Nyomtatás
2013. december 22., vasárnap 20:11

Alapozás: valóban nincs jelentősége mit eszünk?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Szerintem nagyon nem, sőt megkockáztatom, hogy a fejlődés mértéke nagyban függ attól, hogyan táplálkozunk az alapozás alatt.
Sajnos azonban sokan másként csinálják, és fennen hirdetik ezeket a szerintem téveszméket.
Íme, ezek közül néhány remek gondolat.
Az első, és talán a legnépszerűbb, nem figyelek sem a fehérje, sem a szénhidrát bevitelre, hanem mindenből sokat eszem, ami éppen az eszembe jut.
Szerintem ez a legrosszabb, egyedül a leptosom alkatúak engedhetik meg maguknak elhízás veszélye nélkül, viszont esetükben is feladják a gyorsabb fejlődés lehetőségét.

Másik népszerű elmélet, figyelek a fehérje bevitelre, de másra nem, mindent eszek azon kívül is, ami éppen eszembe jut.
Az előzőnél már lényegesen jobb elmélet, mert legalább a fehérje bevitel biztosítva van, a probléma az, mellette egy csomó értéktelen táplálék is bevitelre kerül, amiből sem energiát nem nyer, sem izmot nem épít a sportoló, csak terheli az emésztő rendszerét.

Az atletikus, és a leptosom felépítésű testépítőknek nem káros, de ennél az étrendnél is kérdéses a megfelelő fejlődés.
A harmadik elmélet, figyelek a fehérje és a szénhidrát bevitelre, de minden nap félre eszek mellette, és ha megkívánok valami mást, gondolkodás nélkül egyből megeszem.

Ez az elképzelés már majdnem jó, leptosom alkatú sportolóknál még működhet is, feltéve ha az értéktelen táplálék bevitel nem túl magas.
A legközelebb szerintem a következő variáció van az igazsághoz.
Figyelni kell a napi fehérje bevitelt, a szénhidrát bevitelt, és annak milyenségét, és nagyjából 20%-al legyen a kalória mérleg pozitív, naponta.

Hetente kétszer a megfelelő táplálék bevitel mellé lehet és kell félre enni, hogy az anyagcsere ne lassuljon le, és a szervezet később reagáljon a diétára.
Ez az elv szinte minden felépítésnél működik, bár a piknikus alkatúaknak jobban kell figyelni a félre evéssel.
Az elv végül pofon egyszerű: minden olyan táplálék felesleges, amiből az edzéshez nem nyerek energiát, és izmot sem építek.
A túl sok táplálék bevitel pedig nem jelent gyorsabb izomtömeg gyarapodást, erről már közöltem egy cikket.
Lehet nem túl népszerű, amit írtam karácsony előtt, de legalább igaz.
Vida Zoltán
Megjelent: 2671 alkalommal