Nyomtatás
2011. március 28., hétfő 22:39

A vitargo-ról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A szervezet egyik legfontosabb energiaszolgáltató vegyületcsoportját a szénhidrátok alkotják. A szénhidrátok, mint nevük is mutatja szénből, hidrogénből és oxigénből épülnek fel.
A szénhidrát megnevezés igen sokféle vegyületet foglal magában.
Megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat.
Az egyszerű szénhidrátok a cukrok: glükóz, fruktóz, glaktóz, pentózok stb.
A cukrok könnyen felszívódó kicsi molekulák, melyek alig igényelnek emésztést.

Az összetett szénhidrátok több-kevesebb egyszerű szénhidrát alegységből épülnek fel (un. polimerizált vegyületek), ilyen például a keményítő vagy a glikogén, de az emészthetetlen rostok is ebbe a csoportba tartoznak.
A testépítőknek igen fontos a szénhidrátbevitel, hiszen az izmok glikogénraktárának visszatöltése nagy jelentőséggel bír a kellő edzésmunka elvégzésében.
Az edzés után fogyasztott szénhidrát inzulinszint emelkedést okoz, ami fokozott izomépítő hatással bír (edzés után az izomszövet „érzékenyebb” a tápanyagokra).
Az emberi szervezet glükózt használ, ez található meg a vérben legnagyobb koncentrációban és ezt bontjuk legnagyobb mennyiségben is, továbbá a vér glükóz szintje befolyásolja az inzulinszintet is.
Kézenfekvő lenne tehát azt gondolni, hogy a legjobb választás a glükóz edzés után.
A helyzet azonban az, hogy a glükóz igen kicsi molekula így „megüli a gyomrot” (nagy az ozmozitása), ezen kívül a hirtelen megemelkedett inzulinszint után gyors esés tapasztalható, ami néha rosszullétet is eredményezhet.
A táplálékkiegészítő cégek tehát előálltak a vitargoval.

A vitargo egy a kukoricakeményítőhöz nagyon hasonló óriásmolekula.
A vitargo sok glükóz alegységből felépülő vegyület (glükózpolimer), a szerkezetéből adódóan lényegesen rövidebb időt tölt a gyomorban és ezért a glikogénraktárakat is jobban/gyorsabban tölti (forgalmazók szerint átlagosan 80%al gyorsabban kerül ki a gyomorból, és 70%-al gyorsabban kerül az izomba, mint a glükóz).
Felmerülhet a kérdés, hogy ha összetett szénhidrátról beszélünk, annak a lebontása „nem kerül e túl sok időbe”.
A vitargo enzimatikus bontása igen gyors így az „időveszteség” ezen a téren elhanyagolható, továbbá vitargo ozmotikus tulajdonságai sokkal egyenletesebb felszívódást eredményeznek. Az egyenletes felszívódás pedig nem okoz a glükózhoz hasonló vércukorszint zuhanást.
Vitargot számos formában találhatunk a boltok polcain: létezik kereatintranszport rendszer, energizáló, szénhidrát visszatöltő.
Tömegnövelés időszakában az egyik leghatékonyabb táplálékkiegészítő (megfelelő fehérjebevitel mellett).
Egyedüli hátránya a viszonylag magas ára (1kg vitargo 7000-8000 ft, 1kg glükóz 800-1200ft), ennek ellenére a használói szerint megéri, jó visszajelzések vannak róla.
Megjelent: 2162 alkalommal