2008. december 28., vasárnap 20:36

Hogyan tovább?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Pár héttel mostani írásom előtt megpróbáltam megfogalmazni, hogyan jutott mostani állapotába nagy múltú szövetségünk, melyért oly sokan oly sokat dolgoztunk.
Hogyan jutottunk idáig?
Most megpróbálom megfogalmazni, mi lehet kiút, a mostani állapotból.
Első lépcsőben visszaállítanám a szakágak gazdasági, és szakmai önállóságát.
A gazdasági önállóság nyilván nem teljes elkülönítést jelent, hiszen a szövetség fenntartásához szükséges kiadások eleve közösek.
Az állami támogatás a versenyzők létszáma, eredményessége alapján, a közös költségek levonása után, a szakágakhoz kerülnének, akik ezt saját belátásuk szerint hasznosítanák, szakmai tervezett szerint, az elnökség jóváhagyásával.
Így kivédhető lenne, hogy pár ember turista útjait finanszírozzuk a szövetség pénzén.
A szakágak javasolnák a kísérők létszámát, személyét, melyet az elnökségnek is jóvá kéne hagyni.
Nemzetközi versenyeket, csak szakmai megegyezés, előkészítés után lehetne rendezni, a szakmai bizottságok, és az elnökség előzetes bele egyezésével.
Utólagos, előkészítés nélküli, szakmailag nem indokolt rendezvényeket nem kéne rendeznünk, főleg akkor, ha semmi hasznunk belőle, és rengeteg pénzünkbe kerül.
Az elnökségnek a legsikeresebb szakmai vezetőkből, és a szponzorokból kéne állnia, természetesen azokból a szakmai vezetőkből is, akit az elnök szavazó gépezete segítségével eltávolított.
Ehhez előbb szükséges egy megegyezés, rövid távú szakmai terv, amit, a versenyzőket nevelő klubok támogatnak.
Ha ez megvan, meg kell egyezni az új, életképes elnökség összetételéről, majd a kivitelezéshez létre kell hozni az elnök gépezeténél erősebb szavazó bázist.
Sikeres rendezvényekhez könnyebb lesz szponzort találni, a szponzorokat az elnökségben az előkészítő munkába is szükséges bevonni.
Ne legyen senkinek illúziója: szeretett elnökünk ez ellen a végsőkig harcolni fog.
És senki ne gondolja, hogy más fogja kikaparni neki a gesztenyét.
Nem lehet szépen a háttérben megvárni, ki lesz a nyerő, és mellé állni.
Vagyis lehet, csak akkor marad a háttérben való panaszkodás, mert a jelenlegi vezetést csak közös erővel lehet elmozdítani.
Persze az elnök mellé is lehet állni, ahogy Szepesi Tivadar, Nagy Tibor, és sokan mások.
Mi történt velük? Megkapták azt, amit az elnök a szavazatukért ígért? Egy nagyon rövid ideig. Utána eltüntette őket a süllyesztőben.
Nem lelkizett rajtuk túl sokat.
Vagyis alaposan el kell gondolkodni, hogyan tovább.

Vida Zoltán
Megjelent: 245 alkalommal