Nyomtatás
2011. március 06., vasárnap 19:44

Természetes tesztoszteron szint fokozókról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Minden testépítő szálkás, jól kidolgozott izmokat akar.
Az emberek azonban különbözőek, egyesek jobban reagálnak az edzésekre, mint mások, illetve jobb hormonális háttérrel rendelkeznek a testépítéshez.
Sokan próbálják különböző módszerekkel javítani hormonális potenciáljukat, ezek közül egyik lehetőség a természetes tesztoszteron szint fokozók használata.
A természetes tesztoszteron szint fokozó elnevezés arra utal, hogy ezek a készítmények többnyire valamilyen gyógynövény kivonatot tartalmaznak, melyről úgy tudják, emeli a tesztosztoszteron szintet.

Itt szándékosan használtuk a „tudják” szót, hiszen a készítmények legtöbbje a tradícionális orvoslás (kínai, indiai stb.) „eredményeire” épít, és csak kevés szer hatékonyságáról van tudományos bizonyíték.
Az alábbiakban a két legnépszerűbbet, a tribuluszt és ginzenget vesszük górcső alá.
A tribusluszként ismert táplálék kiegészítő, a Tribulus terrestris, vagy magyar nevén királydinnye kivonata (főleg növényi szteroidok és szaponinok).
A tribulusz a 1970-es években jelent meg a táplálék kiegészítő piacon, de igazán erős kutatási eredmény nincs arról, hogy használata növelné a tesztoszteron szintet.
Állatkísérletek azonban azt mutatják, hogy a tribulusszal kezelt egyedek növekedett szexuális aktivitással rendelkeztek.
Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a kivonat stimulálja az androgén receptorokat az agyban.
Sokan alkalmazzák kúra utáni PCT-ben.
Hatásairól megoszlanak a vélemények, de elsősorban az idősebb generációknál jeleznek pozitív hatásokat.
A másik igen kedvelt gyógynövény, a hagyományos kínai medicinában is nagyra becsült ginseng (Panax).

A ginzeng fő hatóanyagai a ginsenozikok, melyek szteroid-glükozidokból, és triterpen-szaponinokból állnak.
A hatóanyagok legkoncentráltabban a szinte jelképpé vált ginzeng gyökerében vannak (ebből készítik a kivonatot is).
A kínai orvoslásban a ginzeng fogyasztása elősegíti a stressz legyőzését, és fokozza a szellemi aktivitást, továbbá a szexuális problémákat is segít kiküszöbölni.
A ginzeng tea is igen népszerű, de más változata (kapszula, méhpempős keverék) is forgalomban van.

Tekintve, hogy a kivonatok sok különálló vegyületet tartalmaznak, igen ritkák a kutatási eredmények, melyek ginzeng kivonattal (nehéz megmondani pontosan melyik összetevő felelős a hatásért) foglakoznak.
Egy ginzeng tartalmú készítménynek a Si-Jun-Zi-Tang vizsgálata során, azonban kiderült, hogy azoknak a betegeknek a hematokritje kevésbé csökkent sugárkezelés után, akik kaptak a szerből, mint azoké, akiknek placebót adagoltak.
Ez anabolikus tulajdonságra utal.
A ginzengnél még meg kell említeni a stimuláló hatást, így ennek a szernek a nagymennyiségű fogyasztása emelheti a vérnyomást.
Az eredmények tehát ellentmondásosak, ám aminek a hatásmechanizmusát a tudomány ma nem tudja megmagyarázni még nem feltétlenül hatástalan.
Megjelent: 2269 alkalommal