2007. szeptember 29., szombat 16:55

A testépítés egyik alapja: az anatómia

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Anatómiai ismeretek nélkül elképzelhetetlen a testépítés. Ma már természetes, bárki számára hozzáférhető tanulmány. Mivel sportágunk számára nagy jelentőséggel bír, kicsit megkíséreljük nyomon követni ezt az ősi, misztikával övezett tudományt.
Az ősi egyiptomi kultúra máig is fellelhető emlékei a piramisok. A királysírok feltárása során megismert temetkezési szokások bizonyítják, hogy őseink, részben talán kíváncsiságból, részben szükségből, törekedtek az emberi szervezet megismerésére.

Később, a görög és római kultúrák virágkorában keletkezett művészi alkotások sem jöhettek volna létre a test felépítésére vonatkozó alapvető tanulmányok, és ismeretek nélkül.

A kereszténység elterjedése azonban nem kedvezett az anatómia fejlődésének.
A művészek nem törekedtek az élethű ábrázolásra, és képeiken,szobraikon, az emberi test csak ritkán jelent meg meztelenül.
Emberek boncolást évszázadon keresztül tiltották. Jelentős fordulat következett be a reneszánsz korában, amikor a művészek, és velük egy időben az orvosok is újra elkezdték tanulmányozni az emberi test felépítését.

Rendkívüli megfigyelőképességükről, és pontos tudásukról tanúskodnak a máig is megcsodált művészi alkotások. Az emberi szervezet részletes megismerésének hosszú időn keresztül határt szabott azonban az,hogy a szemmel nem láthatót még nem tudták vizsgálni.
Jóllehet,az első összetett mikroszkópot Jansen már a 16. század végén elkészítette, a tudomány számára csak valamivel később, Hooke angol fizikus, és Leeuwenhoek (holland posztókereskedő) egymástól függetlenül fedezte fel.
Ez tette lehetővé azt,hogy a szervezet alkotóelemeit, a sejteket és a szöveteket megismerhessük.
Ez új lendületet adott a szervezet titkainak megismeréséhez.

                                                                     Folytatjuk! Múmia
Megjelent: 2035 alkalommal