2013. július 22., hétfő 11:06

Miért hanyatlik a női testépítés?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A női testépítés a 90-es évektől fokozatosan hanyatlik.
A női testépítés aranykora a 80-as évekre tehető.
Olyan versenyzők versenyeztek ezekben az években, mint Corry Everson, Anja Langer, Gladys Purtugues.
Ezek a hölgyek még mind nőiesen izmosak, de csak a normál kereteken belül, vonzó külsejüknek köszönhetően a magánéletükben is sikeresek tudtak lenni a testépítésből.

Corry Everson filmszínész lett, Gladys Purtugues pedig modell, mellékesen pedig évekig volt Jean-Claude Van Damme felesége.

Ezek a hölgyek nem csak a saját sportágukban voltak sikeresek, hanem az átlag emberek is elfogadták őket, hiszen benne maradtak azokon a kereteken belül, amit még egy átlag ember is el tud fogadni.
Ha a fizikumukat a mai mezőnyben kéne meghatározni, a figure kategória állna hozzájuk a legközelebb.
A 90-es évektől fokozatosan egyre inkább eltolódott a kategória a szinte már férfias, nagyon brutálisan izmos irányba.
Ezek a hölgyek a saját sportágukban nyilván sikeresek, szakmailag a munkájuk elismerésre méltó, de ezt a fizikumot egy átlag ember már nem fogadja el, sőt már a férfi testépítők jelentős része sem.

Így a női testépítés fokozatosan elszigetelődött, egyre kevesebb érdeklődésre tart számot, nézettsége és népszerűsége egyaránt csökkent.
Egyre kevesebben szeretnének női testépítők lenni, hiszen egy ilyen fizikum felépítése rengeteg lemondással jár, és igen komoly szinten kell beavatkozni a szervezet természetes anyagcseréjébe.

A megoldás nagyon nehéz, hiszen azok a versenyzők, akik régen igazodtak ezekhez az elvárásokhoz, és hatalmas, férfias izmokat építettek, már nem szeretnének, és nem is tudnak egy nőiesebb, filigránabb, az átlag emberek számára is vonzó kategóriában versenyezni.
Pedig a kategória megmentése hosszú távon csak így képzelhető el.
Nyilván lesz majd egy átmeneti időszak, melynek hossza szövetségenként változhat, de minden szövetségnél érződik a váltásra való szándék, még akkor is, ha ez még nem jár gyakorlati lépésekkel.
Sajnos egy kialakult trendet nagyon nehéz megváltoztatni, egy rossz döntés következményei évekig kísérthetnek.
Pár éven belül azonban biztos, hogy változásra lesz szükség, különben ez a nagy múlttal rendelkező kategória teljesen elsorvad.
Vida Zoltán
Megjelent: 1591 alkalommal