2008. március 08., szombat 15:12

Testünk és Planétánk éltető eleme, a víz......

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)


Mint ahogy bolygónk több mint kétharmadát víz képezi, ugyanúgy testünknek is mintegy 70%-a, izmainknak kb. 75%-a víz. Ennek ellenére, elhanyagoljuk a vízzel kapcsolatos témakört, élettani hatásaival egyszerűen nem foglalkozunk kellő képpen.
Főként a nők átka, hogy nincs szomjúsáérzetük, és ha nincs, akkor nem is isznak.
De nézzük meg közelebbről, milyen létfontosságú tulajdonságai vannak a viznek. Köztudott, hogy a test folyadék készletéből 20% veszteség már halált okozhat. A szervezet pedig képtelen egymaga vizet előállítani.
Étel nélkül akár hetekig is lehet élni, víz nélkül pedig csak néhány napot lehet kibírni.
Az emberi szervezeten belül számtalan kémiai reakcióban van szerepe. Az összes belső szerv működéséhez nélkülözhetetlen,de az anyagcsere sem megy végbe víz nélkül.
 A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat, egyben eltávolítja a méreganyagokat, salakanyagokat a szervezetből. Fontos szerepet játszik a szervezet hőszabályozásában, a sejtek, szövetek, belső szervek zavartalan működése nem képzelhető el víz nélkül.
Mennyi folyadékra van szükségünk? Számtalan tényezőtől függ. Fizikai tevékenység , életkor , táplálkozás jellege, anyagcsere gyorsasága, stb.
A vízfelvételt és a vízleadást a vese, mint központi szabályozó, egyensúlyban tartja. Folyadék formájában kb. másfél-két liter az ajánlott napi mennyiség.



Optimális folyadékok a víz, ásványvíz,100%-os zöldség-gyümölcslevek.
Mértékkel fogyasztható a tej, és alkalmanként egy-egy pohár sör vagy bor. Mindenféle cukros üdítőt , cukrozott gyümölcslevet, tömény szeszes italt lehetőleg kerüljük el.
A többi folyadék szükségletünket táplálékaink rejtett víztartalma szolgálhatja. Víz hiányában korlátozódik a regenerálódás, az izom-összehúzódás mintegy 10-15%-kal csökkenhet.
A kevés folyadék bevitelre a szervezet első reakciója, hogy csökkenti a vízkiválasztást, bizonyos többlet mennyiséget visszatart, melynek egy része a bőr alatti kötőszövetekben raktározódik el.
Amennyiben nem kerül kellő mennyiségű folyadék a vesébe, a szervezet méregtelenítési mechanizmusába fokozottan bekapcsolódik a máj, ezt elvonja több más feladatától, mint pl. az elraktározott zsír energiává alakításától, melynek következtében nehezebben fogyunk.
Ha a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztás, nem párosul megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással, nem tud átlalakulni az izom számára felhasználható energiaforrássá, glikogénné, így zsírszövetként raktározódik el, mely tudjuk egy nem kívánatos jelenség, esztétikailag, egészségileg egyaránt.
Ne feledkezzünk meg arról az egyszerű tényállásról, hogy a felesleges kilók is folyadékban úszva távoznak szervezetünkből.



Szálkásítás esetén folyadék bevitelünk mintegy 15-20%-kal magasabb kell legyen, leszámítva az utolsó néhány napot, mely, mint tudjuk, verseny felkészülés egyik legspeciálisabb időszaka, de ez egy külön téma.

"múmia"
Megjelent: 1052 alkalommal