szombat, 29 szeptember 2007 16:34

Bevezető az erőemelő edzéstervek használatához

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Erőemelő edzés, erőnövelés

A testépítő és küzdősport edzéstervek után elkezdjük az erőemelő edzéstervek feltöltését. Olyan szakemberek segítségét kértem, mint Molnár Miklós 22-szeres magyarbajnok, masters Világ és Európa bajnok, Lovász György többszörös masters Világ és Európa bajnok erőemelők.
Az erőemelés alapvetően más, mint a testépítés. Bár mindkét sportot súlyzóval végzik, a célok alapjaiban különböznek.
A testépítésnél cél a tökéletes alkat megközelítése, erőemelésnél a teljesített súly nagysága a lényeg.
Erőemelők tehát másképp edzenek, a három fő gyakorlat, fekve nyomás, guggolás, felhúzás köré csoportosul az elvégzett edzés munka.Mivel ezek a gyakorlatok nagyon energia igényesek, és a relatív minél kisebb izom tömeg mellett elért minél nagyobb teljesítmény elérése a cél, így az erőemelők alacsony ismétlési számmal, teljes kipihenéssel edzenek, legalábbis az alap gyakorlatoknál.
És a gyakorlatokat szigorúan meghatározott szabályoknak megfelelően hajtják végre.
Általában még a bemelegítésnél sem nagyon mennek alap gyakorlatoknál a hatos ismétlési szám fölé, az edzésterv és a terhelés görbék a verseny időpontjától függően változnak.
Általában hetente legalább egyszer meg kell közelíteni a maximális súly 80%-át, illetőleg kéthetenként a 90, esetleg 100%-ot.
A mai erőemeléshez sajnos már hozzá tartoznak a különböző ruhák, amik nagymértékben befolyásolják a teljesítményt. Igazán a ruhákat a sérülések kiküszöbölése miatt kezdték alkalmazni, ez érhető is, azonban nagyon rövid idő után elkezdtek olyan ruhákat gyártani, amelyek fő célja a teljesítmény fokozás volt. Így nagyon gyorsan fejlesztenek egyre újabb, még erősebb ruhákat, aki nem a legújabb modellben versenyez, komoly hátrányba kerülhet. Én személy szerint ezzel már nem tudok azonosulni.
A magyar erőemelés nagyon eredményes, sok Világ és Európa bajnokunk van. Az erőemelő edzéstervek természetesen nem alapvető igazságok, csupán alternatívák, melyen érdemes elgondolkodni.
Remélem az edzéstervek, alapgondolatok leírásával hozzá tehetünk valamit az erőemelő sport népszerűsítéséhez, elsajátításához.

Vida Zoltán
Megjelent: 1627 alkalommal