2008. április 06., vasárnap 10:43

W.A.B.B.A. kategóriák, ismertetés a Szeghalmi kvalifikációs versenyhez

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Magyarországon most először, W.A.B.B.A. szabályok szerint megrendezett testépítő verseny lesz.
A W.A.B.B.A versenyeken testépítésben magasság szerinti kategóriák vannak, nem súlycsoport szerintiek, mint az I.F.B.B.-nél.
Ez kedvez azoknak a versenyzőknek, akik két súlycsoport határán vannak, nem kényszerülnek drasztikus fogyasztásra, ami nagy valószínűséggel, izomvesztéssel is járna.
A W.A.B.B.A. testépítő kategóriái a következők:
junior testépítés 21 év alatt
masters testépítés 40-49 évig
masters testépítés 50 év felett
-168 cm magasság alatt
-178 cm magasság alatt
+178 cm magasság felett
képek a 2007-es W.A.B.B.A.  E.B.-ről
A testépítő kategóriákban a lebonyolítás megegyezik az I.F.B.B.-nél megszokottal.
A fitness kategóriák a következők:
Fitness forma: kalifornia fitness szabályaihoz hasonló elbírálás, négy alapfordulat, két részes fürdőruhában, estélyi ruhás bemutatkozás, zenés szabadon választott gyakorlat.
A versenyzőknek nőiesen izmosnak kell lenniük, akit a bírók túl izmosnak vélnek, azt áthelyezik a kategória versenyének megkezdése előtt, a fitnessbody kategóriába.
A selejtező versenyen, csak a négy alap fordulatot fogjuk kérni, két részes ruhában, de aki indulni akar az E.B.-én, feltétlen készüljön gyakorlattal, és estélyi ruhával is.
Fitnessbody kategória: nőies, szépen felépített, esztétikus izomzat, a túl nagy tömegű férfias izomzat pont levonással jár. A bírók értékelik a két részes fürdőruhában bemutatott négy alapfordulatot, valamint az öt kötelező pózt, mint a női testépítésben.
A harmadik forduló a szabadon választott gyakorlat, akrobatikus elemek nem szükségesek, viszont értékelik a koreográfiát, a gyakorlatban lévő ötleteket, a zenével való összhangot, és a nőies kisugárzást.
A két női kategóriában, illetve a férfi kategóriákban is a kötelező gyakorlatok többet számítanak, mint a szabadon választott.
A selejtezőkön kialakult sorrendet, a versenyzők a döntőre is magukkal viszik, és a sorrenden a bírók, csak radikális forma romlás esetén változtatnak.
Szeghalmon lévén most először kerül megrendezésre ilyen jellegű verseny, a fitness formában a gyakorlattól, és az estélyi ruhás fordulótól a rendezők eltekintenek.
A győztesek azonban, ha részt akarnak venni az E.B.-én erre is készüljenek!

Vida Zoltán
Megjelent: 352 alkalommal