Nyomtatás
2009. június 16., kedd 12:30

Interjú Bogáti Árpáddal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
"...kinek nincs elég türelme, és alázata ebben a sportágban ,sosem ér el komoly eredményt."
Ne legyenek illúzióink, kapunk hideget, meleget e riport következtében, hogy "a vén hülye már megint a családtagokkal készít interjút",vagy valami hasonló negatív retorikai megjegyzést vágnak a képünkbe,de én úgy vélem, bár lehet tévedek, hogy egy versenyzővel készített interjú, aki már bizonyított a színpadon, nem visszatetsző még akkor sem, ha úgymond egy tőről fakad a riport készítőjével, és mint tudjuk Bogáti Árpi letette már névjegyét a magyar testépítésben.
És ez igaz még akkor is, ha nem azonos kaliberű versenyző egy Lantos Johnnyval, Kathi Bécivel vagy La Llave Alexszel.
Karaktere mely nem csupán fizikai mivoltára értendő, sportolói elhívatottsága, versenyzői múltja, úgy vélem elegendő indok arra, hogy megszólaltassuk sportpályafutásáról, világnézetéről, távlati terveiről. A vele készült beszélgetést most közöljük a Bodysport olvasóival.

1. Mikor és hol kezdted el a testépítést? Mi inspirált,hogy épp ezt a sportágat válaszd céljaid megvalósítására?
B.Á.
Mint a testépítők többsége én is otthon, saját magam által eszkábált szerekkel indítottam.
Konditerembe súlyzózni előszőr 1992 májusában mentem le, méghozzá szülővárosomban Szászrégenben (Erdély), és azóta egy hónap volt a leghosszabb kihagyásom.
Persze verseny időszakon kívül nem szoktam maximális intenzitással edzeni, de teljes pihenés egy hónapnál hosszabb soha nem volt.
Az inspirációt ,Lakatos Misitől merítettem aki a nagybátyám, ő már versenyzett amikor én elkezdtem komolyabban edzeni.

2. Közhely a kérdés de elkerülhetetlen. Felsorolnád legfontosabb eredményeid, amennyiben emlékszel lehetőleg kronológiai sorrendben?
B.Á.
Az első versenyem 1995 őszén volt Egerben, akkor még vidékbajnokságról és a Budapest bajnokságról lehetett csak kvalifikálni az első osztályú magyar bajnokságra.
Azt a versenyemet meg nyertem 65 kg-os kategóriában .
A következő év tavaszán már a Magyar bajnokságon is borsót törtem Magos István orra alá a 65kg-ban, aki a következő hétvégén az E.B-n bronzérmes lett.
Amire még büszke vagyok; 2004 -ben magyar bajnok lettem 80 kg-ban, ugyanabban az évben abszolút MLO Olympia győztes, és 2007 októberében Szerbiában abszolút NABBA Európa Kupa győztesként tértem haza a legendás Liszka Pétert is legyőzve.
Voltak még kisebb nagyobb sikereim, de ezek voltak a legemlékezetesebbek.

3. A testépítés pontozásos rendszer alapján működő sportág, jellemző rá, hogy nem mindig elvárásainknak megfelelően alakul egy-egy megmérettetés végeredménye, vagy-bár ilyen ritkábban fordul elő-pozitívabban végződik egy döntés mint számítottuk.
Feltételezem, mint minden élsportolónak pályafutása során, neked is vannak kellemes és negatív élményeid egyaránt.
Megemlítenéd mindkét végletet, ha egyáltalán volt ilyen sportkarriered során?
B.Á.
A "mi sportágunk" szubjektív megítélésen múlik,ebből eredően ha nem kedvünk szerint alakul egy-egy eredmény elégedetlenek vagyunk.
Bevallom volt már példa rá, hogy úgy éreztem előkelőbb helyezést érdemeltem volna egyik-másik versenyen, de beláttam a bírók azért vannak , hogy ezt eldöntsék és nem a mi tetszésünk szerint kell alakulnia egy végeredménynek, hanem ahogy ők látják helyesnek.
Olyan is volt mikor előkelőbb helyen végeztem mintsem érdemeltem.
Mondanom sem kell, hogy az utóbbi ítélethozatal kellemesebb érzés az ember egójának!

4. Távlati terveid?
B.Á.
Mindig csak a legközelebbi versenyeimre koncentrálok. Egyelőre az őszi versenyszezon a cél, szeretnék egy világversenyen elindulni. Remélem sikerül majd ennek megfelelő formát hoznom.

5. Minden sportoló életében előbb-utóbb bekövetkezik a búcsú sajgó pillanata. Bár lételemed a versenyzés, a testkultúra pedig egyenesen életforma számodra, a te életedben is menthetetlenül eljön ez a keserű perc. Azt,hogy mikor,tudod már,vagy az idő hozza meg ezt a döntésed?
B.Á.
Nem gondoltam még a visszavonulásra, hiszen ez egy korhatár nélküli sportág, ne feledjük, hogy 70 év feletti versenyzők is vannak.
Nyílván nem tudok majd minden évben bekészülni, mindannyian tudjuk akik ezt a sportot választottuk, hogy egy rangos versenyre való felkészülés nem 2 forintba kerül, és néha szükséges a fizikai pihenés, regenerálódás. Sajnos már én sem vagyok tini!

6. Saját edzőtermed van, melynek te magad látod el a szakmai irányítását. Melyik településen és mióta üzemel?
B.Á.
2002 februárjában nyitottuk meg Csornán a Body Aréna konditermet, azóta kisebb-nagyobb sikerrel folyamatosan működik .Remélem 70 évesen is itt fogok felkészülni a masters világbajnokságra!

7. Mi a világnézeted, ha úgy tetszik életfilozófiád?
B.Á.
Az egyszerűség híve vagyok. Kedvenc idézetem "élni, és élni hagyni".
Mindenkinek joga van a saját a privát szférájához, és ezt én tiszteletben is tartom, de elvárom, hogy az én magánszférámat is tiszteletben tartsák.

8. Végül,mit üzensz a Bodysport olvasóinak, és a feltörekvő ifjú nemzedéknek?
B.Á.
A saját meglátásom, hogy az ifjú titánok türelmetlenek, hamar akarnak nagyok lenni.
Én mindig azt szoktam mondani ;ez a türelem sportja.
De az kinek nincs elég türelme, és alázata ebben a sportágban, sosem ér el komoly eredményt.
Összegezve tehát; kitartást, és alázatot mindazoknak, a kik babérokra törnek.
Üdvözlök minden bodysport olvasót, és minden "bodyst".

A Bodysport munkatársai nevében kívánom, hogy pályafutásod hátralevő idejében legalább annyi siker érjen mint a múltban, természetesen kudarcmentesen.
Reméld, hogy a jövőben több lesz az irigyed, mint a"sajnálkozó szellemű jóakaród".
Amíg ez így van, addig szinte biztosra vehető, hogy eredményes versenyző leszel.
Köszönöm,hogy válaszoltál kérdéseimre.

"múmia"
Megjelent: 1227 alkalommal