2012. május 31., csütörtök 12:03

Tihanyi András: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Tihanyi András évek óta a Vida Fitnesz megbecsült vendége, sokat beszélgettem vele a most megjelent könyvéről, nyomon követtem a több éves procedúrát, mire végre megjelenhetett.
András egy magasan képzett dietetikus, szakterülete, érdeklődési köre a sporttáplálkozás, alaposan beleásta magát, és szerintem remek könyvet írt.
Íme, néhány gondolat, amit András a könyv megjelenése kapcsán fontosnak vél:

Hazánkban a sporttáplálkozásban - ahogy a sporttudomány más témaköreiben is - az egészségcentrikus megközelítés terjedt el, pedig ezen szemléletet az alkalmazott gyakorlat sok esetben a sportoló egészségének megóvása érdekében is cáfolja! Ez az „egészségcentrikus" szemlélet - az egészség mint cél - tudathasadásos helyzetet eredményez.
A könyv alternatívát nyújt az utóbbi évek sokszor elavult ismereteken és bulvárirodalmon, reklámkiadványokon alapuló és esetenként piaci érdeket tükröző „szakkönyveivel", az általánosságokat, hibás állításokat tartalmazó cikkekkel ill. a jelen gyakorlat álszakembereivel szemben.

A VALÓDI SPORTTÁPLÁLKOZÁS SOKKAL TÖBB,
MINT A HELYES TÁPLÁLKOZÁS !!!

Ízelítő a könyv tartalmából:
A sport fogalma és eredete / Rekreáció vagy szabadidősport / A sporttáplálkozás eredete és szemléletváltozása / A sporttáplálkozás fogalmának magyarországi torzulása és ennek korrekciója / A sportteljesítmény élettani háttere / Táplálkozás és a testi aktivitás / Folyadékháztartás és sport / Táplálkozási terv kialakítása versenysportolóknál / Ergogén táplálkozás / Teljesítményoptimalizálás, teljesítményfokozás a táplálkozás manipulációja és étrend-kiegészítők segítségével / Népszerű étrend-kiegészítők a teljesítményfokozásban / Indirekt étrendi teljesítményfokozás / A sport és az emésztőrendszer / Táplálkozás speciális környezeti feltételek mellett / Az idegrendszer működésének étrendi befolyásolása / Sport és immunrendszer /
Funkcionális élelmiszerek a sporttáplálkozásban / A jövő sporttáplálkozása

A sporttáplálkozás ismertetéséhez tudni kell, hogy mit értünk sport alatt, mivel a sport fogalmának értelmezésétől függ, hogy a sporttáplálkozásnak mi a feladata. Más javaslatokat ad a dietetikus, ha a sportot magát egészségmegőrzés-centrikus megközelítésben értelmezi, és mást javasol, ha a sportot a teljesítmény oldaláról szemléli. A teljesítményfokozó sporttáplálkozás a teljesítménycentrikus megközelítésen alapul.

Hazánkban a sporttáplálkozásban - ahogy a sporttudomány más témaköreiben is - az egészségcentrikus megközelítés terjedt el, pedig ezen szemléletet az alkalmazott gyakorlat sok esetben a sportoló egészségének megóvása érdekében is cáfolja! Ez az „egészségcentrikus" szemlélet - az egészség mint cél - tudathasadásos helyzetet eredményez. Olyan, sokszor egyetlen csoport számára sem használható írások, könyvek, dietetikai javaslatok születtek, amelyekből az egészségsportoló megtanulhatta a veszélyes fogyasztó technikákat, míg a versenysportoló 3-4 oldalba sűrítve csak felületesen és évtizedes lemaradással ismerhette meg az étrend-kiegészítés csínját-bínját.

A „Teljesítményfokozó sporttáplálkozás" című könyv a modern sporttáplálkozás és a teljesítményfokozás más módszereinek évtizedek óta tartó folyamatos a fejlődésének eredményeit, szemléletét és gyakorlatát mutatja be, a könyv kiemelt célja, hogy alternatívát nyújtson az utóbbi évek sokszor elavult ismereteken és bulvárirodalmon, reklámkiadványokon alapuló és esetenként piaci önérdekeltségeket is tükröző „szakkönyveivel" szemben.

A jelenleg általánosan alkalmazott, elavult dogmák megkérdőjelezésével, az idáig magyar nyelven elérhetetlen információk hozzáférhetővé tételével segít a hazai sporttudomány színesebbé és gyakorlatiasabbá, sportolóinkkal végzett munka színvonalasabbá tételében.

A több, mint 300 oldalas „Teljesítményfokozó sporttáplálkozás" című könyv MEGJELENT, ára 3.900,- Ft.

Megrendelni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. E-mail címen, vagy szerkesztőségünk (www.sportorvos.hu) telefonszámán személyesen lehet!
Tehát a könyv rengeteg hasznos információt tartalmaz, aki teheti, rendelje meg, megéri.
Vida Zoltán
Megjelent: 1291 alkalommal