2011. október 21., péntek 20:47

A zöldteáról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

A zöld tea hagyományosan Ázsiában elterjedt teaféle, ám az utóbbi évtizedekben Európában is kezdett megjelenni és egyre nagyobb figyelmet kap a fekete tea mellet. Legnagyobb termelője Kína, de Japánban is hallatlan népszerűségnek örvend. A zöldteát a fekete teával ellentétben nem erjesztik. Az erjedést gőzöléssel akadályozzák meg, majd ezután történik a szelektálás (minőség alapján), illetve a levelek szárítása.

Talán a leghíresebb fajtája a Kínai Longjing és a Gunpowder tea vagy másnéven Zhu Cha (kis golyókká összegyúrt válogatott fajtájú tealevelek). A japán fajtáknál a Sencha, a Bancha és a pörkölt rizsszemekkel kevert Genmaicha teák tartoznak a leghíresebbek közé.

A zöldteát népszerűvé, kellemes íze mellet, kedvező élettani hatásai teszik, továbbá az a tény hogy hosszútávú fogyasztás sem okoz problémát. Kedvező élettani tulajdonságai között említik, az immunrendszer erősítését, a szív és érrendszeri megbetegedések csökkenését, a daganat ellenes tulajdonságát, továbbá a szájüregi problémák megelőzését.

Kedvező hatásait az igen nagy, változatos hatóanyagtartalmának köszönheti. Az aktív hatóanyagok közé tartoznak a vitaminok, mint például a C-vitamin, mely immunerősítő és a kötőszövetek erősségében is szerepe van, a D vitamin mely a csontképzés fontos anyaga, tovább K és B2 vitamin is található benne. Ásványi anyagok közül a réz, ami említésre méltó.

A zöldtea tartalmaz még polyfenolokat, ilyen a katechin, ami a növény másodlagos metabolitja, az emberi szervezetben azonban segít csökkenteni a túlzott ímmunválaszt (gyulladáscsökkentő), erős antioxidáns, továbbá kutatási eredmények szerint segíthet a stroke utáni állapotokban, illetve az Parkinson- és az Alzheimer-kór megelőzésében.

Ismert továbbá a zöldtea stimuláló hatása, ezt a koffein tartalmának köszönheti, mely a központi idegrendszerre hatva fokozza a szervezet éberségét. A koffein mellet kis mennyiségben teofilint és teobromint is tartalmaz.

Végezetül pedig a levelek illóanyag tartalma segíthet csökkenteni a légúti megbetegedések tüneteit.

Fogyasztása sportolóknak is ajánlott, hiszen az edzésmunka fokozza a szervezetben képződő „raktív agensek” (szabadgyökök stb) mennyiségét, továbbá te koffeintartalma segíthet megnövelni a zsírégetést és az edzés intenzitást.

Megjelent: 2209 alkalommal