2008. július 10., csütörtök 00:27

A versenyszervezésről általában

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Elvi vitám volt az elnökség egy tagjával, ki miért rendez versenyt. Szerinte a profi szervező jogosult a rendezvény hasznára, vagyis a verseny költségvetését úgy kell beállítani, nyereséges maradjon.
A probléma az, így nem lehet színvonalas versenyt rendezni. Én másképp közelítem a dolgot.
Adott a helyszín, a kategóriák, és próbálok olyan díjazást, elismerést biztosítani a versenyzőknek, ami általam megfelelő. És ebből nem engedek, akkor sem, ha veszteségessé válik.
Persze minden szubjektív. Minden versenyzőnek az a jó verseny, ahol nyer. Ahol sok jó versenyző indul, nehezebb nyerni. Ilyenkor jön a taktikázás. Ott indulok, ahol nyerek.
Mi is taktikázunk, ha egy versenyzőm a súlycsoport határán van, nyilván ott indítom, ahol nyerhet. De úgy nem taktikázunk, hogy el sem indulunk a versenyen, ha felröppen a hír, klasszisok is indulnak majd. Indulunk, megmérkőzünk, meglátjuk mi lesz.
Ezek azok a meccsek, amitől érdekes lesz egy verseny. Amire kíváncsi a néző. Aminek a hírére bejönnek a nézők. Ezt a hangulatot kéne a színpadra visszahozni.
Tisztában vagyok vele, nem lehet olyan versenyt rendezni, ami mindenkinek tetszik.
A kritikáknál azok a legharsányabbak, akik soha nem próbáltak versenyeket rendezni.
Bár megtennék, szívesen tanulnék az ötletekből. Rengeteg munka szervezni egy jó versenyt.
És túl sok hálára, elismerésre ne számítson érte senki. Vagyis kell hozzá elhivatottság, szeretni kell, és akkor némi veszteséggel meg lehet csinálni.
Aki ebből szeretne gazdagodni, az inkább nézzen valami mást. Mindenkinek jobb lenne.

Vida Zoltán
Megjelent: 150 alkalommal