2011. szeptember 26., hétfő 20:44

Gyógyhatású természetes készítmények: a galagonya és a tűzegáfonya

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Tovább folyatatjuk ismerkedésünk a természetes gyógymódokkal.
Mai cikkünkben a galagonyáról és a tőzegáfonyáról közlünk néhány érdekes információt.
A galagonya a rózsafélék családjának tagja, alcsalád, mely több fajtát is jelöl (pl: Cseregalagonya, Fekete galagonya, Hosszúcsészés galagonya).
A galagonyát a népi gyógyászat, mint szívgyógyszer alkalmazza.
Kedvező hatásait egy 2008-as meta-analízis igazolta is, melyben a galagonya krónikus szívelégtelenségekre gyakorolt pozitív hatásait vizsgálták.

Egy tanulmány szerit (2002 H.Fong, J.Bauman) 8 héten keresztül, napi 600 mg galagonya kivonat segített növelni „az edzés toleranciát”, csökkentette a vérnyomást és az edzés alatti szívfrekvenciát.
Nyolc hétig, napi 900 mg dózisoknál pedig csökkent az edzések alatti fulladások gyakorisága és súlyossága, továbbá a betegek terhelhetősége is fokozódott.

A keringési rendszeren kívül a galagonyánál megfigyeltek még nyugtató hatást is.
A túlzásba vitt fogyasztása éppen ezért hányingerrel, tompultsággal és alacsony vérnyomással járhat, egyes esetekben aritmiával is.
A galagonya aktív összetevő között megtalálhatóak a flavanoidok (vitexin, rutin, kvercetin, hyperozid), a csersavak és az oligomer proanthocyanidinok.
A tőzegáfonyát természetes antibakteriális gyógynövényként tartják számon.
A tőzegáfonya a hangafélék családjába tartozó, Magyarországon védett, tőzegmohalápokon élő jégkorszaki reliktum növényfaj.
A magasabban fekvő régiókban, hegyeken-hegységeken terem, a napsütésben bővelkedő területeken.
Piros bogyós gyümölcse igen értékes.

Az antocianinok a tőzegáfonya legfontosabb hatóanyagai, ez a vegyület adja a gyümölcs pirosas színét.
Az antocianinok erélyes antioxidáns vegyületek, azaz védenek a sejtkárosodás és a rák keletkezése ellen.
A antocianinon kívül cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat is nagy dózisban tartalmaz, továbbá A-vitamin és C-vitamin tartalma is komagasló.

C-vitamin tartalma segít az immunrendszer működésében, az A-vitamin tartalma pedig a szem egészséges működéséhez járul hozzá.
Az ásványi anyagok közül káliumtartalma számottevő, továbbá tartalmaz még kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, foszfort.
Megjelent: 2320 alkalommal