2009. május 09., szombat 18:56

Beszámoló, végeredmények a Toldi Kupáról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
"Toldi a Vajdaságban"!
No nem Arany János mítoszára kell gondolni, hiszen a legendás "erőművész", szerzője hőskölteményében soha nem fordult meg déli szomszédságunkban, hanem egy élő legenda, a világbajnok Liszka Péter által elnevezett nemzetközi testépítő, és fitness versenyről van szó, melyet idén immáron ötödik alkalommal rendeztek meg Újvidéken.
V.Toldi Kupa 2009, Bácska Topolya
Képek a versenyről
A vajdaságon barangolva, ha Bácska Topolyára téved a megfáradt utas, azt tapasztalja, hogy némi túlzással amolyan antik várost idéző kép fogadja, és tagadhatatlan tény, hogy a balkán háború bizony rányomta bélyegét a város hangulatára és felzárkózására, a településekre jellemző mai rohanó fejlődés paramétereit illetően.
A városban bolyongva az idegen utas számára mintha kissé megállt volna az idő.
Talán épp ez, ami antik arculatot kölcsönöz Topolyának, egy sajátos idilli hatással ügyütt.
Nos e vajdasági kisváros egyik sajátossága testépítői vonatkozásban, hogy itt született, itt él, itt üzemeltet egy fitness termet (ToldiS.E.) és itt rendezte meg idén április 25.-én immáron ötödik alkalommal a "Topola Toldi" Kupát a nagy legenda, ötvenegynéhány éves kora ellenére még mindig aktív, ex világbajnok, Liszka Péter.

A főszervező vallomása szerint ez volt a legszínvonalasabb verseny az elmúlt öt év alatt, és ez nem csupán a magas résztvevői létszámnak tudható be, hanem minőségi voltát tekintve is.
Közel 60 induló nevezett a versenyre, és olyan nagyágyúk álltak rajthoz mint a szlovák Vladimir Flimel, Európa bajnok, kinek hatalmas mellkasa engem Kupcsik Laci pectoralis méretére emlékeztet, a horvát bajnok Darko Belusici vagy a bosnyák Mirsad Terzo, de megemlíthetnénk a magyar különítményből Jenei Pistit, Pengő Tomit, Dudás "Enigma"Antalt, Nagy Ferenc Gábort, vagy a szárnyaikat bontogató ifjú titánokat, Szimicsek Jánost, vagy Obertol"Oby"Dávidot is, és még sorolhatnánk a névsort.
A verseny 18 óra magasságában vette kezdetét, és bár a szervezők igyekeztek pörgősen lebonyolítani, a magas létszám miatt még így is 11 után ért véget.
A verseny kimenetelét kissé beárnyékolta a vezető bíró önkényes döntéshozatala, hogy egy személyben határozta meg az ötös döntő résztvevőit, figyelmen kívül hagyva kollégái pontozását. Észrevételünket Huszti "Puiu" bíró kollégámmal jeleztük, de sajnos nem sok jelentőséget tulajdonítottak eme észrevételünknek.

Sőt Liszka Péter főszervező intelmét,hogy ne folytassák ezt a "sajátságos"döntéshozatalt sem vették figyelembe.
Kapott is hideget-meleget Péter ezért, pedig Ő mindent megtett, hogy ezt a malőrt megakadályozza.
Azt mindenképpen szentül megígérte, hogy a jövőben elejét veszi az ilyen jellegű önkényeskedésnek, de az vesse rá az első követ, aki valaha közmegelégedésre, hibátlanul, zökkenőmentesen, tökéletesen szervezett már versenyt.
Azt a tényt viszont senki sem vitathatja el, hogy Liszka Péter szívét-lelkét beleadta, hogy lehetőleg mindenki elégedetten távozzon Bácska Topolyáról, hiszen a versenyzők ügye, neki is szívügye. Szubjektív megítélésem szerint a Toldi Kupa versenyhangulatára nem lehet panasz, és Liszka arról is gondoskodott, hogy a versenyt követően egy pazar ünnepi vacsorára meghívja az elcsigázott versenyzőket, kísérőket, szervező kollégáit, és külföldi vendégeit.

Ha már a szubjektivitás fogalomnál tartunk, én mint pontozó bíró egy-két kategóriában másként láttam a sorrendet, mint ahogy az a végeredménynél megvalósult, de amint említettem a testépítés szubjektív "ítélet hozatalra van kárhoztatva."
Íme a hivatalos végeredmény kategóriánként:

junior -80kg
1.Božić Dario Cro
2.Belenes Robert Ro
3.Obertol Dávid Hu
4.Aleksandar Milovanović Ser
5.Alomerović Admir Ser
junior +80kg
1.Aldin Džanković Bosnia
2.Marko Karanfilović Ser
3.Saša Silađi Cro
4.Marko Zlatović Ser
5.Petar Stanković Ser
női fitness
1,Barbara Belancova Slo
2,Adriana Sandecka Slo
3,Tijana Ćolić Ser
masters
1.Besana Giuseppe I
2.Čapelja Jozef Ser
3.Dušan Jovanović Ser
4.Martač Miroslav Ser
5.Mokić Vojin Ser
bodyfitness 165cm-ig
1.Palecian Judit Hu
2.Riskó Anna Hu
3.Ljiljana Dragužinović Ser
4.Tatjana Gozdić Ser
5.Milinović Jelena Ser
bodyfitness +165cm
1.Kovács Noémi Ser
2,Nagy Dóra Hu
3,Eminović Adela Bosnia
bodyclassic
1.David Glišić Ser
2.Claudin Streza Ro
3.Albulescu Alexandar Ro
4.Levente Tarkányi Slo
5,Zoltan Kozma Ser
felnőtt -70kg
1,Nikola Živković Ser
2.Oberti Fabio I
3.Trischita Gabriele I
4.Nikola Đorđević Ser
5.Iličković Branko Ser
-80kg
1.Szimicsek János Hu
2,Slaviša Đorđević Ser
3.Draško Miladinović Ser
4.Zlatko Tordaji Ser
5.Michal Puček Slo
6.Irfan Mujkanović Bosnia
-90kg
1.Mirsad Terzo Bosnia
2.Darko Belušić Cro
3.Nagy Ferenc Sándor Hu
4.Juhas Saša Ser
5.Taddei Lamberto I
6.Mrazovac Daniel Ser
+90kg
1.Vladimir Flimel Slo
2.Dudás Antal Hu
3,Pengő Tamás Hu
4,Jenei István Hu
5,Adrian Krokavec Slo
párok
1,Terzo Mirsad-Kovács Noémi
2,Pengő Tamás-Palecian Judit
3,Jenei István-Nagy Dóra
abszolút bajnok
Vladimir Flimel Slo

*Megjegyzés; Szervező kollégáink nem a teljes sorrendet, hanem az ötös döntök névsorát küldték át, tehát ezt a variációt tesszük közzé.
**További képanyag és videó összefoglaló hamarosan.

"múmia"
Megjelent: 148 alkalommal