2007. július 30., hétfő 21:19

B1-vitamin (Tiamin)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Vízben oldódó vitamin. E rendkívül hőérzékeny vitamin a szénhidrátok anyagcseréjében játszik fontos szerepet, de szükséges a főbb energiaszolgáltató folyamatokhoz, idegek működéséhez, az idegrendszer energiaellátásához, az egészséges szívműködéshez. A szénhidrátbevitel mennyisége nagyban megszabja a B1-vitamin szükségletet, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. A rendszeres alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a szükségletét, sőt néhány élelmiszerben olyan anyagokat találhatunk, melyek tovább fokozzák a szükségletét, ilyenek a gomba, kelbimbó, fekete ribizli. Forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

Hiányában a szénhidrát-anyagcsere zavara, szívelégtelenség lép fel, sérülnek az idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet.

A napi szükséglet 1,5 mg (USA RDI alapján), 1,4 mg (EU RDA alapján), az OÉTI által elfogadott RDA szerint férfiak esetén 1,4 mg, míg nők esetén 1,3 mg, sportolók részére 4-10 mg lehet. A testépítő szakirodalomban, illetve az újabban végzett kutatások publikációiban lényegesen magasabb ajánlásokkal találkozhatunk, ami napi 50-100 mg-ot jelenthet. A toxikus dózist 50 mg/testsúly-kilogramm mennyiségre kalibrálták.
Megjelent: 1120 alkalommal