2010. május 06., csütörtök 21:16

Fitness modell kategória bírói értékelésének szempontjai

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Említettem, valószínűleg én fogom kidolgozni az N.A.C. szövetségnél a modell kategória értékelési szempontjait.
Nagyjából én így képzelem a kategória értékelését, ezt a leírást fogom az N.A.C. vezetőségének továbbítani.
Pintér Ferivel is egyeztettük, és némi változtatással ő is továbbítja a W.A.B.B.A. vezetőségének. Vagyis a pontozás szempontjai hasonlóak lesznek a két világszövetségnél.
A fitness modell olyan kategória, ami a legtöbb nő számára példa értékű, és felkelti egy átlagosnál jobb alakú nő érdeklődését.
A modell versenyt két fordulósnak képzelem, első forduló két részes, második forduló egy részes ruhában.
A verseny az alapfordulatokból áll, az egy részes forduló 50%, a két részes forduló szintén 50%.
Bírói értékelés szempontjai:
A fitness modelleknek nőiesnek, és nagyon arányosnak kell lenniük. Szerintem ez a fő követelmény. Tehát a nőies sportos alkat széles váll, kis derék, és nőies csípő.

Az izom arányoknál harmonizálnia kell az egész testnek, tehát a vádli a combhoz, combfeszítő a hajlítóhoz, combhajlító a farizomhoz, csípő a derékhez, derék a háthoz, hát a vállhoz, váll a karhoz teljesen arányos legyen, ideális esetben.
Esetleges arányhibák esetén a nagy izmok arányhibái súlyosabb hibának minősülnek a kicsikénél.
( pl. egy gyenge hát súlyosabb hiba egy gyenge karnál.)
A modelleknek sportosnak, izmosnak kell lenniük, de a túlzott kidolgozás hibának minősül, tehát a modellek nem lehetnek keresztszálkásak, erezett izomzatúak, és az izomelválasztásuk nem lehet éles.

Viszont feszesnek, sportosnak kell lenniük, a súlyfelesleg még az arányos felépítés mellett is súlyos hibának számít!
A feszes test, felületi kidolgozással szerintem ideális.
A modell kategóriában még tökéletes arányok és felületi kidolgozás mellett sem ajánlatos a túl nagy tömeg. Szerintem ideális lenne egy testsúly, magasság korlátozást bevezetni, nevezetesen magasság, -100, -15% lenne a kategória súlyhatára. Tehát egy 160 cm-es modell maximum 51 kg lehetne.

Ezzel kivédhető lenne, hogy nehogy túl izmos lányok is induljanak. Modelleknél ideális a vékony, sportos test.
Esetleges holtverseny esetén a nőies kisugárzás dönt, tehát ha a leírt szempontok alapján a két lány egyforma, akkor a bírók a nőies kisugárzás alapján döntenek.
( frizura, smink, színpadi mozgás, arc, stílus stb.)
Ez a szempont nagyon fontos, hiszen így minden lány meg kell találja a saját egyéniségének legmegfelelőbb frizurát, sminket, hiszen ez is szempont, így esetleg később szépségszalonoknak, kozmetikai cégeknek is érdekes lehet a kategória, akár reklámcéllal is.
Ruházat: szerintem mind az egyrészes, mind a kétrészes ruha lehet tanga, az ízlésesség határain belül színes, (egyszínű!) és díszített is. (flitteres)
Hiszen a fő cél a figyelem felkeltése, a szépség hangsúlyozása. Magas sarkú cipő, szandál megengedett, a talp ne legyen magasabb két centinél.
Póthaj, ékszer, megengedett.
Vida Zoltán
Megjelent: 1608 alkalommal