2009. január 25., vasárnap 18:02

Milyen személyi edzőt válasszunk?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Mostanában nagyon trendi személyi edzővel edzeni.
Amit magam is hasznosnak tartok, ha a személyi edző felkészült szakember.
Azonban a fogyasztói társadalom a fitness termeket is elérte, minden sport múlt nélkül, olyan emberek szereznek képesítést, akik egyáltalán nem jártak edző terembe, legfeljebb a kötelező gyakorlati oktatás alkalmával.
Nagy kérdés előttem, mit lehet az ilyen típusú személyi edzőtől tanulni?

Nincsenek tapasztalásai, nincs megfelelő rálátása, sőt jelentős részét nem is érdekli, amit csinál, csakis az, mit tud profitálni belőle.
Persze a divatos részeket megtanulja, hisz ez alapkövetelmény az edzőképzőn, tudja hogy kell állapot felmérést végezni, edzésnaplót vezetni, és így olyan színezete van a munkájának, mintha nagyon érdekelné a vendég edzettségi állapota.
Van azonban néhány probléma. Az összeállított edzésterv a vendég pillanatnyi állapotának megfelelően változik.

Ha edzőnek nincs rálátása, sport múlt nélkül honnan lenne, nem veszi észre a vendégen a fásultság, dekoncentráltság jeleit.
Kicsit mint az autó vezetés. Aki levizsgázik elméletből, műszakiból, nem azt jelenti, tud is vezetni, hát még gépkocsivezetést oktatni. És az csak egy gépjármű. Az ember jóval több ennél.
Tehát mindenképp olyan személyi edzőt próbáljunk választani, aki a szükséges papírokon kívül sport múlttal is rendelkezik, és van benne tűz, hogy átadja a tudását.

Viszonylag könnyen rájövünk, kivel állunk szemben, hiszen a sok éves edzés látszik azon, aki jól csinálja, akin pedig nem, attól mit is érdemes tanulni?
A hozzá állás, és a végzet munka eredménye pedig menet közben kiderül.
Nagyjából fél év alatt látszódnia kell a személyi edzővel végzett munkának.
Feltéve, ha az egyén is motivált, és betartja az utasításokat.
Sokan nagyon egyszerűnek vélik a testépítő edzéseket, pedig ez egy nagyon bonyolult kirakós játék. Könnyű benne hibázni.

Éppen ezért, ha tehetjük, forduljunk sport múlttal rendelkező, lelkiismeretes edzőhöz.
Hisz a személyi edzés kis ráhagyásokkal nagyjából mindenhol ugyan annyiba kerül.

Vida Zoltán
Megjelent: 625 alkalommal