2007. november 01., csütörtök 17:29

Könyörtelen magyarok - Szabadság kupa 2007

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Október 27-28.-án rendezték meg az erdélyi Lugoson (szombaton) és Temesváron (vasárnap) a két napra tervezett nagyszabású nemzetközi "Szabadság kupa" testépítő és - fitnesz versenyt, mely nevét az 1989-es romániai forradalom forráspontjának helyszínéről kapta (tudjuk, hogy Temesvárról indult a - később véresre fordult és nagy méreteket öltött - népmozgalom mely pillanatok alatt futótűzként terjedt ki az egész országra),  mint ahogy futótűzként terjedt el a híre annak is román testépítő berkekben, hogy egy rettegett magyar különítmény érkezik a forradalom helyszínére élén a tavalyi győztes, egy ezüsthátú hegyi gorillát megalázó méretekkel rendelkező Kathi Bécivel, hogy tovább forradalmasítsa az egyébként rendkívűl népszerű sportágat Temesváron.

Nyomós okuk volt tehát az ellenfeleknek a pánikra melynek az ítélethozatalnál meg is lett az eredménye. Szombaton Lugoson a versenysorozat első napján kétség sem merült fel, hogy magyar monstrum kasznizza be a győzelmet, és külőndíjként egy extra minőségű bőrkabátot, a kérdés csak az volt ki lesz Ő. A Fitness 2000-es Kathi Béci és a Vida Fitness-es Kozaróczy Tibi közötti vérremenő párharcban, elsősorban monumentális lábméreteinek köszönhetően az előbbi vitte el a pálmát. Összességében Tibi szárazabbnak tűnt egy nüansznyi különbséggel, de ez nem bizonyult elégségesnek, hogy összeroppantsa a hegyi gorillát.

Kimagasló eredményt (4.) ért el szorosan a többszörös román bajnok Caileanu Costica mögött a szintén Vida Zoltán által felkészített Gyöngyösy Roland, kinek elképesztő alkati adottságaihoz hihetetlen definíció is párosul. A román szakma egyik prominens alakja megprófétálta halkan a zsűriasztalnál, hogy ebből a srácból egyszer még nagy bajnok lesz ,ha az évek során jelentős masszát lesz képes magára pakolni.

Szántai Dóri győzelme sem forgott kockán egy pillanatig sem (másnap a temesvári színpadon, ahol nagyobb volt a tét, érdekes módon sikerült őt letaszítani a trónról, de erről majd később.) Rendkívüli arányai, tökéletes izomzata, nőiessége és magabiztos fellépése kivívta a közönség szimpátiáját, és a döntnökök is oda sorolták ahol méltó helye volt.

A két masters kategória is kitett magáért.Szoros küzdelemben Sere Sándor maga mögé utasította a marosvásárhelyi Enghi Dénest a 40 év feletti korcsoportban.

Említésre méltó, hogy (bár a küzdelem menetébe nem szólt bele) a plusz 50-es veteránok között versenyző 71 éves helyi matuzsálem, pezsgő-pörgős produkcióval döbbentette rá a nagyérdeműt, hogy életünk alkonyán nem törvényszerű valamelyik hullaszagú kórteremben tétlenül várni a zordon kaszásra, hogy elhozza a megváltó pillanatot.

Másnap (28-án vas.) Temesváron hasonló volt a koreográfia, a kisebb de annál drámaibb változások mindenképpen kommentárt érdemelnek. A masters 40év feletti kategóriában Sere Sándor visszalépett, felbukkant viszont Liszka Péter,és ha már arra járt begyűjtőtte a megérdemelt aranyat  - no meg 1200 eurot (ha egyszer Magyarországon is zsebre vághatna ennyi "aprót" egy masters kategóría győztes!?...), az örökös második Enghi Dénes előtt. A kategória érdekessége, hogy az aradi legenda Kántor Jenő, 60 éves kora ellenére ebbe a kategóriába nevezett,és nevéhez méltóan a dobogón végzett (3). Kalapot le előtte!

Az open kategóriaban a nagyágyúk Kathi Béci és Kozaróczy Tibi mellett felzárkozott Szakács "Gyurma" is,  emelvén ezzel a verseny amúgysem alacsony színvonalát. Bécinek a töltés jobban sikerült mint rettegett ellenfelének, "Kopasz Ördög" Kozaróczynak, így vitathatatlan volt a győzelme. "Gyurma" a dobogó harmadik fokára állhatott teljesen megérdemelten. Gyöngyösinek a hatodik helye vitatható (két román bajnok mögött), de sebaj - mint említettem - ő még nagy jővő előtt áll. A hatos döntő egyébként a verseny áldása volt, valóban ők a mezőny fölé emelkedtek, és nem árnyalatnyi különbséggel.

Nem véletlenül hagytam Szántai Dóri drámájának kommentárját a versenyelemzés legvégére.Temesváron nem volt éppenséggel Fortuna kegyeltje.

A Lugosi egyértelmű sikert követően joggal várhattuk mindannyian, hogy nem kerülhet homokszem a gépezetbe a Temesvári színpadon sem. Aztán jött a hideg zuhany. Dórit letaszították a tronról enyhe puccsszagú módszerekkel, annak ellenére, hogy a zsüri tagjai között voltunk Vida Zoli és jómagam is. Azt pedig mondanom sem kell hová helyeztük Dórit. Kétségtelen, román ellenfele is jó kiállású, arányos, nőies volt, de a mi lányunk egyszerűen más kategória. Én személy szerint süveget emelek Dóri előtt, hiszen a sérült bokája (ficam, duzzanat) ellenére, mely feltehetően iszonyú kínokat okozhatott a kürnél,és mélységes csalodottságát leplezve mosolyogva fogadta az "ítélet hozatalt", pedig ha tudnánk mi zajlott le benne...? Nem tiporta lábbal az oklevelét, nem mormogott szörnyű átkot, tüntetésül nem hagyta el"a kínpadot". Igazi férfias viselkedés egy fantasztikus nőtől... Bár tudom sovány vígasz, de elmondtam neki is, itt is leírom. Megfoszthatják méltatlanul az őt megillető helyezéstől, lepontozhatják, meggyalázhatják a sportágat, ledönthetik nimbuszát,d e azt amit a Teremtő ajándékozott neki, és amit véres verejtékkel megalkotott ő maga, el nem veheti senki! Trónjától megfoszthatják, de alkati és emberi értékeitől soha! Tisztában vagyok vele,  silány próbálkozás ez a lelki vigasz,mégis remélem csöppnyi enyhítő balzsamként szolgálnak e szavak fájó lelkére.

Minden tévedés - hiszen tévedni emberi - ellenére, felejthetetlen élményt nyújtott az erdélyi hétvége és román kollégáink vendégszeretete, élen a főszervező Teodorescu Florin barátunkkal. Mindkét versenyt követően bankettel, baráti üdvözlettel adták jelét vendéglátóink, hogy maximálisan elégedettek voltak a magyar versenyzők és a szakma hozzájárulásával, mint ahogy mi is hasonlóképpen távoztunk Temesvárról, a nagy csata helyszínéről, háborgó lelkünkben egy megerösődött érzéssel. Mi magyarok önző érdekeink fölé emelkedve miért nem vagyunk képesek emberi érdekek, és emberi értékek szolgálatába állni, a sport iránti szeretet és a sportszerűség jegyében ?!

"múmia"
Megjelent: 225 alkalommal