2007. július 30., hétfő 21:36

Pantoténsav

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Rendkívül széles körben fordul elő az élelmiszerekben, melyre görög eredetű neve is utal: mindenütt előforduló. Segíti a mellékvese hormonjainak termelődését, lassíthatja az öregedést, részt vesz a koleszterinszintézis folyamatában, az ingerületátvivő anyagok képzésében, a hemoglobin szintézisében. A koenzim-A nevű enzim alkotórészeke, mely szinte minden anyagcsere-folyamat kulcsenzime, központi szerepet tölt be a szénhidrát-, a zsír- és a fehérjeanyag-cserében. A panthenolt gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben, a bőr rugalmasságának és puhaságának fokozása érdekében. Hajápoló alkalmazva megóvja a hajat a kémiai és mechanikai károsodásoktól. Stabil, de a savak (például ecet), a sütőpor és a hő együttes hatására inaktiválódhat. A legtöbb élelmiszerben megtalálható, fő forrásaink a máj, az élesztő és gabonafélék.

Hiánytünetei a bőrön, az idegrendszerben, illetve az anyagcserében okoznak elváltozásokat. Ezek a tünetek azonban nem jellemzőek. Szükséglete egyes gyógyszerek szedése, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás miatt megnövelt. Túladagolva, különösen egyéb B vitaminok nélkül, felboríthatja az anyagcserét, de ez olyan adagolás mellet alakulna ki melynek elfogyasztása nem lehetséges.

A napi szükséglet 25-50 mg lehet fokozott fizikai igénybevétel, illetve stressz esetén a javasolt mennyiség mintegy 100 mg. Koleszterinszint csökkentésre napi 300 mg-os adagban, arthritises jellegű fájdalmakra, allergiára akár 1000 mg-os napi dózisokban is alkalmazzák.
Megjelent: 1125 alkalommal