2013. július 09., kedd 23:39

Még néhány gondolat a bíráskodásról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Miért foglalkozom mostanában ennyit ezzel a kérdéssel?
A válasz egyszerű, hamarosan indul a verseny szezon, és azt szeretném, ha a versenyzők tisztában lennének azzal, milyen szempontok alapján értékelik őket a bírók.
Nyilván az élversenyzők legnagyobb része tisztában van ezekkel a szempontokkal, de rengeteg első versenyes testépítő nem tudja, mi alapján végzett ott, ahol végzett.
Szándékosan csak a testépítést említem, hiszen az egyéb női kategóriák megítélése szövetségenként eltérő, így ezekekről most nem írok, az ide vonatkozó szempontokról mindenki érdeklődjön az aktuális szövetségnél, ahol versenyezni kíván.
Előző írásomban leírtam a nemzetközi bíráskodás alapvető szempontjait.
Most ezt szeretném kiegészíteni néhány gondolattal.
Nem egyszer hallom sértődötten a versenyzőktől, miként lehet, hogy az ellenfele megelőzte, mikor neki jobb volt a karja, a háta, a lába, az ellenfél pedig csak mellben és vállban volt jobb.
Ez lehet igaz is, de a bíró nem így értékel.
A hét kötelező póznál nem csak egy adott izmot kell nézni, hanem azt, hogy a versenyző az adott pózban hogy mutat.
A talpától a feje búbjáig.
Tehát egy páros biceps pózban a bíró nem csak a karizmokat nézi, hiába ez a póz neve, hanem az egész testet, az előző cikkemben írt szempontok alapján.
Tehát hiába a két hatalmas, csúcsos kar, ha ehhez egy széles derék, szűk hát, és két nagy láb társul, az összhatás groteszk lesz, és így egy sokkal kevésbé izmos karú, de összhatásban egységes versenyző a nagyon izmos karú versenyzőt a páros bicepsz pózban is megelőzi.
És ezek a szempontok az összes pózra igazak.
Tehát nem ezek szerint a szempontok alapján próbálja értékelni a helyezését, az tévúton jár.
Nem izomcsoportokban kell jobbnak lenni, hanem pózokban, az előző cikkemben említett szempontok alapján.
Könnyen lehet, nem az a versenyző nyer, akinek a legnagyobb lába, válla, háta, karja, melle van, hanem az, akinek a fizikuma egységes, és a kötelező pózokban a legjobban mutat.
Sokszor kiáltanak csalást, sokszor megsértődnek, pedig nem csalásról van szó, hanem arról, hogy a bíró más szempontok alapján értékel, mint ahogy a versenyző értékeli saját magát.
Remélem, a két cikk segíteni fog a kívánt fizikum kialakításában.
Minden versenyzőnek sikeres felkészülést kívánok!
Vida Zoltán
Megjelent: 719 alkalommal