2007. november 07., szerda 08:06

Kozaróczy Tibor az őszi versenyszezonról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Hogy értékeled a 2007-es őszi verseny szezont?


A 2007-es öszi versenyek egy számomra extrém hosszú felkészülési terv részei és még mindig nem fogtam fel teljesen azt amit eddig sikerült elértem. Az október 20-ai Bodysport Kupán sikerült megnyernem a Grand Prix kategóriát. A következő hétvégén a 27.-én Logoj-on rendezett versenyen második és a 28.-i Temesváron tartott Szabadságkupán szintén második helyett értem el. Ezt követően pedig a november 3.-i Superbody-n a Grand Prix 1 kategóriában lettem első, és még mindig a hatása alatt vagyok. Olyan versenyzőkkel álltam egy színpadon és előztem meg, mint a román nehézsúlyú bajnok Costica Caileanu vagy Szakács Sándor, aki számomra az egyik legjobb felépítésű magyar testépítő és nem kevésbé nagyszerű sportember. Idén ősszel, még a Csornai Aréna-kupa és a Modenában rendezendő Trofea due Torri versenyek vannak betervezve.

Mondanál pár szót a felkészülésedről?


A versenyekre a Vida Fitness edzőteremben, Vida Zoltán a szakmai irányításával készülök. A tavaszi versenyeket követően a Zoli hátizom specifikus edzés tervet írt elő, ami ötnapos bontást jelentett. Az első napon a hát és a váll, másodikon a láb, harmadik a mell, negyedik a teljes hát és az ötödik nap a karok kerültek sorra, a hátat a lehető legtöbb szögből bombázva. Ahogy közeledett a verseny és alakult az egyes testrészek állapota úgy korrigáltuk az edzéstervet, súlycsökkentések, szettek és persze az aerobedzések kerültek elő, na és fenék és has gyötrés ezerrel. Testrészenként 4-6 gyakorlat, 4-5 szériával, szigorúan 8 fölötti ismétlésszámmal. A gyakorlatok kivitelezésére különös hangsúlyt fektettünk. Sok évi edzés után a Zoli döbbentett rá, hogy az edzések hatékonysága ezen áll vagy bukik. Az őszi szezont követően kőkeményen a combok felhozatalának kezdünk neki.

Milyen étkezési rend szerint készültél?


Az étrendem nagyjából állandó, az alap a szénhidrát- illetve fehérje-dús ételek különválasztása. Napi négy húsos étkezésem van, általában csirkemell szigorúan zöldségekkel, ami szezonon kívül kalóriadúsabb hüvelyeseket jelent, versenyek előtt pedig főként paradicsom, paprika, brokkoli és karfiol. Emellett négy tejsavó-fehérje turmixot iszok, reggel felkelés után, edzés előtt és után illetve lefekvés előtt, ahogy közeledik a verseny és válik nehézkessé az emésztésem úgy térek át aminosav-készítményekre a fehérjeturmixok helyett. A fehérjebázisú étkezések mellé van beiktatva néhány szénhidrátos étkezés, zabpehely és puffasztott rizs formájában, ami aszerint változik, hogy a forma hogy alakul.

Milyen kiegészítőket használsz a felkészülés folyamán?


Kiegészítőként a fehérjeturmixok mellett mega dózisú multivitamint (musclevit) napi 3x10 g glutamint (power glutamin), edzés közben és aerob edzés előtt elágazó láncú aminosavakat fogyasztok. Emellé ahogy közeledik a verseny a fehérjeturmixok kiváltására kapszulás aminosav-készítményeket használok, a jobb emészthetőség és felszívódás érdekében. Jelenlegi versenyekre a Power Track támogatását élvezve, az Ő termékeiket használva készültem. A jövőben úgyfest alkalmam nyílik az új fejlesztésű Musclegen-x termékeket is alkalmazni, melyekhez nagy reményeket fűzök.

A versenyeken rendkívül lepucolt, száraz fazont hoztál. Milyen speciális trükköket alkalmazol a versenyforma eléréséhez?


Minden versenyen azt a kérdést kapom, hogy mitől vagyok olyan száraz a versenyeken, mint a kéthetes k-sz. De erre sosem tudok semmilyen trükköt vagy fogást mondani. Ez nem titkos módszer és nem is genetika kérdése. A titok talán, annyi, hogy nem szabad normálisnak lenni. A felkészülés egy út amit végig kell járni, ahogy lépkedünk úgy alakul a cél is, minden lépés meghatározó abban ahogy ki fogunk nézni a színpadon, mindenki maga dönti el, hogy mennyit hajlandó áldozni a cél érdekében, de ne is várjon többet, mint amit megtesz érte. Ez gyötrelmesen hangzik, de ha az ember kellően nem normális akkor nem az. Van egy mondás, ha jól tudom, Pedro Almodovar: „Annál inkább vagy igazi önmagad, minél közelebb vagy ahhoz, akinek álmodtad magad!”

Mondanál pár szót villám riport olvasóinak?


Hogy olvassák a www.bodysport.hu honlapot. Ott akár a felém felmerülő kérdéseiket is feltehetik, ha tudok szívesen segítek bárkinek céljai elérésben.

És még Lee Labradát idézve annyit, hogy:

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy kicsi maradj!”
Megjelent: 240 alkalommal