2013. december 17., kedd 10:07

Miért hoztam létre a Bodysport Kupát?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Mi késztet arra egy sportvezetőt, egy edzőterem vezetőt, hogy versenyt szervezzen?
Hogyan jut el a gondolatig, hogy saját maga szervezzen versenyt, és ne nagy cégek által rendezett versenyeken indítsa el inkább a saját versenyzőit?
Hosszú történet ez, és az okok eléggé összetettek.
Mikor befejeztem a versenyzést, aránylag fiatalon, már saját edzőtermet működtettem, ami nagyon komoly feladat, nem volt időm arra, hogy csak a magam fizikumával törődjek, nagyon sokan azt várták tőlem, segítsek nekik versenyekre való felkészülésben, fizikumuk helyre hozásában, és ezt csak teljes erőbedobással lehet csinálni, szívvel lélekkel, vagy sehogy.
Persze nem mentesültem a kezdeti nehézségektől, hamar szembesültem vele, sokan próbáltak keresztbe tenni, főleg a kezdeti eredmények után.
Az akkori I.F.B.B. sportvezetők megpróbálták az általam felfedezett és felkészített versenyzőket a hátam mögött megkeresni, és a saját klubbukhoz csábítani.
Első nemzetközi verseny, amin részt vettem, mint delegáció a Constancai Európa Bajnokság volt, ( 1996 ) ahol a szövetség vezetői nem akartak delegálni.
Pedig az öt fős csapatból 2 fő az én versenyzőm volt, és mégis a delegálásom a versenyzőim eredményéhez kötötték.
Az Európa Bajnokságon Magos István 3. helyezést ért el, amivel Vékony Zoltán után a legeredményesebb magyar versenyző volt a csapatban.

Természetesen az akkori magyar sportvezetők közül nem gratulált senki, szerencsére a külföldi delegációk nem így viselkedtek, rengetegen gratuláltak.
Következő nemzetközi versenyem a Katowicei I.F.B.B. junior világbajnokság volt, ( 1997 ) ahová szintén nem delegáltak.
Sajnos az egész magyar csapat kiesett, egyedüli döntős az én versenyzőm lett, Rischák Éva, aki végül második helyezést ért el.

A magyar sportvezetők közül ismét nem gratulált senki, a külföldiekkel azonban rengeteg közös kép készült, mindenki velünk fotózott, és sokan gratuláltak.
Az Amanban megrendezett I.F.B.B. világbajnokságra ( 1999 ) nem utaztam, de az általam felkészített Magos István a harminc fős mezőnyben döntős helyezést ért el, hatodik lett.

Aztán ha jól emlékszem 2000-ben, Losan-ban, az I.F.B.B. Európa Bajnokságon Földi Zoltán felnőtt Európa bajnok lett, akit én karoltam fel, és készítettem fel az Európa bajnokságra.

Akkor már az I.F.B.B. bíróbizottság elnöke voltam, és mint nemzetközi bíró, pontoztam a versenyen.
Később az I.F.B.B. testépítő szakág vezetőjeként számos újítást vezettem be, szakmailag én raktam össze az MLO Olimpia nevű versenysorozatot, ami évekig az egyik legsikeresebb magyar verseny volt.

Sajnos ennek a rövid sikeres időszaknak hamar vége lett, Dr. Szabó Péter, a szövetség elnöke elhunyt, aki sok mindenben támogatott, és segítette az elképzeléseimet.
A szövetség új elnökével sajnos többszöri próbálkozás után sem tudtam közös hangot találni, így kreált vádak alapján leváltottak.
Az általam kidolgozott MLO Olimpia versenyt később már nem rendezték meg, így megpróbáltam több kisebb cég bevonásával, szövetségektől független versenyt rendezni, ahol a versenyzőké a főszerep, minden felajánlást a győztesek közt osztottunk szét.
Ez volt a Bodysport Kupa, melyet Pintér Ferenc barátommal közösen alapítottunk.

A verseny 2007 óta működik, egyre sikeresebben, évről évre több versenyző indul.
Mivel sem én, sem Pintér Feri nem tudtunk az I.F.B.B. keretein belül dolgozni, így én az N.A.C. Pintér Feri pedig a W.A.B.B.A. szövetség elnöke lett.
Persze nem várhattuk el, hogy sikereinknek mindenki örüljön, azóta is rendszeresen véletlenül mindig van egy verseny, amit pont azon a napon rendeznek, mint a Bodysport Kupát, de ezen már nem bosszankodom, próbálok a magam dolgára koncentrálni, és nem azzal foglalkozni, ki milyen versenyt szervez éppen azon a napon.
Az óta versenyzőim több világbajnoki címet szereztek az N.A.C. szövetségnél, aminek a Magyarországi elnöke lettem, így nincs bennem tüske, az I.F.B.B. vezetőjével kapcsolatban.

Ezzel a háttérrel úgy érzem, kötelességem megrendezni minden évben kétszer a Bodysport Kupát, hiszen rengeteget köszönhetek a testépítő és fitnesz sportnak, így úgy gondolom, muszáj visszaadnom valamit, amivel támogathatom ezt az egyre népszerűbb sportot.
Vida Zoltán
Megjelent: 348 alkalommal