2011. szeptember 05., hétfő 14:07

Gyógyhatású készítmények

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A modern társadalmakban népbetegségnek számít a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és a csökkent inzulin érzékenység (2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot).
Az említett betegségek összefüggésbe hozhatóak a mozgásszegény életmóddal, és az egészségtelen táplálkozással.
A már kialakult betegségekkel szemben a modern orvostudománynak hatékony gyógyszerei vannak, ám ezek általában számos mellékhatással is rendelkeznek.
Léteznek azonban természetes gyógymódok/ „gyógyszerek”, melyek a hagyományos orvoslás révén elérhetőek (pl: Kínai, Indiai medicína)
Az egyik ilyen „természetes gyógyszer” az almaecet.
Ez, a néhány háztartásban is megtalálható folyadék számos kedvező élettani hatással bír.
Egy tanulmány elhízott japánokon vizsgálta 15 ml, 30 ml és 0 ml (kontrol csoport) almaecet hatását.
Mérték az egyének BMI-jét, szervek közti zsír mennyiségét, derékbőségét és triglicerid szintjét.
A testsúly csökkenés mérsékelt volt 12 hét alatt 1,7 kg a 30 ml-t fogyasztóknál 1,5kg a 15ml-t fogyasztóknál.
A fogyást a kutatók az almaecet hatására csökkenő étvággyal magyarázták.

Egy másik patkányokon végzett tanulmány az ecetsav (az almaecet fő komponense) hatására megnövekedett gén expresszióról számol be.
Az ecetsav hatására patkányoknál megnövekszik a zsírsav oxidációs enzimek szintje és ez gátolja a zsírfelhalmozódást.
Egy másik igen hatékony készítmény a kínai orvoslás „csodaszere” a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).
A pecsétviaszgomba hatóanyagai közé tartoznak különböző poliszacharidok, terpének, és számos más biológiailag aktív anyag.
Kutatási eredmények szerint a gomba hatóanyagai segítenek a kiküszöbölni a vérrögképződést, továbbá csökkenthetik a vérnyomást (az angiotenzin konvertáz enzim gátlásával).

A Ganoderma eredetű szterinek a lanoszterol 14α-demetiláz enzim aktivitását csökkentik, mely a koleszterin szintézisben játszik szerepet.
A gomba egyes összetevői az 5-alfa-reduktázt gátolják, mely enzim pedig a DHT (erős androgén) szintézisében játszik döntő szerepet.
A figyelmet a pecsétviaszgomba mégis a rákos sejtekre kifejtett hatása miatt kapta egyes esetekben a gomba hatóanyagai segítettek a tumorsejt csoportok csökkenésében (hatására romlott a tumor vérellátása), továbbá csökken az áttétek kialakulásának valószínűsége.
Ezek a készítmények számos táplálékkiegészítő boltban elérhetőek, és a gyógyszerek mellékhatása nélkül tudnak eredményt elérni (itt említenénk meg, hogy a orvos által elrendelt gyógyszerek nem helyettesíthetők és hatásuk sem olyan célzott).
Megjelent: 2523 alkalommal