2017. december 30., szombat 20:25

Furcsa tendenciák az edzőképzésben

Írta:  vida zoltán
Értékelés:
(0 szavazat)

Mostanában igen furcsa dolgok történnek.
Legújabb divat, minden szövetségnek saját edzői vannak.
Ezt eleinte csak az IFBB szorgalmazta, anyagi haszonszerzés miatt, ráadásul a képzés nem volt OKJ képzés, tehát nem volt hivatalos.
Szerintem létezik jó edző, közepes edző, gyengébb képességű edző.
Ez minden szövetségre igaz, egyformán.
Kérdem én, a sportoló anatómiai felépítése, a szervezet működése, és a gravitáció szövetségenként változik?
Szerintem nem, tehát ezt a dolgot nem kéne erőltetni.


Én a Testnevelési Egyetemen végzett edzőket tartom elméletben a légképzettebbeknek, de ahhoz, hogy valaki jó edző legyen, kellenek személyes tapasztalatok, azaz sportmúlt, és bizony szükséges több éves gyakorlat is, hogy megfelelő következtetéseket tudjon levonni, a versenyző felkészítése során.
És ez bizony nem szövetség kérdése, ehhez ennél több kell.


Azt viszont értelmes gondolatnak tartom, hogy minden szövetség év végén elismeri a saját szövetségében kiemelkedő teljesítményt nyújtó edzőit.
A másik furcsa dolog a számomra, hogy különböző nem túl nagy nevű tanintézmények csak úgy ontják az OKJ papírral rendelkező edzőket, a T.F.-en 2 éves képzést egy évre rövidítve, már kiadják az edzői papírokat.
Ráadásul ezek a félig képzett, általában sportmúlttal nem rendelkező edzők, azt gondolják, mindent tudnak, pedig némelyik még azzal sincs tisztában, hogy kell viselkedni egy edzőteremben, hogyan kell beilleszkedni egy kollektívába.
Például szerintem egy olyan sportmúlttal nem rendelkező edző, aki épp elvégzett egy gyors talpalót, ne szóljon meg olyanokat, akik már több évtizede foglalkoznak vendégekkel, versenyzőkkel, sikeresen.
Ne írjanak rá a vendégeikre, hogy ők jobban tudják, olcsóbban vállalják, mert ez nem etikus.
Ha embernek ilyen, szerintem eleve alkalmatlan edzőnek, a gyorstalpalói papírja ellenére sem való edzőterembe, maximum a sajátjába.
Szegények olyan szánalmasak, ahogy posztolgatnak, nyomulgatnak, próbálják magukat előre tolni, hasztalan.
Pedig nem olyan nehéz szakma ez, kell hozzá szorgalom, alázat, tisztesség, ha ez megvan, és mindig a vendég, és a sportoló van az edző szeme előtt, nem önmaga, és a telefonja, előbb utóbb lesz eredmény, siker, vendégkör.
Ezzel most nem leszek túl népszerű, de túlságosan nem érdekel, ez a véleményem, felvállalom.
Vida Zoltán

Megjelent: 2789 alkalommal