Nyomtatás
2008. július 25., péntek 20:45

A kálcium

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A kalcium a szervezet egyik legfontosabb makroeleme. Sokrétű élettani szerepe van. A csontok és fogak felépítésén kívül fontos a sejtfolyamatok szabályozásában, a sejten belüli információátvitelben, a hormonképződésben, az izom- és idegingerlékenység folyamatában, a véralvadásban, enzimek és hormonok képzésében. Ezeken kívül szerepe lehet a vérnyomás csökkentésében, a vastagbéldaganat megelőzésében, sőt szérum-koleszterinszint és -trigliceridszint csökkenésében, azaz a zsírpárnák „kezelésében” is.

A kalcium az emberi szervezet makroelem-tartalmának 47%-át teszi ki. A felnőtt emberi test össztömegének kb. 1,5%-át alkotja, mennyisége a férfiakban 950-1300 g, a nőkben 770-920 g körüli.
Számos tanulmány megerősíti, hogy a kalcium elsődleges forrásai a tej és a tejtermékek. Ennek oka a megfelelő mikro és makro-elem egyensúly, lévén a tejtermékek kalcium-foszfor aránya a leginkább megfelelő: a tejnél 1,7, a sajtoknál 1,5-1,6. Mindezt jól bizonyítja, hogy laktózintoleranciában szenvedő betegeknél, akik igen kevés tejterméket fogyasztanak, az átlagosnál kisebb csontsűrűség mérhető. Fokozottabb kalciumigény esetén a közepes ásványianyag-tartalmú (1000-1500 mg/l) vizek fogyasztása elônyös; ilyen pl. (a kalciumtartalom növekvô sorrendjében) a szentkirályi Vitaqua, a Királykék, az Aqua Matthias, a Balfi ásványvíz, a kékkúti Theodora Quelle és a Mohai Ágnes.
A tehéntej kb. 114-120 mg/100 g kalciumot tartalmaz, a sajtok 400-850 mg/100 g-ot, a savó eltávolítása miatt kisebb kalciumtartalmú túró 90 mg/100 g-ot. A savanyított tejtermékekből a tejsav hatása következtében még jobban szívódik fel a kalcium. Egyéb táplálékfélék közül viszonylag nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a szója, bár annak a fitáttartalma rontja a felszívódást. A zöldségek közül jó kalciumforrás a brokkoli és a kelkáposzta. A paraj és a sóska a nagy kalciumtartalma ellenére a felszívódást gátló oxaláttartalom miatt nem tekinthető jó kalciumforrásnak.



A kalciumnak a bélből való felszívódását a béltartalom egyéb összetevői is befolyásolják. Növeli a felszívódást a tejkazein (a kazein bontásakor a kalcium oldatban marad), a többszöri étkezés (így nagyobb hatásfokú a felszívódás) és a zsírfogyasztás (a bélmotilitás lassulása révén).
Gátolja viszont az oxalát és a fitát (komplexet hoznak létre, de a fitáz enzim hatására a kalcium felszabadul), a PUFA (szappanokat hoz létre), a túl nagy arányú foszfor (bár a táplálék kalcium-foszfor aránya nem olyan döntő, mint régebben tartották, az 1:1-1:1,5 arány optimális, illetve elfogadható, kis kalciumfogyasztás mellett az 1:3 arány kalciumanyagcsere-zavart okozhat).

Az ajánlott napi bevitelt gyermekek 800, serdülők 1000, felnőttek 800, 60 év felettiek 1000, terhesség, szoptatás idején 1200 mg napi elfogyasztása fedezi.
Megjelent: 658 alkalommal