2017. január 29., vasárnap 17:10

Verseny szervezésről, és az építő kritikáról

Írta:  vida zoltán
Értékelés:
(0 szavazat)

A tavaszi idény nem szűkölködik versenyekben, ami örvendetes tény.

Azt jelzi, vannak olyanok, akik hajlandók tenni a sportolók érdekében, hajlandók időt, pénzt, energiát fordítani arra, hogy a sportolóknak több lehetőségük legyen, ne egyetlen versenyből álljon az egész idény, mint 20 évvel ez előtt.

A választás lehetősége is adott, a versenyző választhat, melyik versenyen vesz részt, és melyiken nem.

Az a szerencsés, ha ez szakmai szempontok, és nem rémhírek, és szimpátia alapján történik.

A magam részéről ezt a vonalat szeretném erősíteni, ezt tartom helyesnek.

Egy verseny szervezése komoly feladat, rengeteg dologra kell figyelni, mindent aprólékosan meg kell szervezni, és sajnos sokszor még ez is kevés a teljes sikerhez.

Aki önállóan próbál versenyt szervezni, nincs komoly önkormányzati háttere, az nem reménykedhet még abban sem, hogy legalább a pénzénél marad.

Ha a színvonal nem süllyed egy bizonyos nívó alá, akkor a verseny szervezés, mint anyagi haszon szerzési lehetőség teljesen kizárt.

Ami nem baj, így legalább csak azok vállalják, akik elkötelezettek e mellett a sport mellett.

 

Éppen ezért, minden ilyen kezdeményezést üdvözlök, és ha nem is tudom mindet maradéktalanul támogatni, a fent közölt szakmai szempontok miatt, de keresztbe senkinek nem teszek, és nem szeretem egy szinten túl kritizálni az általam sikertelenek vélt versenyeket sem.

Abból indulok ki, biztos nem ez volt az elképzelés, legalább próbált tenni valamit, ami pedig nem sikerült, az gondolom a szervező maga is észlelte, és legközelebb próbál rajta változtatni.

Van néhány dolog, amiben viszont nem lehet hibázni, aki ebben hibázik, az megérdemli a legélesebb kritikát is.

Ilyenek például a verseny kiírásban meghirdetett díjazás nem teljesítése, a kiírt kategóriák megváltoztatása önkényes módon, az előzetes verseny kiírás, program megváltoztatása a helyszínen, önkényes módon.

Ezek nem véletlenszerű hibák, hanem tudatos megváltoztatása annak, amit a szervező a verseny kiírásban garantált.

Ezek a hibák megérdemlik a legélesebb kritikát, mert ezek alapjaiban ássák alá a rendezvényt, és a rendező szavahihetőségét.

A szervezés során előforduló kisebb hibákat, ha az igyekezet észlelhető, bocsánatos bűnnek tartom, és a kritikusoknak is azt ajánlom, ilyen esetekben fogják vissza magukat, próbálják inkább a pozitívumokat nézni.

Nem az a cél, hogy aki először próbálkozik, még ha nem is sikerül maradéktalanul, egyből ízekre szedjem, hogy soha többé meg se próbálja, hanem előbb azt írom le, ami sikerült, aztán pár tőmondatban, burkoltan jelzem, mi az ami nem sikerült.

A kritikusoknak mindig előbb azon kéne gondolkodni, vajon saját maga képes lett volna megoldani a feladatot?

Mert ha nem, vagy nem biztos, akkor a kritika hangja sem lehet éles, szerintem.

Aki dolgozik, dolgozni akar, dolgozni hajlandó, non profit tevékenységben, azt nem elűzni, hanem megfogni kell.

Vida Zoltán

Megjelent: 2288 alkalommal