Nyomtatás
2009. február 02., hétfő 23:24

Tudtad hogy...

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A fehérje, más néven protein, a görög proton szóból származik, melynek jelentése első, vagy legfontosabb?
Az aminosav az egyetlen olyan tápanyag, amely nitrogént tartalmaz? Sem a zsírok, sem a szénhidrátok, nem tartalmaznak nitrogént.
Az emésztő enzimek közül a pepszin a fehérj¬e, a lipáz a zsírok, az amiláz, a szénhidrátok lebontását végzi?
A föld legősibb élőlénye az alga, melynek elképesztően magas a klorofill tartalma, és amely már 3,5 milliárd évvel ezelőtt megjelent a tengerek mélyén?

Az algával kapcsolatos tudnivalók egy külön téma ,melyről majd külön is foglalkozunk.
A növekedési hormon egy olyan polipeptid, (fehérjelánc) amely segíti a zsír átalakulását energiává, erősíti az inakat és a szalagokat, javítja a fehérjeszintézist, felgyorsítja a sebek gyógyulását, növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet?
Vérünkben kétféle koleszterin található, az érkárosító (LDL), és a HDL, amely a káros elváltozásokat megakadályozza az erekben?
A szénhidrát, és a fehérje kalória tartalma azonos (4,2kcal/g) csak más a szervezetben elvégzett szerepük.
A diéta a közhiedelemmel ellentétben nem koplalást, hanem gyógyító táplálkozást jelent, melynek jellemzője többnyire bizonyos tápanyagok korlátozott fogyasztása, (só, energia, zsírszegény étrendek) vagy éppen más tápanyagok fokozott bevitele (pl élelmi rostokban gazdag étrend).

A rostanyagok nem tartoznak a tápanyagok közé, tápértékük gyakorlatilag nincs, mégis az egészséges életmód nélkülözhetetlen elemei?
A mézet a népgyógyászatban többek között szénanáthára, köhögésre, homloküreg-gyulladásra, bélpanaszokra, álmatlanságra, fáradság leküzdésére, emésztés javítására ajánlják?
Az energiatermelésre fel nem használt szénhidrát nem távozik el a szervezetből, hanem glikogénné (keményítő) átalakulva az izmokban és a májban raktározódik el?

Ha bármilyen izommunkát végzünk, az ehhez szükséges energiát a glikogén lebomlása adja, mely gyorsan pótlódik a májból ,ami kb.200-250g-ot tud elraktározni.
A vitamin jelentése, élet (vita) életünk fenntartásához elengedhetetlenül szükséges szerves anyagok.


                                                                                   "múmia"
Megjelent: 527 alkalommal