2008. április 20., vasárnap 12:04

Antioxidánsok

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A gyakori étkezés az izomnövekedés alapvető feltétele, ha a tápanyag ellátás nem folyamatos és kellően megtervezett ,akkor a testépítés egy önmagunk ellen nehéz fémtárgyakkal elkövetett erőszak csupán. Gondolná bárki is, hogy e napi 5-6, esetleg 8 étkezésnek nem csupán előnyös, de káros következményei is lehetnek. Egy frissen publikált tanulmány szerint a helyzet ez!
Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne e gyakorított tápaynagbevitelre szükségünk, csupán egy újabb szempontot jelent, melyet figyelembe kell vennünk étrendünk megtervezése során.

A kísérlet során az étkezést követő antioxidáns-kapacitást (AOC) vizsgálták. Az AOC a szervezet szabadgyökökkel szembeni védekező képességét jelenti. Minél magasabb ez az érték annál inkább vagyunk képesek ellenállni ezen nemkívánatos vegyületek okozta oxidatív-stressznek. Mely stressz a rákos és egyéb degeneratív megbetegedések kialakulásának elsőrendű vádlottja.
A kutatás eredményei szerint egy normál étkezéseket követően az AOC értéke leesik, így szervezetünk védtelenebbé válik a szabadgyökök károsító hatása ellen. Amennyiben azonban az adott étkezéshez olyan összetevőket adagolunk, mint az áfonya, kiwi, szőlő vagy épp spenót és brokkoli akkor az AOC értéke emelkedik, függően az adott ételféleség antioxidáns tartalmától.



Egy újabb pont tehát ami a zöldféléket étkezéseink nem csupán opcionális, hanem kötelezeő elemévé teszi, így segítve az étkezés okozta oxidatív-stressz megelőzésében.

Forrás: R.l. Pior te al.: Plasma antioxidant capacity changes folowing a meal as measure of the ability of a food to alter in vivo antioxidant status, Journal of the American College of Nutrition, 26: 170-81

Néhány ételféleség ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értéke:
Aszalt szílva 5770
Kékáfonya 2400
Fokhagyma 1939
Eper 1540
Spenót 1260
Brokkoli 890
Narancs 750
Szőlő 739
Cseresznye 640
Grapefruit 495
Zöldborső 375
Burgonya 300
Banán 210
Sárgarépa 210

Megjelent: 596 alkalommal