2013. december 15., vasárnap 20:18

Tömegnövelés: biztos, hogy a több a jobb?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A saját versenyzőimnek egyértelműen azt ajánlom, nem.
Saját versenyzőim esetében azt szoktam javasolni, a kalória mérlegük maximum 20 % -al legyen pozitív a napi szükségletükhöz képest.
A fehérje bevitel pedig ne haladja meg a napi 3 gr-ot, testsúly kilogrammonként, de ebben minden benne van.
Anno a TF-en is ezt tanultam, de a tapasztalásaim is azt mutatták, ha egy versenyző féktelenül táplálkozik az alapozás alatt, attól izomban nem nő gyorsabban, csak zsírosodik, romlik az élet minősége, és túl sok energiát veszít az egész napi emésztéssel.
A cél azonban nem ez, hanem a megfelelő táplálkozással elért minőségi izomtömeg növelés, minőségi edzések mellett, egy jó életérzés fenntartása mellett.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor a testsúlyvesztés nem lesz több a formába hozásnál, mint a versenyző testsúlyának 10 %-a, maximum, és plusz haszon, hogy a versenyző egész évben nagyjából elfogadható formában van.
Akik mértéktelenül étkeznek, nem ritkán testsúlyuk 20%-át is kénytelenek leadni, rettenetesen kimerülnek a versenyidén végére, és ez a hatalmas fogyás óriási megterhelést jelent az egész keringési rendszerre nézve.
Nem is beszélve az egyéb egészségügyi kockázatokról.

A túl nagy fehérje bevitel vesekárosodást, májkárosodást, sőt vastagbél rákot is okozhat.
A rendszerváltás előtt nem lehetett hozzájutni jó minőségű táplálék kiegészítőkhöz, és sokan élelmiszeriparban használt, konzervek dúsítására használt kazeint ittak, hatalmas mennyiségben.
Az óriási fehérje molekulák azonban igen rosszul szívódtak, több testépítőnél okoztak vesekárosodást, és volt olyan testépítő ismerősöm is, akinek beöntéssel kellett a bélrendszerét rendbe hozni.

Tehát véleményem szerint nincs értelme a féktelen táplálkozásnak , mi értelme annak, hogy a versenyző felszed 20 kg-ot, majd a formába hozásnál el is veszti.
Semmi értelme, és ráadásul rengeteg szenvedés, és még káros is.
Sajnos a testépítők hajlamosak végletekben gondolkodni, úgy vélik, amíg nem velük történik baj, az a probléma nem is létezik, amikor viszont megtörténik, akkor már késő.
Nem érdemes abnormális módon erőltetni a testsúlygyarapodást, az alapozás alatt sem, hiszen a hirtelen testsúlygyarapodás nagyon ritkán jelent minőségi izomtömeg gyarapodást, a feleslegtől való megszabadulás pedig csak többlet munkát jelent, és még káros is az egészségre.
Vida Zoltán
Megjelent: 2767 alkalommal