2008. augusztus 21., csütörtök 21:06

Lakatos Mihály: Interjú Faragó Betti profi ökölvívó világbajnokkal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A W.I.B.C. légsúlyú (50.8 kg) világbajnok amazonja idén április 5-én Lovasberényben hóditotta el az áhitott cimet,melyről korábban be is számoltunk,készséggel és a Rá jellemző derűs mosollyal állt rendelkezésünkre egy rövid interjúra. Ime,hogyan vélekedik ő maga az ökölvivásról az életről,sőt a diszkréció határain belül magánéletébe,valamint az ökölvivás kulisszáiba is betekintést nyerhetünk.



Tudjuk,hogy Magyarországon manapság egy hölgynek professzionális ökölvívásból lehetetlenség megélni. Ebből következően nyilván van polgári foglalkozásod. Amennyiben nem titok elárulnád mivel foglalkozol?

Jelenleg a Testnevelési Egyetem rekreáció – sportmenedzser szakát végzem, harmadéves vagyok. Az élsport mellett nehéz elhelyezkedni de szeretnék már, még nem találtam meg ehhez a lehetőséget. Van több végzettségem is pl. Külkereskedelmi, Kereskedelmi, Vendéglátó iskolákat is végeztem. Szeretnék a sport területén maradni, mivel ebben élek, most ezt tanulom.


Milyen érzés világbajnoknak lenni?

Csodálatos.
Mindig is az motivált, hogy eredményt érjek el azon a területen, amivel foglalkozom. A versenysport 10 éves korom óta meghatározza az életemet. A sportpályafutásom nehézségein mindig az segített átlendíteni, hogy tudtam mi a célom és hogy képes vagyok rá, hogy megcsináljam.


Milyen indíttatásra,vagy sugallatra kezdtél el bunyózni?Haragszol tán a világra és igy állsz bosszút?

8 éves koromban Édesanyám vitt el kick-boksz edzésre. Megragadott az ott lévő hangulat, a csapat. Mindig azt néztem, hogy hogyan lehetek eredményesebb, hogy juthatok magasabb szintre, ez motivált és a versenyek. Később úgy alakult az életem, hogy elköltöztem és az új helyen már nem volt olyan magas színvonalú a kick-boksz képzés ezért kipróbáltam a bokszot. Itt szerzett sikerélményeim, eredményeim motiváltak, hogy van értelme csinálni. Később pedig, a Magyar Bajnoki cím elnyerése után a profi pályámat is az eredmény elérése, a világbajnoki címig való eljutás motiválta. Számomra a boksz a technikáról, az állóképességről, sportszerűségről és az erőről szól. Az ellenfelet technikával kell legyőzni, amihez az erő is hozzájárul de a sportszabályok keretein belül.


Mérkőzések előtti izgalom,szorongás,belső feszültség jellemző rád,vagy téged más fából faragtak?

Természetesen én is izgulok,feszült vagyok meccsek előtt.Ezt a versenyrutin megszerzésével tudtam csökkenteni.Az Edzőm,Szántó Imre nagyon jól kezelte ezt a Cimmérkőzésem előtt,mivel tudta,hogy izgulós vagyok,nagyon kellemes hangulatot teremtett az öltözőben.Behivta a két ringsegédet,-Mocsár Gyulát-amatőr Magyar Bajnok,Kovács Gyulát-KOKO bátyja és bent volt St.Martin is,aki a kedvenc zenészem és a címmérkőzésemen élőben játszotta el a bevonuló zenémet-akik nagyon jó hangulatot teremtettek,sokat vicceltek, és elterelték a gondolataimat a mérkőzésről, így nem volt időm görcsölni. A mérkőzésre való hangolódás csak a bevonulás előtti 10 percben történt meg, így teljesen felszabadultan,jó kedvvel indulhattam életem legfontosabb meccsére.


Bent a szoritóban pofozkodás közben,milyen gondolatok suhannak át a fejedben?(vagy ott már nincs idő a töprengésre?)

A szoritóban teljesen más a hangulat. Koncentráltság az arcomon, kifejezéseimen is megmutatkozik. Csak a feladat,minél több pont szerzése pontos találatokkal,a taktika kivitelezése és edzőm hangja,taktikai,technikai utasítása játszik szerepet. Minden mást kiszűrök. Teljes bizalom az edzőm felé,minden utasítás betartása de mivel egyedül vagyok a ringben az ellenféllel szemben,nekem kell megvalósítanom a győzelmet, de a siker az Edzőt is illeti,hiszen nélküle nem sikerült volna!



Úgy tudom párkapcsolatban élsz. Nem reszket pofonjaidtól a párod?

A párom az élsportban él általam, a fia is élsportoló volt valamint az Ökölvívó Szövetség Jogi képviselője, így a boksz az ő életét is meghatározza. Tisztában van azzal, hogy a sport mit jelent számomra és együtt érző a sikerekben és a nehézségekben is.


Volt már példa rá, hogy meg kellett védened magad az utcán?

A ringen kívül nyugodt, barátságos személyiség vagyok, nem szoktak „belém kötni”. Szórakozni ritkán járok a sport miatt fontos a pihenés és hozzá is szoktam ahhoz, hogy korán fekszem és korán kelek. Valamint igazi edzésmunka után nincs is energiám másra.


Melyik mérkőzésedre emlékszel vissza legszívesebben (gondolom a vb címmeccsedre) és melyiket szeretnéd gyorsan elfelejteni?

A legszívesebben a Világbajnoki Címmérkőzésemre emlékszem vissza, mert az úgy sikerült amit mindig is vártam a profi sportban. A szervezés, a körülmények (támogatóim: Vanderbiest Kft., Lovasberény, Gomi Rendezvényszervezés, xlsport.hu), az Edzőm (Szántó Imre- Öcsi bácsi), a profi háttér biztosított arról, hogy optimális feltételekkel tudjak felvonulni a mérkőzésre, és a legtöbbet hozzak ki magamból.

Sajnos a profi pályafutásom során ezt csak akkor tudtam elérni, amikor a mérkőzéseimet magamnak szerveztem, és nem bíztam magam menedzserekre. Bár egy igazi profi sportolónak elvileg nincs más dolga, mint felkészülni a mérkőzésre és ehhez elvileg menedzsere szervezésére támaszkodik de Magyarországon én nem tapasztaltam, hogy működik. Menedzserek keze alatt ígérgetések, ideges és veszekedésektől harsogó mérkőzés előtti hangulat uralkodott. A versenyzőket tárgyként kezelő személyek akadályozták sportpályafutásomat, és így rossz élményekkel emlékszem vissza a menedzserek keze alatt létrejött mérkőzésekre. Ami szép, az a sporttársaim által létrejött emlékek, amiből barátságok szövődtek.


Számolj be legfontosabb eredményedről:

Ökölvívásban az amatőr pályafutásom során a legnagyobb eredményem a Magyar Bajnoki Cím 2004-ben.
Profiként 2006-ban UBC Interkontinentális Bajnoki Címét szereztem meg.
2008-ban WIBC Világbajnoki Címet nyertem meg.


Hogyan tovább? Céljaid a jövőre nézve sporttéren...?

Nyáron pihentem, nyaraltam.
Ezt már két éve nem tudtam megtenni, mert menedzserek ígérgetéseire folyamatosan mérkőzésekre készültem, amik sorra elmaradtak.
Edzőm, Öcsi bácsi az Olimpián van, ezért is pihenőre vettem jelenleg. Természetesen vele egyeztetve folytatom a jövőben, nem tervezgettem, a lehetőségeknek megfelelően alakítom további karrieremet és csakis önállóan, egyedül edzői befolyással.


Családalapítási szándékok?

Eddig a sport jelentette központi szerepet az életemben, most átgondolom a folytatást, hogy sikerült elérnem célom.
Szeretnék családot alapítani de úgy gondolom, hogy először állás területén szeretném megalapozni a jövőmet és egy biztos alap után, nyugodt környezetben szeretnék gyermeket is.




Sok sikert céljaid és álmaid megvalósításához!

Köszönöm!


"múmia
Megjelent: 2348 alkalommal