2010. január 10., vasárnap 20:24

Erőviszonyok a nemzetközi szövetségek közt

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Kétség kívül ez most egy nagyon izgalmas téma. Pár évvel ez előtt még egyértelmű volt az I.F.B.B. egyeduralma, főleg Európában. Ma már merőben más a helyzet.
Nézzük meg, hogyan alakult ki a mostani helyzet.
Az I.F.B.B. legerősebb bázisa a 90-es évek elején Németország volt. Természetesen ekkor a német versenyzők voltak a legeredményesebbek.
Az ezred forduló előtt ezt a szerepet a szláv országok vették át. Versenyzőik uralták az akkori mezőnyt.
Az ezred forduló után azonban ezek az országok is teret vesztettek, helyüket az arab országok vették át. Napjainkban ők a legjobbak az I.F.B.B. mezőnyében.

Ennyi különböző érdeket képtelenség összehangolni, megjósolható volt az I.F.B.B. térvesztése.
Az Európai országok léptek először. A főleg latin országok, és a benelux államok hathatós támogatásával a W.A.B.B.A. szövetség újjá éledt, és egyre színvonalasabb versenyeket rendez.

A német, holland, svájci érdekeltségű, nagyon tőkeerős N.A.C. szövetség Európán belül egyértelműen erősebb, mint az I.F.B.B.
Világversenyeik telt ház előtt zajlanak, az induló versenyzők létszáma közel kétszázötven versenyző! És mivel Európa központú szövetség, versenyeiket is Európán belül rendezik, így a költségek egy átlagos jövedelmű atlétának is elérhetők. Nevezési díjat a versenyzőktől nem kérnek.

A  N.A.B.B.A szövetség is erősített. Az I.F.B.B.-nél teret vesztett szláv országok a hagyományos angol támogatással együtt egyre komolyabb erőt képvisel. A N.A.B.B.A is komoly anyagi forrásokkal bír, több komoly pénzdíjas versenyt szerveznek az atlétáknak.
A kegyelem döfés az I.F.B.B.-nek úgy érzem, az arab országok által támogatott W.B.P.F. szövetség. Rögtön komoly díjazású, nyílt pénzdíjas világbajnoksággal nyitottak, nagy sikerrel.

Az I.F.B.B. lassan elveszíti támogatóit, a tiltások már nem elegendők a versenyzők elrettentéséhez.
Éveken keresztül nem foglalkoztak a versenyzők véleményével, versenyeiken nyíltan lobbiztak különböző csoportok a végeredmény befolyásolása érdekében.
Ma már szinte bármelyik szövetségnél jobb anyagi lehetőségek vannak az amatőr versenyzők részére, mint az I.F.B.B.-nél. Nem beszélve arról, hogy a többi szövetség versenyei átjárhatók a versenyzők részére.
Vagyis az I.F.B.B. nagy bajban van, és sürgősen váltania kell. Megoldás a nyílt versenyek bevezetése, a több pénzdíjas amatőr verseny rendezése lehet.
Különben nem nehéz megjósolni, nagyon gyorsan elveszíti már amúgy is ingatag első helyét a nemzetközi szövetségek között.
Vida Zoltán
Megjelent: 104 alkalommal