2016. október 13., csütörtök 20:32

Lakatos Mihály: Hercules Trófea, ahogy én láttam

Írta:  Lakatos Mihály
Értékelés:
(0 szavazat)

Nagyvárad a határ mentén elterülő majdnem 200 ezer lakost számláló település, amely napjainkban is az osztrák-magyar monarchia építészetét őrzi. Itt születtek többek között: Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem, id. Knézy Jenő sportriporter, Nagysándor József aradi vértanú tábornok és rengeteg meghatározó személyisége a magyar történelemnek, művészetnek, irodalomnak, de itt élt egy ideig Ady Endre költő is.

Menetrend szerint ebben az illusztris városban, pontosabban a közelében fekvő festői településen, Félix fürdőn rendezték meg zsinórban a 41-ik Herkules Trófea szövetségektől független nemzetközi testépítő és fitnesz szabadidős versenyt.

A rendezvény mentora, megalapítója és főszervezője a 72 éves Lucus Iosif professzor úr ezúttal is ragaszkodott a német precizitáshoz, ami a verseny menetrendjét, pontos kezdési időpontját illeti és valljuk meg, sokan tanulhatnánk tőle e tekintetben profizmust, akik hasonló kaliberű rendezvényeket hozunk tető alá.

Tíz kategóriát indítottak a szervezők, és mindenhol volt magyar érdekeltség, sőt minden kategóriában a dobogó valamelyik fokán magyar versenyző végzett. Hazánkfiai „könyörtelen” szokásukhoz híven „rettegésben” tartották ellenfeleiket, és öt kategóriában a győzelmi trófeát is bezsákolták. 

 

Mivel az elmúlt évek során megszoktuk, hogy szinte minden alkalommal az abszolút győzelmi cím is magyar kézbe landolt, ezúttal sem történt másként.

A Masters kategóriát az a szlovák Pucek Michael nyerte, aki az elmúlt évek során már letette névjegyét a sportág asztalára nemzetközi szinten is, de mögötte a magyar Hablicsek Norbert /a „Kommandós”/ végzett, aki életében mindössze második alkalommal lépett színpadra ebben a műfajban, megelőzve az óriási rutinnal rendelkező nagyváradi Nielgesz Andreit. /Norbi korábban kétszeres erőemelő világ-és hétszeres  Európa bajnoki címet szerzett!/,

Junior kategóriában a dobogó minden fokán magyar versenyző végzett! A mindössze 17 éves Rakonczás Péter-Márk aranyéremmel térhetett haza, Kuczera Imre ezüst, Janovszki Marcell pedig bronzérmet szerzett.

Ez az eredmény szignifikáns képe annak a biztató előjelnek, hogy Magyarországon az utánpótlás reményekkel kecsegtet jövőképét tekintve a testépítésben.

A Body- Fitness-es hölgyek mezőnyében /a korábbi Fitness Forma megfelelője/, indult az a félelmetes Iancu Florina Romániából, aki az elmúlt évben Hamburgban már megmutatta oroszlánkörmeit, ahol a német abszolút Univerzum győztes Melanie Kuch mögött a második helyen végzett, és idén ősszel is szinte mindent megnyert, ami eddig megnyerhető volt.

Abszolút esélyesként tartották számon, de nem számolt Kala Eszterrel, aki a Prága Pro-n elcsípte az ezüstérmet.

Eszter elsősorban kiváló genetikájának köszönhetően keresztülhúzta számításait a román bajnok hölgynek.

Eszternek óriási önbizalmat adott ez a győzelem a jövőre nézve.

Butta Viktória a bronzérmet szerezte meg, amely ebben az erős kategóriában mindenképpen tiszteletreméltó.

Hajdrik Mária a döntős ötödik helyen zárta a versenyt.

BB Classic /Athletic/ kategóriában is volt magyar érdekeltség, Gál Sándor és Nyutali Norbert személyében.

Ez volt a legnépesebb és legkiegyenlítettebb mezőny, ami alaposan feladta a leckét a döntnököknek.

Végül Gál Sándor a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott, Nyutali Norbert az előkelő negyedik helyet csípte meg, míg Halász Barnabás az ötödik helyen végzett.

Adottságait tekintve Barna inkább a testépítő irányvonalat képviseli, amelyet később bőven kamatoztatott is a neki megfelelő kategóriában.

Bikini Fitness  /Modell/ alacsony kategóriában kiélezett küzdelem után Kele Zita a második helyen végzett, de véleményem szerint a győztes szlovák lány inkább megnyerő mosolyával hódította meg a pontozókat mintsem felkészültségével. Zita szerintem többet tett a győzelemért úgy a kínzó eszközök világában, mint otthon a konyhában.

Mindezzel együtt úgy vélem, hogy a határeset 48-52% arányban oda lehetett adni az aranyat a szlovák lánynak.

Harmadik helyen szintén hazánk lánya, Kovács Viktória végzett ezzel bezsákolva a neki járó bronzérmet.

Ebben a kategóriában Herczog Erzsébet a  döntős ötödik helyen végzett.

A magas kategóriában a Vida Fitness versenyzője Ábrahám Tímea egyértelmű győzelmet aratott maga mögé utasítva a teljes mezőnyt.

A második helyen csapattársa, Kiss Zsuzsanna végzett teljesen megérdemelten. Zsuzsa biztató perspektívák elé néz, ha ilyen szorgalommal és kitartással folytatja. 

Szczepanowszky Mónika  az ötödik helyen zárta a versenyt.

Testépítés -75 kg: Itt Halász Barnabás megmutathatta testépítő virtusait, és szemben a BB Classic kategóriával, ahol ötödik helyen végzett, ebben a mezőnyben nem irgalmazott ellenfeleinek, és elhozta a neki járó aranyérmet. Nyutali Norbert pedig az ezüstérmet szerezte meg, és ezzel pályafutása egyik felemelő pillanatának örülhetett velünk szurkolókkal együtt.

A testépítés -85 kg kategóriában éles küzdelem alakult ki a tavalyi győztes Pucek Michael /Szlovákia/ és Török Imre között.

Két jól felkészült versenyző feszült egymásnak, nagyjából azonos izomérettséggel, szárazsággal, kidolgozottsággal rendelkeztek.

Szerintem a magyar sportoló strukturális adottságait tekintve felülmúlta ellenfelét, keresztszálkás farizmai, amely hiányzott a szlovák srácnál /és ami viszonylag ritkaszámba megy a testépítő mezőnyökben/ mindenképpen győzelmi érdemeket vonultatott fel, de sajnos csak az én megítélésemben.

A bírók 4-3 arányban másként látták, így a magyar versenyző az ezüstéremmel vigasztalódhatott, de ilyen neves ellenféllel szemben ez mindenképpen tisztességes eredmény.

Rakonczás Péter a hatodik helyen végzett és ezzel döntős helyezést ért el.

Testépítés -95 kg kategóriában az elnyűhetetlen „Kommandós” harcos Hablicsek Norbert a dobogó harmadik fokára állhatott, és ezzel a bronzérmet zsákolta be egy kiegyenlített mezőnyben.

Ez mindenképpen nagyszerű eredmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy „kommandós” barátunk a negyedik helyre várta magát!

Végül a nehézfiúk mezőnyében, azaz a Testépítés +95 kg kategóriában, akárcsak a Bodysport Kupán, Czikó Gergő ezúttal sem talált legyőzőre. Toronymagasan uralta a mezőnyt, és magabiztosan, de alázattal és szerényen küzdötte végig a versenyt, úgy ahogy egy igazi bajnokhoz illik.

Az abszolút győzelmet sem engedte át másnak, és teljesen megérdemelten hozta el a győztesek győztesének járó csaknem 10 kg-os brutális trófeamontázst.

Gergő ezzel a bravúrjával kétszeres abszolút Herkules Trófea győztesnek mondhatja magát.

Mindent egybevetve, a magyar különítmény ezúttal is remekelt az erdélyi nagyvárosban, és ismét nyomatékot adott azon tényállásnak, hogy mindig, mindenhol, minden körülmények között számolni kell vele.

A magyar testkultúra élen jár nemzetközi szinten, és ez vitathatatlan tény bárki bármit állítson! Soha rosszabbat!

Záróakkordként  köszönetet szeretnénk rebegni határon túli sportbarátainknak, élükön Lucus Iosif professzor úrnak, Huszti „Puiu” Mihálynak, Papik Józsefnek a kitűnő szervezésért, a baráti fogadtatásért és a sportolókhoz való emberséges hozzáállásukért.

Egy személyes megjegyzés; nagyon sajnálom, hogy Nagy János aki „ősidőktől” fogva meghatározó tagja volt ennek a kiváló szervezői csapatnak, egy ideje elváltak útjaik, de reméljük, hogy létezik visszavezető út.

Nélküle szegényebb a Herkules Trófea, és hiánya kimondatlanul is érezhető.

   *A képeket Tarján Ferenc készítette

         „múmia”

Megjelent: 2614 alkalommal