2008. július 21., hétfő 19:31

A helyes táplálkozás alapjai (Szénhidrát és (vagy) fehérje)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Minden nemzetnek megvannak a maga étkezési szokásai és sajátosságai.Másként táplálkozik egy busman mint egy eszkimó,másként egy hindu mint egy francia...és sorolhatnánk. Bennünket nyilván a magyar szokások érdekelnek különösképpen melyről sajnos nem sok jó mondható el.T öbbek között megvan az a roppant egészségtelen szokásunk,hogy együtt esszük a fehérjét a szénhidráttal-ha úgy tetszik a húst,halat a körettel(rizs,burgonya,tészta,nokedli,tarhonya stb.)a tojást a kenyérrel...-Nos taglaljuk miért is helytelen a fehérje és a szénhidrát együttes fogyasztása.

Tudjuk,hogy a szh.lúgos,a fh.savas bázisú. Összetételüknél fogva teljesen különböző enzimek bontják le a gyomorban.Ismert hogy a szh.,főleg a minőségi szh.(teljes kiörlésű gabonából készült élelmiszerek;zabpehely,rizs,burgonya,rostos zöldségfélék-hűvelyesek-...stb)a legjobb és leggyorsabb energia forrás,mely könnyen emésztődik,ezzel szemben a fh.egy nagy molekulájú nitrogén tartalmú vegyület(egyetlen)mely nehezen esik szét a gyomorban,lassú az emésztése.



Ezek ismeretében a képlet roppant egyszerű;ha együtt fogyasztjuk a szh.-ot a fh.-vel a máj először a szh.-ot emésztő enzimeket termel,mivel-mint említettük-könnyebb és gyorsabb az emésztése. Ennélfogva a fh.tovább rohad a gyomorban mielőtt a tápcsatorna következő szakaszába távozik,így jórészt emésztetlen állapotban kerül a belekbe melynek okán a tápanyagok nem szívódnak fel kellő képpen.



Márpedig ha a szervezet nem jut elegendő mennyiségű aminósavhoz,előbb-utóbb komplikációk lépnek fel.Másrészről mivel az összes biológiai folyamat közül az emésztés igényel a legtöbb energiát,ha a fh.tovább sínylődik a gyomorban az optimális időtartamnál,lelassulunk,tompák,fáradékonyak leszünk és rosz lesz a közérzetünk.Ezért sem ajánlott a napot nehezen emészhető fh.-vel kezdeni(hús,hal,tojás,felvágottak...),kivétel a proteinturmix,szabad vagy elágazó láncú aminósavak.(BCAA)
Tudom legtöbbünk számára ez paradoxonnak tűnik mivel"jó magyar szokásunkhoz híven"gasztronómiánk egyik alapelve,hogy így gusztán tálalva együtt esszük a kettőt,és reggel jó tömény felvágottal,sajttal,sonkás-szalonnás omlettel kezdjük a napot,persze egy jó erős dupla kávé után.Na ennél nagyobb bűnt el sem követhetünk érzékeny szervezetünkel szemben.De ez egy más téma.
Próbáljátok ki a szh.és fh.külön fogyasztásának módszerét és néhány hét után garantáltan megtapasztaljátok áldásos hatását.
Sikert és kitartást hozzá!



"múmia"
Megjelent: 683 alkalommal