2008. január 17., csütörtök 18:17

Nagy fogyás...

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Egy nemrégiben közzétett felmérés adatai szerint az Újév hajnalán az emberek több, mint 80 %-a határozza el, hogy megszabadul súlyfeleslegétől.
Mit jelent mindez? Hatalmas piacot…ha beírjuk a google-ba a fogyókúra szót kb. 830 000 találatot ad ki…káposzta-leves diéta, Pont-diéta, Weight-watcher’s diet, Atkins-, Protein power- , Sugar Buster diéták, a DASH-diéta, az Ornish vagy a Pritkin- rendszer…egy rakás zsírégető-kiegészítő, melyek szinte leolvasztják rólunk a zsiradékot…csak zúdul ránk a „tudás” és módszerek sokasága, egy hét alatt -5 vagy akár 8 kiló…olyan egyszerűnek tűnik minden…a baj csak az, hogyha körbe nézünk nem ezt látjuk!

Fura paradox, nemde?! Az ok? Az ok pontosan az ok, vagyis, hogy okozat sincs ok nélkül. Az elhízás sem önmagától és önmagában való és nem úgy jön létre, hogy hirtelen elgázol bennünket 30 kg tömény zsiradék és huppsz elhíztunk…akkor miért várjuk, hogy holnapra vagy jövő vasárnapra köddé is váljon? Azért várjuk, mert azt mondják várhatjuk! És miért mondják, mert annyira akarod hallani, hogy el is hiszed…és mert működik. A baj csak, hogy nem úgy működik ahogy mondják…és hogy azért mert hiszünk a Mikulásban attól még kicsi az esélye, hogy holnap összefutunk vele brokkoli vásárlás közben.
Egy szélsőségesen megszorított étkezési renddel akár nagyon rövid idő alatt is leadhatunk néhány kilónyi testsúlyt, mert a szervezetünk így működik! De testsúlyt írtam és nem testzsírt, és e szóhasználat nem apró stilisztikai különbség! Van számos rövid távra programozott fogyókúrás program, én ide sorolnék minden extrém alacsony kalória tartalmú étrendet ami 1100 kilókalória alatti bevitelt ajánl, a különféle egyoldalú, korlátozó diétákat. Ezen étkezési rendszerek alapja az extrém kalória megszorítás elérése, ami többek közt a szénhidrátok bevitelének megszorítását jelenti. Az étkezési szénhidrát lecsökkentése kapcsán kiürülnek a szervezetben tárolt szénhidrátok, azaz a test glikogén-raktárai lemerülnek. A lényeg ebben van, ugyanis a májban illetve izomzatban tárolt glikogén minden grammja, négy gramm vizet kötve raktározódik szervezetünkben, így ennek kiürülése jó néhány kilós mínuszt jelenthet. Ehhez vegyük hozzá a só bevitel csökkent szintjét, melynek szervezetben keringő formája 180-szoros mennyiségű vízzel úszkál… Az eredmény néhány nap alatt meglehetősen nagy mérvű fogyás! A probléma kettős. Egyrészt ahogy újra elkezdünk kiegyensúlyozottan étkezni a glikogén raktárak megtelnek és a súlyunk visszatér. Ez elkerülhetetlen, ha teszik, ha nem! Arról nem is beszélve, hogy a testsúlycsökkenés melyet ezen rendszerek garantálnak tiszta testsúlyunk rovására és NEM zsírraktáraink csökkenése útján történik. Ergo ugyanannyi zsír csak petyhüdtebb izomzaton hordva.
Mégis hódítanak e rendszerek!
Az ok a gyors és „biztos” eredmények, az elért állapot minősége és megtartása már egy teljesen másik történet. A lényeg az, hogy semmiféle szélsőséges, egyoldalú diéta sem folytatható örökké. Sem fiziológiailag, sem pszichológiailag. Nem akaratgyengeség, ha nem képes valaki heteken keresztül csak reszelt répát vagy épp káposztalevest enni, hanem a test normális reakciója. Ha mégis képes vagy rá, képes lesz rá egy életen át is?

Minden olyan diétás rendszer, ami ténylegesen zsírpárnáink eltüntetésére kínálhat megoldást, egy központi dologra épül. Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriaegyensúly elérése. Bárki bármit mondhat, írhat és tehet ez tény! Egy kilogramm zsír leadásához 7000 kcal-t kell pótlólagosan felhasználnunk a bevitel csökkentésével illetve a felhasználás növelésével. Egyetlen egy módszer van amikor ez az axióma nem áll meg és azt zsírleszívásnak hívják. Semmiféle csodaszer vagy akár étkezési rend nem kerülheti ezt meg!
Ez a fogyás alapja! Egyszerűnek hangzik? Csöppet sem az…de ha a céljainknak és igényeinknek megfelelően összeállított étrend és mozgási terv, szakszerűen és szélsőségektől mentesen kerül kialakításra, akkor nem csupán elérhetjük amit szeretnénk, de az elért eredmények megtartása is lehetővé válik, és egy idő után a hangsúly mindenképp erre kerül!
Megtalálni azt a diétázási rendszert mely legjobban szolgálja céljainkat rendkívül összetett feladat. Évente váltják egymást a legkülönbözőbb módszerek a diétás rendszerek képzeletbeli trónján. Mindenki megtalálhatja a saját „ízlésének” megfelelőt és annak totális ellentétjét is. Hogy miért ez a káosz? Melyik a leginkább használható? A válasz: mindegyik és egyik sem. Nincs olyan étkezési minta, amely mindenkire alkalmazható lenne, mivel csak úgy, mint külsőleg, belsőleg is különbözünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy van, aki a szívét a bal vádlijában hordja, hanem azt, hogy étkezési rendünk kialakításában számos egyéni tényezőt kell figyelembe vennünk. Mindenkire azonos paraméterekkel jellemezhető étkezési terv terápiás alkalmazása, nem csak szakmai igénytelenség, és felelőtlenség, hanem egyszerűen nem is működik. Vannak azonban olyan alapok és megdönthetetlen igazságok amik minden hosszú távon hatékony étkezési rendnek, s így minden "siker-történetnek" alapját képzik…megkerülhetetlenek! Ha ezek nem részei az eléd tárt egyenletnek akkor kezdj aggódni :)
Megjelent: 618 alkalommal