2010. február 16., kedd 22:45

Személyi edzők a bodysporton: Kapusi László

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A személyi edzők rovatunkban most Kapusi Lacit mutatjuk be. Alkatilag nagyon ígéretes versenyző, kétszer volt második a Super Bodyn, az utóbbi időben sajnos nem versenyez, felkészülését sérülések hátráltatták.
Nagyon jól felkészült, diplomás szakedző. Debrecenben él és dolgozik, remek sportember, az a típus, aki soha nem adja fel.
Íme bemutatkozása, és a Vele készült interjú.

K.L.
Sziasztok! Üdvözlök minden kedves Bodysport olvasót!
Kapusi László vagyok testépítő versenyző, Testépítő-Fitness Személyi edző (TFTI), és Testépítő-Erőemelő Szakedző (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar). A sportpályafutásomat atlétaként kezdtem, melyben sikeres versenykarriert tudhatok magamnak, hiszen több Európa Találkozót, és Országos Bajnokságot nyertem.
Rövidtáv futóként és távolugróként versenyeztem, de más versenyszámokban is sikeres voltam.
A testépítéssel is az atlétikai karrierem során találkoztam, hiszen növelni akartam a kondicionális képességeimet, valamint az erő állóképességem tovább fejlesztésével még eredményesebbé válni.

BS.
Mióta edzel?
K.L.
A testépítéssel 14 éve foglalkozok nagyon komolyan.
BS.
Hány éve versenyzel, mi a legjobb eredményed?
K.L.
Az első versenyem a Superbody volt 2000-ben, ahol 4. helyet értem el. Legjobb eredményeim közt említhetem, hogy kétszer voltam második a Super Bodyn Teenager, és Open kategóriákban.
B.S.
Mióta dolgozol edzőteremben?
K.L.
2003 óta dolgozok edzőteremben személyi edzőként.

B.S.
Ha egy kezdő a segítségedet kéri, mivel kezded vele a munkát?
K.L.
Az első találkozáskor elbeszélgetünk, milyen célkitűzései vannak, mit vár el az edzésektől, mi az, ami motiválja. Sok lényeges dologra kell figyelni, mint például sportmúlt, életmód, táplálkozási szokások, sérülések, betegségek, szervi elváltozások, gyógyszerallergia illetve bármilyen olyan tényezőre, ami befolyásolhatja az edzésmunkát. Persze nemcsak szakmai dolgokról esik szó, hiszen emberileg is szeretek ismerkedni, és megtalálni a közös hangot. Elmondom mit hogyan fogunk csinálni, és mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen az együttműködésünk.
B.S.
Egy kezdő esetében szerinted mi az, ami a legfontosabb, hogy eredménye legyen a munkának
Akarati tényezők, genetika, alap edzettségi szint, kölcsönös bizalom?
K.L.
Kezdő sportolónál a legfontosabb az alapok felépítése, és a gyakorlatok tökéletes kivitelezésének az elsajátítása.
Természetesen fontosak a genetikai adottságok (testarányok, szimmetria, testösszetétel, izmok eredése és tapadása stb).
Lelki szabályozási feltételek (akaraterő, küzdőszellem stb) kondicionális, koordinációs feltételek, és kiinduló edzettségi szint ugyanolyan fontosak.
Végül, de nem utolsó sorban kiemelném a bizalom kérdését, hiszen az őszinteségen alapuló kölcsönös bizalom elengedhetetlen.
B.S.
Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres edző lehessen? Szükséges a versenyzői múlt, vagy elegendő a papír megszerzése?
K.L.
Szerintem elengedhetetlen a sok éves versenyzői múlt testépítésben illetve fitnessben, de az edzői végzettséget is fontosnak tartom.
Ideális esetben egy szakképzett edző mindkettővel rendelkezik. A gyakorlati tapasztalatok, és a sokoldalú elméleti tudás egyaránt fontos.
Egy jó edző a gyakorlati irányultságú képzettsége mellett birtokolja a sporttudomány elméleti alapismereteit, alapvető módszereit is.
Sajnos manapság divat lett személyi edzőként dolgozni, és általában sok esetben a papír megszerzése még édes kevés.
Az edzői feladat nagyon komplex, és felelősségteljes hivatás, amit nem lehet komoly sportmúlt és szaktudás nélkül egy pár hónapos gyorstalpaló tanfolyam keretében elsajátítani!
B.S.
Mi az alapvető edzésmódszer, amit alkalmazol, ha van ilyen, vagy több módszert alkalmazol egyszerre, az egyéntől függően?
K.L.
Nagyon sok edzésmódszer és irányelv áll rendelkezésre, és igyekszek ezek közül minél többet tervszerűen alkalmazni, hogy minél változatosabbak és eredményesebbek legyenek az edzések. Az egyéni céloktól függően kell személyre szabni, és felépíteni az edzést, hiszen nem szabad mindenivel ugyan azokat a gyakorlatokat végeztetni.
Nyilván egy idősebb hölgynek, úrnak, aki csak az egészsége megőrzése miatt jár edzeni, más edzésprogram kell, mint egy kosárlabdázónak, aki erőnléti edzéseket végez a sportteljesítményének növelése céljából.
B.S.
Szerinted fontosak a pedagógiai képességek is, vagy elegendő egy edzőnek, ha a fizikális edzésre koncentrál?
K.L.
Az edzői munka nem más, mint egy pedagógiai tevékenység. A jó és eredményes edzőre jellemző, hogy szakmai tudása sajátos pedagógiai képességekkel, és pozitív emberi jellemvonásokkal párosul.
Az általános, és szakmai műveltség egyaránt fontos. Az edző személye, irányítási stílusa, kommunikációja, és példamutatása nagymértékben befolyásolja a nevelés eredményességét. Tisztában kell lenni a pedagógia és sportpedagógia elméleti ismereteivel, de igazából ennek belülről kell jönnie, mert nem elég a tudás, tudni kell az emberekkel megfelelően bánni is, hiszen a teljesítményt nagyban befolyásolja az aktuális emocionális állapotunk is.
B.S.
Végül mit üzensz a kezdő sportolóknak, mi az, ami szerinted a legfontosabb, ha tovább akarnak lépni ebben a sportban?
K.L.
Komoly eredményeket csak nagyon kemény munkával és fanatizmussal lehet elérni.
Én mégis a türelmet emelném ki. Gyakran tapasztalom, hogy sokan azonnal eredményeket akarnak és siettetik a dolgokat, ami nem minden esetben célravezető.
Egy komolyabb sérülés hetekre, hónapokra visszavethet a fejlődésben. Tudomásul kell venni, hogy egy impozáns fizikumot nem lehet pár hét alatt felépíteni.
Szóval: türelem! Egy Lee Haney idézet jut eszembe, amit régóta szemem előtt tartok „Mindent meg tudsz csinálni az életben, amit csak akarsz csupán hajlandónak kell lenned megdolgozni érte. A siker egyik része a becsületes munka, a másik része pedig az önmagát felülmúló erőfeszítés”.
B.S.
Van e még valami, amit megosztanál velünk, amit fontosnak vélsz?
K.L.
A sport egy fantasztikus dolog az életünkben, de nem szabad, hogy kizárólag ez legyen az egyetlen dolog, ami számít. Mindig törekedjünk arra, hogy sok más dolog is helyet kapjon az életünkben, és így teljesebb életet éljünk. A sport nemcsak a kinézetünk miatt szükséges, hanem az egészségünk megőrzésének is fontos eszköze, illetve rengeteg pozitív élmény forrása is egyben.
Megjelent: 1004 alkalommal
Tovább a kategóriában: Kapusi Laci visszatér? »