2010. február 09., kedd 22:10

Személyi edzők a Bodysporton: Torma Krisztina

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Torma Kriszti nagyon hirtelen robbant be a hazai élvonalba. Első felkészülésénél kisebb csodát láthattunk, közel harminc kilót fogyott, mire csúcsformába lendült, nyert Bodysport Kupát, Német Nagydíjat, I.F.B.B. magyar bajnokságot.
Sajnos betegség miatt kihagyta az őszi szezont, de tervei szerint idén tavasszal felkészül.
Személyi edzésről alkotott elképzeléseiről itt olvashattok.
T.K.
Torma Krisztina vagyok szövetségtől függően: fitness forma, fitness shape, body fitness versenyző.
BS.
Mióta edzel?
T.K.
A testépítéssel négy éve foglalkozom. Előtte persze számtalan sportágban kipróbáltam magam. (ritmikus gimnasztika, úszás, tenisz, tánc)
BS.
Hány éve versenyzel, mi a legjobb eredményed?
T.K.
Tulajdonképpen abban az évben, amikor elkezdtem a sportot, már el is kezdtem versenyre készülni. Az első megmérettetésen 2007-ben vettem részt. Sajnos a 2009-es évet érettségi és betegség miatt ki kellett hagynom, de nagyon sokáig tervezem még a versenyeken való indulást.
Legjobb eredményemnek én talán a Superbody 3. helyezésemet tartom, holott magyar bajnok és európa bajnoki 7. vagyok bodyfitnessben.
Emellett van pár első, pár második helyezésem pénzdíjas kupákon és egy német nemteközi fitness shape aranyam is.

BS.
Mióta dolgozol edzőteremben?
T.K.
Faital korom miatt ezek a számok nálam nyilván nem a tizes nagyságrendben vannak...két éve vállalok személyi edzéseket a Vida Fitnessben.
BS.
Hány éve edzősködsz?
T.K.
Kettő :-)
BS.
Ha egy kezdő a segítséged kéri, mivel kezded vele a munkát?
T.K.
Szerintem ezt minden edző egy elbeszélgetéssel kezdi. Megkérdezem, milyen céljai vannak a vendégemnek, és minden egészségügyi tényezőt (testvérem humánkineziológus, így a felmerülő egészségügyi panaszokat /műtétek,sérv,gerincferdülés,stb../ ) figyelembe véve kialakítok egy edzéstervet a közösen kitűzött célok elérése érdekében.

BS.
Egy kezdő esetében szerinted mi az, ami a legfontosabb, hogy eredménye legyen a munkának?
Akarati tényezők, genetika, alap edzettségi szint, kölcsönös bizalom?
T.K.
Szerintem itt sok minden épül egymásra. Nyilván kell a kölcsönös bizalom, hogy én higgyek abban, hogy ő megcsinálja, amit mondok, így sokkal lelkesebb is egy edző.
És nyilván a vendég bizalma a leginkább szükséges a hatásos együttműködéshez.
A bizalomhoz feltétlen kapcsolódik az akarati tényező, hiszen egy eredményhez nagyon sok erőpróbáló feladaton át vezet az út, és bizalom nélkül senki nem csinálna meg olyan dolgokat, amik nehéznek tűnnek, ha nem hinnének abban, hogy amit tanácsoltak nekik az célravezető.
A genetikai adottságokat fel kell mérni és ehhez igazítani a munkát, azonban minden testnél megfelelő munkával elérhető a fejlődés genetikától függetlenül.
Az edzettségi szintet úgyszintén fel kell mérni, de ez is javítható, így nagyrészt nem ezen múlik a munka eredménye.

BS.
Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres edző lehessen? Szükséges a versenyzői múlt, vagy elegendő a papír megszerzése?
T.K.
Csupán a papír megszerzése szerintem nem elegendő, azonban a versenyzés maga inkább referencia értéket képvisel. Vannak emberek akik, úgyszintén saját erőpróbálás miatt végigcsinálnak egy diétát, és tudásuk közel azonos lehet egy versenyzőével, viszont, ha nincs ,,hírnevük" akkor kevesen fogják megkeresni őket.
Inkább a tapasztalat tesz egy edzőt igazán jóvá, és a tárggyal való foglalkozás, tehát sokféle emberrel kell kapcsolatban állnia, és mindegyik reakcióját megjegyezni, így a későbbiekben lesz viszonyítási alap.
BS.
Mi az alapvető edzésmódszer, amit alkalmazol, ha van ilyen, vagy több módszert alkalmazol egyszerre, az egyéntől függően?
T.K.
Számtalan edzésmódszert lehet alkalmazni, és ez természetes, hogy az egyéntől és céloktól függ. Megpróbálom az edzéseket változatossá tenni, azonban egy tendenciát bizonyos időre mindig kitűzök (pl: antagonista együtt edzés, vagy állóképesség javítás stb..).
BS.
Szerinted fontosak a pedagógiai képességek is, vagy elegendő egy edzőnek, ha a fizikális edzésre koncentrál?
T.K.
Mindenféleképpen fontosnak tartom. Egy edzőnek rá kell vezetnie a vendéget az izomérzetre. Ennek első lépése természetesen a helyes mozdulat elsajátítása, hiszen így valószínű, hogy hamarabb kialakul az izom munkára koncentrálva létrehozott mozdulat, mint a mozdulatra koncentrálva létrehozott izommunka.
Emellett a pszichológiai képességeknek is jónak kell lennie, hiszen gyakran nem csak az edzésről esik szó az edző, és vendége között.

BS.
Végül mit üzensz a kezdő sportolóknak, mi az, ami szerinted a legfontosabb, ha tovább akarnak lépni ebben a sportban?
T.K.
Az elszántságon kívül fontos egy rendszer kialakítása, amit követve biztosra vehető az eredmény. Ez egyaránt vonatkozik a táplálkozásra, edzésre, napi- és heti menetrendre. Továbbá azt üzenem, hogy higgyenek magukban és merjenek nagyot gondolni!
BS.
Van még valami, amit megosztanál velünk, amit fontosnak vélsz?
T.K.
A testmozgást minden embernek be kéne iktatnia az életébe. Emberi hiúság, hogy elsősorban a testkompozíció változása miatt járunk edzőterembe, azonban számos egészségügyi probléma is megelőzhető rendszeres mozgással.
A közösségbe járás is fontos az emberek életében és gyakran alakulnak ki barátságok, így szerintem az edzőterembe járás mindenképpen kellemes és hasznos elfoglaltság.
Megjelent: 1055 alkalommal