2007. november 22., csütörtök 22:17

Oroszországban jártam…

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Szeretnék bemutatkozni azok számára, akik még nem ismernek. Szántai Dórának hívnak és a Nac szövetség fittnesz világbajnoka vagyok. 7 éve rendszeresen részt veszek a Világ minden táján megrendezésre kerülő versenyeken.

A versenyek 2 szemeszterre vannak felosztva (tavaszi és őszi), idén az őszi turnust választottam, amely számomra 6 versenyből áll.
Az 5. verseny idén Oroszországban, Jekatyerinburgban volt megrendezve. A verseny 2007. november 10-11.-re volt meghirdetve a WABBA Szövetség szervezésében.

A kiutazásomat hosszú szervezőmunka előzte meg. Oroszország vízum köteles, ezért a vízum hosszas utána járás eredményeként lett elintézve. Erre áldoztam minden erőm és energiám. Keményen diétáztam és betartottam az edzőm utasításait. A fizikai felkészülést januárban kezdtem el, majd júliustól 16 hetes diétát tartottam. A 4 órás repülő utat Magyarországról Kathi Béla és Pintér Ferenc kíséretében tettem meg. Az utazást pihenéssel és a kínált ételek visszautasításával töltöttem.

dori124

A megérkezéskor a hőmérséklet mínusz 13 fok volt, szerencsére a reptéren, kis várakozás után maga az orosz szövetség elnöke szólított le minket, ami Bécó tetemes méretének volt köszönhető. Majd a saját autójával vitt a helyszínre. A szállodában több nyelven beszélő hostessek fogadták a versenyzőket. Akik segítették a bejelentkezésünket és a pénzváltást, mivel csak a saját nemzeti pénzüket, a Rubelt fogadják el. Az országban igen kevesen beszélik az idegen emberek számára érthető nyelvet .

Az elődöntő másnap egy konferencia teremben került megrendezésre, egy igen kicsi épített színpadon, ahol minden ugrásom kontrolálást igényelt, de ahogy elnéztem a többi versenyző gyakorlatát, a méret nekik nem okozott problémát. Kezdésnek mindkét női kategóriát (Shape és Fittnesz) leellenőrizték, ki az, aki nem a fizikumának megfelelő kategóriába nevezett. Szerencsémre én maradtam a Shape kategóriában, amely 3 fordulóból állt.

Az első az estélyi ruhás bemutatkozás volt, majd ezt követte a 4 alapfordulat bemutatása bikiniben, majd ezután következett a gyakorlat bemutatása az ominózus ugrásokkal. A zsűri 7 főből állt: 4 orosz, 1 német, 1 mexikói és 1 magyar. Az előző évekhez képest sokkal szervezettebben és rutinosabban zajlott le a verseny. Kellő idő állt rendelkezésünkre a fordulók között a bemelegítésre és a ruhaváltásra. A döntő másnap a város kongresszusi termében volt, ahová szirénázó rendőrautókkal kísértek minket. Elővételben több mint 2000 jegy kelt el!

dori138

A döntő napján a közönség számára megismételtük az előző napi programot. Itt a bírók már nem pontoztak, a színpad remek volt. Én soha életemben nem szerepeltem még ennyi néző előtt. A hálás közönség kárpótol az igazságtalan döntéshozatallal szemben; ugyanis az eredmény szerint „csak” a második helyen végeztem, ami akár egy jó eredménynek is számíthatna, ha nem Rólam lenne szó. Az első helyen egy olasz, a harmadikon, pedig orosz lány végzett. A helyezésemnek nem a sikeremnek viszont örültem. Számomra mindig az első hely a cél.

A bírók és a lelkes közönség személyes gratulációja és elismerése volt a teljesítményemnek a visszautazásomig két nap állt rendelkezésemre, hogy egy más idegen kultúrába is bepillantást szerezhessek, de a belvárostól való nagy távolság és a hideg hátráltatott egy kicsit, viszont a szálloda minden zeg-zúgát bejárhattam.
A hazautazásom után gőzerővel készülök a hatodik és egyben évzáró versenyemre Németországba, ahol megvédhetem Világbajnoki címem.

dori81

Tanulságként szolgált ez a verseny is, hogy eme sportágban a mozgás a közönség szeretete sokkal fontosabb, mint az eredmény.

Szántai Dóra
Megjelent: 352 alkalommal