2012. április 15., vasárnap 21:23

Peptid hormonok: a DES IGF 1

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A peptid típusú szerekkel foglakozó cikksorozatunk következő állomása a DES-IGF-1.
A DES-IGF-1 egy igen figyelemreméltó molekula rengeteg internetes fórum foglakozik vele, továbbá hasonló molekulákkal (Long R3 IGF-1), más peptid hormonokkal (GHRP-k, HGH-frag stb.).
Használatuk a doppingszerként is egyre elterjedtebb, hiszen viszonylag új szerekről beszélünk, és nem állnak szigorú korlátozás alatt.
Sajnos az is tény, hogy ismereteink is korlátozottak az esetükben, így csak kétes eredetű leírásokra, és csak egy nagyon limitált mennyiségű kutatási eredményre támaszkodhatunk.
Lássunk néhány információ a DES-IGF-1-ről.

A DES-IGF-1 pontos nevén DES-(1-3)-IGF-1 az IGF-1 (Insulin like Growth Factor 1) módosított változata.
Az IGF-1 70 aminosavat tartalmazó molekula.
A vegyészek az DES-IGF-1- esetében úgy módosították a struktúrát, hogy az N-terminolusról levágnak egy 3 aminosavból álló láncocskát (ezért 1-3 az elnevezés), mely glicinből, prolinből és glutainból áll.
Nem sérül ezzel a funkció?
Azt állítják, hogy számottevően nem, sőt az így keletkezett vegyület 10-szer erősebb anabolikus hatást tud produkálni, mint a „hagyományos” IGF-1.

A DES-IGF-1 plazma un. clearence (eliminálódás „kitisztulás”) ugyan 3-4-szer gyorsabb, mint az IGF-1-nek, ám anyagcserére kifejtett hatása 3-5-ször akkora. A nagyobb metabolikus hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy ugyan hamarabb ürül a vérből, de a célszöveteken nagyobb koncentrációban van jelen.
Fontos tulajdonsága még a DES-IGF-1-nek, hogy az IGF-1 el ellentétben nem kapcsolódik jól transzport fehérjékhez (IGFBP), így nem inaktiválódik a használt vegyület.
Ez azt jelenti, hogy már kevesebb agyag is hatásos lehet az IGF-1-hez viszonyítva.
Az IGF-1 receptorra való affinitása ugyan gyengébb, mint az IGF-1-nek, ám a már említett hatások ellensúlyozni tudják, sőt magasabbra emelik hatékonyságát néhány cikk szerint.
Egyes írások arról számolnak be, hogy az IGF-1 receptorok az izomszöveteken az edzés hatására felszaporodott tejsav miatt hosszabb-rövidebb ideig nem reagálnak olyan jól az IGF-1 re, ám a DES-IGF-1 még az ilyen „roncsolt” receptorokba is be tud kötni és ki tud fejteni anabolikus hatást.
Érdekes eredmény, kérdés, hogy más tudományos cikkek is meg fogják e erősíteni ezt a nézetet.
Első olvasatra természetesen a DES-IGF-1 csodaszer, viszont az IGF-1 receptor szinte minden szöveten megtalálható, így például a zsigerek és a szív növekedését is befolyásolhatja (nem is beszélve az agy sejtekre kifejtett hatásáról, illetve rákos sejtburjánzások lehetőségről). A pontos mindenre kiterjedő hatásmechanizmusok a DES-IGF-1 esetében még nem ismertek, a túlzottan pozitív leírásokat fenntartásokkal érdemes kezelni.
Megjelent: 7603 alkalommal