2007. november 16., péntek 17:25

Új klinikai kísérletek ! - szója protein vs whey protein

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Átfogó protein és aminosav fogyasztási ajánlat a 2007-ig megjelent kutatási információk alapján a Peak Performance Products S.A.-tól!
Az Anabolic Protein (szója-whey-protein) sokkal jobb az izomzatépítéshez, mint a tiszta whey protein.
D. Kalman mutat rá cikkében, mely a J. of the Int. Soc. of Sports Nutrition, 2007 júliusában jelent meg, hogy a zsírmentes izomtömeg építését tekintve, nincs különbség a szója protein és a whey protein, vagy pedig ezek keverékei között. A szója-whey fehérje keverékek azonban jobb ösztradiol-/tesztoszteron arányt hoznak létre a szervezetben, az egyféle fehérjeport tartalmazó proteinkoncentrátumokkal szemben…...

Ez az újabb tanulmány, a táplálkozástudós Prof. Tsvetkov (Szófia) már évekkel ezelőtti klinikai kísérleteit igazolja, melyet nem folyásol be a whey protein lobbi, és mely a szója proteinek sport irányú felhasználását szorgalmazza. A szója protein a legtöbb atlétának ugyanolyan jól beválik, mint a whey protein vagy a tejprotein az izomzatépítéshez. Ideálisabb azonban egy protein keverék használata, szója proteinből és whey vagy pedig tejproteinből, mellyel mindkét fehérjefajta előnyeit még hangsúlyosabbá tesszük (pl. az ösztradiol- / tesztoszterontükör a szervezetben, a szója-whey keverékek fogyasztásakor sokkal jobb, mint a nem kevert tiszta whey protein vagy tiszta szója protein alkalmazásakor – ezt bizonyította a mostani tanulmány!).
A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a szója protein, a whey protein és ezek keveréke mind megfelelő az izomzatépítéshez. A tesztek a kísérletek során 12 hétig folytak, egyforma standard körülmények között - tehát mindhárom fehérjefajta esetében 0,9 kg zsírmentes izomtömeg épült fel átlagban. A tesztalanyok hormonháztartásában, tekintve a tesztoszteron illetve a szabad tesztoszteron szintet, különösebb különbségek nem mutatkoztak a három féle fehérje alkalmazása alatt. Azonban a whey-protein-tesztcsoport esetében az ösztradiol szint jóval lecsökkent, viszont a szója-whey-protein-tesztcsoportnál az ösztradiol-/tesztoszteron-arány (a két hormon közötti különbség) sokkal magasabb volt.
Következésképpen a szója-whey-fehérjekeverékek a női/férfi szervezetben megtalálható ösztradiol tulajdonságait elnyomják (bár nem olyan mértékben, mint a whey protein egymagában) de ugyanakkor a tesztoszteron szintet a testben magasra emelik, illetve magasan tartják, mely esetben a szója-whey keverékek kimagaslóan teljesítettek. (sokkal jobban, mint a tiszta whey esetében).
A whey protein ipar taktikája, hogy a saját terméküket adják el, és kizárólag whey proteint alkalmazzanak a sportolók izomzatépítéshez, azonban a 2007 márciusában történt whey protein áremelkedéseknek köszönhetően az atléták más megoldásokat keresnek, melynek talán az egyik figyelemreméltó lehetőségét adja meg ez a legújabb klinikai vizsgálat.



Eme legújabb, orvosilag dokumentált publikáció előtt is már több kisebb kutatás a nyilvánosság elé tárta eredményeit az utóbbi években a whey protein lobbi ellenében.
Azonban az emberek fejében, még mindig nem tisztázott hogy a fehérjekoncentrátumok bcaa, és egyéb esszenciális aminosav tartalma, hogyan viszonyul a szabad bcaa aminosavak, és egyéb szabad és TST technológiával gyártott, aminosav kiegészítők fogyasztásához.
A legfontosabb különbség a fehérjekoncentrátumok, és a szabad aminosavakat tartalmazó táplálék kiegészítők között hogy : A fehérje koncentrátumokból Ön nem tudja BCAA-khoz juttatni AZONNAL az izomzatát, mellyel mondjuk egy edzés utáni időpontban nem késlekedhet! A proteineket emészteni kell – a bcaa-kat és szabad aminosavakat nem! (ez csak egy különbség – valójában teljességgel különböznek a fehérjekoncentrátumok, és a szabad aminosavak egymástól)

Ezért alkottuk meg Önnek átfogó protein és aminosav fogyasztási ajánlatunkat a 2007-ig megjelent kutatási információk alapján! (az USA legújabb kutatási információi alapján, és egy, a 2007 júniusában végzõdõ, még lezáratlan tanulmány alapján).
Szerző: Peak Performance Products S.A.

- a sportolónak legalább kb. 2 g fehérjét kell naponta fogyasztania testsúly kilogrammonként.
- a maximális izomzati fehérje képzõdés érdekében, ezt ergogén táplálék kiegészítőkkel (teljesítmény fokozókkal), tehát esszenciális aminosavakkal (EAA), BCAA-kal, leucinnal, beta-ecdysteronnal, 3-O-metil-D-chiro-inositollal, enzimekkel, és inzulinszint módosítókkal tovább fokozhatjuk, illetve az említett szabad aminosavak (EAA-k, és BCAA-k), a 2g fehérje/kg bevitelünket, egészen 3,5 g/kg testsúly értékig emelik tulajdonképpen.
- napközben a kb. 1g fehérje/testsúly kg értéket állandóan tartsuk fent a szervezetünkben, mely pozitív nitrogén egyenleget hoz létre a testünkben. Ezt nagyon egyszerûen elérhetjük, sovány húsokkal, átlagos étkezéssel, vagy pedig fehérje koncentrátum fogyasztásával, azonban erre az esetre kizárólag, olyan proteinporok alkalmasak, melyek lassan, de hosszantartóan bocsátják a vérbe az aminosav tartalmukat. Tehát ebben az esetben a közkedvelt whey protein nem megfelelõ!
- edzés elõtt, alatt, illetve edzés után max. 2 órás idõtartamon belül, 0,8-1 g gyorsfelszívódású fehérjét kell fogyasztania (tehát whey protein v. whey-szója proteint), és/vagy szabad esszenciális aminosavakat (EAA), magas BCAA és különösen magas l-leucin tartalommal, mely mellé kb ugyanilyen mennyiségû, gyors szénhidrátokat (maltodextrin) is be kell vinnie. (figyelje a fehérjeporok l-leucin tartalmát!)
- reggelente, rögtön felkelés után, kb. 0,5 g gyors felszívódású fehérjeporokat és/vagy szabad esszenciális aminosavakat kell fogyasztania, ugyanilyen mennyiségû gyors szénhidrátokkal. (pontosan ugyanúgy, mint az edzés után/elõtt/közben idõszakban)
- a nagyobb étkezések között (ezek az étkezések, is fehérjében gazdag ételeket jelentenek) javasoljuk, hogy kb. 0,3-0,5 g gyors fehérjét (annak l-leucin tartalmától függõen, a magas leucin tartalmú fehérjeporok a legmagasabb minõségûek!) fogyasszon és/vagy szabad esszenciális aminosavakat testsúly kilogrammonként.
- a zsír és szénhidrát fogyasztását úgy állítsa be, hogy legalább 60 g Omega 3 zsírsavakat tartalmazzon naponta (Epa/Dha/Gla vagy Cla esetleg MCT), a szénhidrát mennyiséget pedig úgy alakítsa ki, hogy a lehetõ legmagasabb legyen, de még ne rakódjon le feleslegként. (tehát annyit fogyasszon szénhidrátból, amennyit eléget)
- a mikrotápanyagok bevitelérõl gondoskodhat multi vitaminokkal, vagy a fehérje-koncentrátumokban lévõ vitamintartalom is elégséges lehet.
- magas fehérje fogyasztás mellett elengedhetetlen, hogy elegendõ folyadékkal lássa el szervezetét, különben a kiszáradt szervezetben, szintén nem indul meg a fehérjeszintézis.

Azok a sportolók, akiknek nem mûködik megfelelõen a veséjük, vagy alulmûködnek, semmiképpen ne fogyasszanak túl sok fehérjekoncentrátumot! Ebben az esetben magas EAA és BCAA tartalmú kiegészítõket szedjen, melyek mellett viszonylag kevés proteinpor fogyasztásával is maximális eredményeket érhet el!
Ezeken kívül, a fehérjekoncentrátum fogyasztása, vagy fehérje/aminosav kiegészítõk bevitele este lefekvés elõtt igen hatékony lehet, azonban Önnek kell magán tesztelnie, hogy ez nem zavarja e az alvásban. A statisztikák igazolták ennek a módszernek a hatékonyságát. Ilyenkor kizárólag az elnyújtott, lassú hatású fehérjeporok a megfelelőek.
Alapvetõ feltétel a fentiekkel kapcsolatban, hogy megtalálja, a kutatások alapján kifejlesztett fehérjeporokat és magas minőségű szabad bcaa és esszenciális aminosav táplálék kiegészítőket. Ezek azok a táplálék kiegészítők, melyek A SOVÁNY IZOMTÖMEG FELÉPÍTÉSÉHEZ ÉS MEGTARTÁSÁHOZ SZÜKSÉGESEK. A Peak Performance Products S.A. pontosan ezekre fekteti a hangsúlyt!

(Forrás szakirodalom a www.peak.ag weboldalon megtalálható)

Mező Móni
Megjelent: 598 alkalommal