2018. június 13., szerda 19:54

Lakatos Mihály: NAC Világbajnokság, ahogy én láttam

Írta:  Lakatos Mihály
Értékelés:
(0 szavazat)

A távol kelet egzotikus világa az európai emberek víziójában mindig csábító hatással bírt, amely rengeteg misztériumot rejt magában, és vonzereje ősidőktől fogva legendás és leírhatatlan.
Magellán a híres portugál felfedező világkörüli utazása során, a bennszülöttekkel vívott csatában épp a Fülöp-szigeteken lelte halálát 1521-ben.

Nos a magyar kis létszámú különítmény nem véres harcra landolt az egzotikus szigeteken hanem egy kemény, de barátságos testépítő és fitnesz csatára az NAC égisze alatt megrendezett világbajnokságon, amelynek Cebu City adott otthont június 2-án.
A reptéren óriási meglepetésünkre egy barátságos, segítőkész és bájos hölgykoszorú üdvözölt, és az elengedhetetlen közös fotózkodást követően végigkísért a hivatalos ügyintézés minden labirintusán keresztül, egészen a transzfer ajtajáig.
Nagyon kedves és megható gesztus volt ez vendéglátóink részéről.

Román Tibor Masters 50 év feletti testépítésben indult, Vongsanti Babett (akinek 50%-ban épp távol keleti vér csörgedezik ereiben- tájföldi édesapa és magyar édesanya gyermeke), Bikini kategóriában nevezett, Raschidné Tmimi (művésznevén Padlizsán) Figure 40 év alatt, Palecián Judit Figure 40 év felett neveztek a versenyre.
Csapó Dorina eredetileg a Shape ketegóriára készült, és az elvárásoknak megfelelően hozta is a formát, amit indulás előtt Vida Zoltán a szövetség magyarországi elnöke is megerősített, de kisebb drámai fordulat következett be a regisztrációnál.
Történt ugyanis, hogy a szövetség vezetősége nem fogadta el a shape-ben való nevezését mondván, hogy az elmúlt évben megváltoztak a kategória értékelési szempontjai és vissza „lájtosították” majdnem model szintre.
Túlságosan tagoltnak ítélték meg a vállát, hátizomzatát, tömegét pedig nagynak.
Így mindenki bánatára összekerült csapattársával, Judittal, /minden lány a Cutler Győr SE team tagja/, ami pesszimizmussal töltött el mindenkit, de aztán a sors kegyéből minden jóra fordult.

 

Román Tibor egy kemény mezőnyben a negyedik helyen végzett, de véleményem szerint a dobogóra kellet volna állnia a veterán harcosnak.
Hátsó pózai mindenképpen erre engedtek következtetni.
De mindent egybevetve egy ilyen szintű versenyen a negyedik hely mindenképpen értékesnek mondható.
Csak gratulálni tudok sporttársunknak az elért eredményért.
Vongsanti Babettet kisugárzása és színpadi megjelenése a kategória fölé emelte. Elképesztő vonzerővel bír ez az.egzotikus vonásokkal megáldott magyar lány.


Élete mindössze harmadik versenyén a dobogó második fokára állhatott a Bikini Model kategóriában, és ezzel ezüstérmet hozhatott haza a világbajnokságról.
Csak egy ciprusi hölgy tudta legyőzni izomérettségének és óriási rutinjának köszönhetően.
Már az első percben, amikor Babettet megláttam a győri Cutlerban megprófétáltam, hogy ez a különös lány sokra viheti a műfajban, ha hosszú távon bírja majd a kiképzést. Komoly jövőt jósolok neki, ha menet közben nem adja fel.
Raschidné Tmimi mindenki Padlizsánja a Figure 40 év alattiak mezőnyében bronzérmet szerzett, pedig ő is csak az ősszel kezdte a versenyzést, akkor is amolyan rutinszerzés céllal.


Nagyon száraz, érett izomzattal lépett színpadra, és ha a töltést a megbeszélt stratégia szerint alkalmazza, akár az ezüstéremért is csatázhatott volna, de kissé sajátos módon töltött vissza, megfordítva a sorrendet.
Mindenesetre dicséretre méltó, amit Padlizsán véghezvitt a felkészülés során.
Csapó Dorina a Shape helyett Figure 40 év felett volt kénytelen csatába szállni, és kedveszegetten vágott neki a versenynek a regisztráció drámai perceit követően, de összeszedte magát, ahogy egy igazi sportolóhoz illik, és derűlátóan lépett színpadra a számára idegen kategóriában.


Nem egészen fél nap alatt meg kellett tanulnia az öt kötelező pózt, amit másnak hónapok alatt is nehezen sikerül, és egy koreográfiát is össze kellet hoznia a kűrhöz, ami ennél a kategóriánál kötelező.
Végül nem csak a döntnökök, hanem az égiek is mellé szegődtek és az előkelő negyedik helyen zárta a versenyt, megelőzve többek között a német bajnokot.
A harmadik helyen egy kevésbé izmos új zélandi hölgy végzett, akinek véleményem szerint a német sportoló mögött lett volna a helye.
De a testépítés pontozásos rendszer alapján működik, és amint tudjuk, ez szubjektív elveket rejt magában.
Mindenesetre Dorina előtt kalapot emelek edzőjeként, mert a helyében sokan feladták volna a regisztráció keserű perceiben.


De a komáromi lányt kemény fából faragták.
Szintén a Figure 40 év feletti kategóriában nevezett Palecián Judit is, aki szinte dekára hozta a megengedett testsúlyt.
Mivel a regisztráció pénteken délelőtt történt és a verseny másnap délelőtt kezdődött, huszonnégy órája maradt a visszatöltésig, amit a győri Cutler versenyzője könyörtelenül ki is használt.
Élete messze legjobb formájával vonult színpadra és győzelméhez pillanatnyi kétség sem fért.
Óriási manipulációnak kellett volna történnie, hogy elvegyék tőle a vb címet, márpedig a NAC szövetségre a spekuláció nem jellemző.
„Miss Boxing” arányos, érett, száraz, metszett, erezett izomzatot vonultatott fel, és színpadi megjelenése, precíz, szinte hibátlan pózbeállásai legendásak messze földön, tehát minden a helyén volt, hogy a vb címet immáron hatodik alakalommal bezsákolja a NAC szövetségnél.
Az abszolút címet is elhódította jól felkészült német ellenfele legnagyobb bánatára.


Tehát összességében a magyar különítmény remekül szerepelt a NAC világbajnokságon, és reméljük ez a sikeres menetelés ősszel is folytatódik majd a Hamburgban megrendezésre kerülő Univerzumon.

Én Vida Zoltán helyett pontoztam a testépítő kategóriákat, aki nagy sajnálatunkra nem tudta elkísérni a csapatot.
Köszönöm neki a bizalmat, és remélem a rám bízott feladatot tisztességgel elvégeztem.
Külön köszönetet érdemel a delegáció másik vezetője Szabó Zoltán, a versenyzők kísérői: Raschid Tmimi, Bolla Péter és Marosvári Gábor, akik maximálisan segítettek a csapatnak a barnításban és minden másban, hogy a verseny amúgy is keserves perceit valamelyest elviselhetőbbé tegyék a számukra.
Ilyen összetartó, segítőkész, egységes csapattal öröm együtt utazni.

„múmia”

Megjelent: 2002 alkalommal