2007. július 29., vasárnap 15:15

Omega-3 zsírsavak

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A tudományos szakirodalomban már 1950-ből találunk olyan publikációkat melyek szerint az omega –3 zsírsavak családjába tartozó lipidek –nevezetesen az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) – koleszterinszint csökkentő hatással bírnak. Mégis 1970-ig kellett várnunk míg tudományos publikációk dokumentálták, hogy a grönlandi eszkimók körében a szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül ritkán alakulnak ki. Az EPA és a DHA a szervezetben linolsavból szintetizálódik ugyan, ám az átalakulás hatásfoka, és így a képződő zsírsavak mennyisége sokszor nem kielégítő. Fogyasztásuk csökkenti a koleszterinszintet, az érfalak lerakódását, javítja az érfalak rugalmasságát és így optimlizálja a vérnyomást, fertőzés megelőző hatásúak.

Egészségügyi előnyeik mellett javítják a sportteljesítményt. 2-4000 mg EPA és DHA számottevően javítja az aerob kapacitást és az erőszintet. A kapcsolódó kutatások szerint ez a növekedési hormon produkció fokozódásából, a fertőzés ellenes hatásból, a jobb oxigén anyagcseréből, valamint a csökkent vér-viszkozitásból fakadó jobb tápanyag és oxigénszállításból fakad.

Nagyobb mennyiségben fellehető a hidegvizi halak húsában mint a lazac, szardínia, makréla, busa, illetve fogyaszthatjuk zselékapszulák és olajok formájában kiegészítőként. Napi 2000-4000 mg fogyasztása 3 részre osztva megfelelő lehet.
Megjelent: 1141 alkalommal