2007. szeptember 29., szombat 16:30

Bevezető a küzdősportoló edzéstervekhez

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A küzdősportolók közül főleg birkózókkal dolgoztam. Edzőtermemben edzett többek között Dobozi Zoltán junior és felnőtt magyar bajnok, Szőke Milán junior magyar bajnok, Tóth András junior magyar bajnok, és Vida Viktor ifjúsági magyar bajnok, illetőleg alkalom szerűen Aubeli Ottó felnőtt nehézsúlyú magyar bajnok, világbajnoki bronzérmes birkózó.

A küzdősportolóknál a súlyzós edzés fő célja nem a testalkat tökéletesítése, hanem az alaperő növelése, általános erőnlét fokozása. Míg testépítők edzésénél a célzott, egy izmot minél koncentráltabban megdolgozó gyakorlatok híve vagyok, küzdősportolók edzésénél pont az ellentét javaslom. Küzdősportolóknál a kombinált, egyszerre több izmot megmozgató gyakorlatok híve vagyok, jobban erősíti a keringési rendszert, és egy valós küzdelemnél is egyszerre több izom dolgozik, célszerű a valós küzdelemhez szükséges izmokat energia igényes, kombinált gyakorlatokkal edzeni. A cél a testépítőnél alkati hiányosságainak csiszolása, küzdősportolónál pedig a küzdelemben leginkább dolgozó izmok erősítése, az elfáradás kitolása, erő, állóképesség fejlesztése. A lényeg, elvégezni a kombinált erő gyakorlatokat, (fekve nyomás, tolódzkodás, nyakból nyomás, állig húzás, lehúzás hátgépen, felhúzás, guggolás) és ezeket kiegészíteni a szükséges izom csoportra bontott kiegészítő gyakorlatokkal.

Három edzéstervet ajánlok, a felkészülés különböző fázisaiban. Alapozásnál a heti három, három napos bontású erősítést, nagyjából nyolc hétig, húsz héttel kell kezdeni a verseny előtt, és nagyjából tizenkét héttel a verseny előtt kell abba hagyni. Tizenkét héttel verseny előtt, nagyjából hat hétig a heti két napos, két napra bontott edzést javaslom. Tehát a verseny közeledtével a kiegészítő, súlyzós edzés csökken, a speciális, sportág orientált edzés szám nő! Verseny előtt hat héttel, négy hétig, a heti egy, teljes testet átmozgató edzést javaslom. Az utolsó két hétben pedig, már csak a sportág orientált mozgásokat kell gyakorolni, súlyzós edzésre nincs szükség. Fontos tényező, hogy a súlyzós erősítés után végezzük el a szükséges nyújtásokat, minden edzés után szisztematikusan nagyjából húsz percet. A nyújtásokról az illusztrációk és indoklás feltöltése folyamatban!

Vida Zoltán
Megjelent: 1873 alkalommal