2014. június 27., péntek 22:34

IBFF V.B. ahogy Lakatos Misi látta....

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Koper, Szlovénia délnyugati régiójában, az Adriai tenger partján, festői környezetben fekvő kis település, amolyan édenkert szeletke, amely a béke és a nyugalom szentélyére emlékeztet.
Ha metaforás szemlélettel élnék, talán Pandóra szelencéjére hasonlíthatnám, azzal az eltéréssel, hogy míg a mitológiában ama bűvös szelence tartalmazta a romlást, kárhozatot és gonoszságot, itt nyoma sem volt ezeknek a negatív tényezőknek.
A vendégszeretet és reménység övezi ezt a csodálatos ékszerdobozt.

Nos, ilyen dekorációban rendezték meg az IBFF verziójú világbajnokságot június 21-én, egy árkádokkal övezett kőépületben, amely téglalap formájától eltekintve amolyan gladiátor arénára emlékeztetett.

Itt a modern kor gladiátorai és gladiátornői csaptak össze a –mondjuk ki- hiányosan kivilágított színpadon.
Ilyen körülmények között a nagyon részletesen kidolgozott izomzattal rendelkező versenyzők hátrányos helyzetbe kerültek, mivel a finom részletek, erezettség elvesztek a félhomályban.
Talán ez volt az egyetlen malőr ami belecsúszott a szervezésbe.

Ettől eltekintve remek volt a szervezés, gyors, dinamikus a verseny lebonyolítása, és azt a vendégszeretetet, tiszteletet amely itt övezete a versenyzőket és kísérőket tanítani kéne.
Szubjektív megítélésem szerint a bíráskodás is korrekt volt, nem történtek olyan ítéletek, amelyek befolyásolták volna a dobogós helyezéseket, bár egy-két helyen jómagam másként pontoztam volna, de amint említettem ez szubjektív, így is lehetett dönteni, eget rengető félrepontozás nem történt, amilyet sok világversenyen sajnos megtesznek.
Ahogy az várható volt, a magyar versenyzők itt az Adria mentén is remekeltek.
Mivel a teljes végeredmény nincs a birtokomban, ezért az emlékezetemre kell hagyatkoznom, és előfordul, hogy egyik-másik versenyzőt megfeledkeztem megemlíteni, amiért előre is elnézést kérek.
Palecián Judit miután az NAC vb-n a kategória és az abszolút győzelmet is bezsákolta, itt is remekelt.

Toronymagasan kiemelkedve a nyert a Miss Fitness 40 év feletti kategóriában, egyértelműen nyerte a versenyt rossz megvilágítás ide vagy oda, és ezzel egyetlen versenyidény alatt két szövetség világbajnoka lett.
Ha ehhez hozzáadjuk a WBPF Európa bajnoki címet, akkor elmondhatjuk, hogy szinte precedens értékű egy fitnesz versenyző sportpályafutásában, egyetlen idény alatt ennyi világversenyt megnyernie.
Az abszolút győzelemért vívott küzdelemben óriásit csatázott Gróf Brigivel, aki a Figure kategóriában vitte el a pálmát, és Szokol Borival a Miss Fitness 40alatti kategória győztesével.

Bori legkeményebb ellenfele a kategóriában Bán Renáta volt, akinek alkati adottságai kiválóak, de talán izomzata nem volt kellőképpen kidolgozva ezen a versenyen, így be kellett érnie az ezüstéremmel, amely ezen a szinten nem akármilyen eredmény.

Jasztrab Katalin második helyezésével nem értettem teljesen egyet a Modell magas kategóriában.
Katit hihetetlen struktúrával és szimmetriával áldotta meg a sors.

Színpadi megjelenése, sajátos kisugárzása kiemelte vetélytársai közül.
Ő az a prototípus modell akit az Égiek is színpadra teremtettek.

Magos István mintegy 18 év kihagyás után tért vissza, és máris remek formával lépett színpadra.
Sajnos a mindössze 158cm magassága és a 60kg testsúlya kevésnek bizonyult a masters 40-50 év közöttiek mezőnyében, de így is a döntős ötödik helyen zárta a versenyt, és a -172 cm alatti nyílt kategóriában a hatodik helyen végzett, pedig ott 90-100 kg-os versenyzőkkel kellett felvennie a kesztyűt.

Arányait és kidolgozottságát figyelembe véve, én mindkét kategóriában előkelőbb helyezésre taksáltam Pistit.
Ugyanebben a kategóriában Botiz Sasha a hetedik helyen végzett.
Ha lábain sikerült volna korrigálnia, egy jobb helyezés sem lett volna kizárt.
Sasha mindenesetre évről-évre fejlődik, és becsületére legyen mondva, nem az a típusú versenyző aki könnyen feladja.
Román Tibinek mindenképpen megérte a kirándulás, hiszen mind a masters 50 év feletti, mind a nyílt kategória -179 cm mezőnyében az előkelő harmadik helyet csípte meg, tehát két bronzéremmel gazdagította gyűjteményét.

Vásárhelyi Zoltán aki szintén régi motoros és óriási renoménak örvend az IBFF-nél, a Masters 40-50 év közötti kategóriában a harmadik helyen végzett, míg a nyílt -172 cm mezőnyben a negyedik helyen zárta a versenyt.
Amennyiben nem említettem meg valakit a magyar csapatból, attól még egyszer elnézést kérek, de nem az én hibám, hogy nem kaptam meg az eredménylistát, és így saját kútfőből kell összeállítanom az eredményeket.
Ha időközben tudomásomra jut más magyar vonatkozású eredmény is, úgy utólag pótoljuk annak felsorolását.
Summa-summarum, a koperi világbajnokság egy pazarul megkoreografált rendezvény volt, amelyre bizalommal buzdítok minden magyar versenyzőt akinek kedve és energiája van, hogy a jövőben ne hagyja ki.
Élményekkel, és talán kiváló eredménnyel gazdagíthatja látókörét és éremgyűjteményét.

„múmia”
Megjelent: 309 alkalommal