2009. október 17., szombat 21:45

Mit tudunk az algákról? (folytatás)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A mikroalgák hatása

"A mikroalgák hatékonyak…"
- Gyulladások csillapítására
- Lázcsillapításra
- Fájdalomcsillapításra
- Félelmi állapotok enyhítésére
- Fekély visszaszorításában
- Az immunrendszer erősítésében
- Vesebetegségek megelőzésében
- A sejtöregedés lassításában
- A vérzsírszint (koleszterin) csökkentésében
- A vörösvértestek számának növelésében
- Ízületi lerakódások csökkentésében
- Csontritkulás megelőzésében
- Pikkelysömör ellen
- Bőr-és lábgomba megelőzésében
- Vírusfertőzések ritkításában

Immunrendszer
Kísérleti alanyokon vérkép elemzésével egyértelműen kimutatható volt az immunrendszer lényeges tényezőinek fokozódása. Vérrögképződés kialakulásának csökkentése
In vitro körülmények között bizonyították, hogy a kalciumspirulán heparin-kofaktor II. (ez egy antitrombocita) tartalmánál fogva hatékony a vérrögök eloszlatásában.

Baktériumellenes aktivitás
Spirulina platensis kivonata in vitro baktériumellenes tevékenységet mutatott.

Vírusellenes aktivitás
In-vito –kísérlet során a kalciumspirulan visszaszorítja egyes vírusok, mint például a herpesz-szimplex és a HIV (AIDS vírus) szaporodását. Járványügyi kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy Afrika egyes területein, a Spirulina rendszeres fogyasztása csökkenthetné a HIV fertőzések gyakoriságát, illetve a már fertőzött emberek esetében a vírus következményeit.

Vérképző rendszer
Kísérletek során bebizonyosodott, hogy kevésbé sérül a vérképző rendszere azoknak az állatoknak, melyeket Spirulina platensist etettek. A Spirulinát sikeresen vetették be a csernobili katasztrófa áldozatai esetében. a kezelt gyerekeknél a naponta adagolt Spirulina javította a vérképzést és erősítette az immunrendszert.

Érelmeszesedés
Sima véredényizomsejtekkel végzett in-vito-kisérlet során megállapították, hogy a nátriumspirulán megakadályozza a sima véredényizomsejtek burjánzását. A sima véredényizomsejtek burjánzása az érelmeszesedés kialakulásában döntő szerepet játszik.

Koleszterinszint –csökkenés
Ahogy azt diabetes mellitusban szenvedő betegeken végzett vizsgálatok kimutatták, a Spirulina napi fogyasztása javította a vérképet. A vércukor és a teljes koleszterinszint süllyedt, ezen belül csökkent az LDL, és emelkedett a HDL szintje.

Vesék
Ahogy azt egy kísérlet során kimutatták, a Spirulina platensisből nyert phycocyanin gátolja a vesekő –képződést.

Rák
Kísérlet során kimutatták, hogy a Spirulina platensis membrán segítségével egyes tumor sejtek támadását enyhíteni képes. Az eredményekből úgy tűnik, hogy tüdőáttéteket lehet ilyen módon csökkenteni.

Terhesség
Megállapították, hogy a terhesség első felében és a szoptatás idején adagolt Spirulina elősegíti a vas jobb felszívódását és a magasabb hemoglobinszint elérését.
Már több nagyvállalat foglalkozik az algák és a bioüzemanyagok kérdésével, a Japan Airlines januárban tesztrepülést végzett egy olyan repülőgéppel, amelynek üzemanyaga kerozin és algaolajat tartalmazó bioüzemanyag volt. Ugyanakkor többen túlbecsültnek tartják az algák felhasználásának lehetőségeit. Carole Llewellyn tengerkémikus azt mondta: "az algáknak sok pozitív tulajdonságuk van, de még számos akadályt kell leküzdeni, mire ez piaci realitássá válik".

A plymouthi tudósok viszont tovább keresik a azt az algafajt, amely a legtöbb olajat termeli, és a legtöbb szén-dioxidot nyeli el. Az algák utóbbi tulajdonsága szintén nagy érdeklődést keltett az ipari létesítmények körében, mivel lehetőséget látnak arra, hogy az üzemek által kibocsátott szén-dioxidban gazdag füsttel "táplálják" az algákat.

vége, "múmia"
Megjelent: 642 alkalommal