2008. február 22., péntek 22:29

Mr. Olympia - Frank "The Chemist" Zane

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
“Senki sem hitt bennem és ez volt az Én motivációm. Ez az Én élettörténetem: az emberek azt mondják nem tudom megtenni és Én megteszem!”
„Ha valami maga alá teper, két választásod van. Eggyé válsz a problémával és azt mondod „Igazad van Én egy vesztes vagyok!”. Vagy teszel valamit, és „reakciót formálsz” Azt mondod: „Tévedsz, és meg fogod tudni, hogy tévedtél mert megmutatom...Kezdetben mind bizonytalanok és elkeseredettek vagyunk, de mindig képesek lehetünk fordítani...Ha a hullámok összecsapnak a fejünk felett, csak tudnunk kell merre ússzunk, mert a nap ugyanolyan fényesen és melegen fog sütni ránk, ahogy kibukik a fejünk a vízből!”
– Frank Zane

Született: 1942 június 28., Kingston, Pennsylvania
Becenév: Vegyész

Versenyei
1961 Mr. Pennsylvania 17. hely
1962 Mr. Keystone 1. hely
1963 Mr. Keystone 2. hely
1965 Mr. Sunshine State 1. hely
1965 IFBB Mr. Universe Medium 1. hely
1966 IFBB Mr. America Medium 1. hely
1967 IFBB Mr. America Medium 1. hely
1967 IFBB Mr. Universe Tall 3. hely
1968 IFBB Mr. America 1. hely
1968 Mr. Universe 1. hely
1970 Amateur Mr. Universe 1. hely
1971 NABBA Pro Mr. Universe 1. hely
1972 Pro Mr. Universe 1. hely
1972 Mr. Olympia 4. hely
1974 Mr. Olympia 2. hely
1976 Mr. Olympia 2. hely
1977 Mr. Olympia 1. hely
1978 Mr. Olympia 1. hely
1979 Mr. Olympia 1. hely

1980 Mr. Olympia 3. hely
1982 Mr. Olympia 2. hely
1983 Mr. Olympia 4. hely

Frank Zane 1942 június 28.-án a Pennsylvania-i Kingstonban született. A testépítésre 14 éves korában talált, vagy inkább a testépítés Őrá.
„Az öcsém Adam és Én voltuk csupán protestáns gyerekek egy teljes egészében katolikus városban. A testvérem elég koraérett volt, nagyszerű atléta, de hirtelen és sokszor torkolt verekedésbe e hirtelenség. Mindig kerestem valamit ami nagyobb biztonságot, védelmet ad...küzdősportok, boksz, birkózás és végül a testépítés. Elkezdtem és ez lett az életem. Ahogy fejlődtem, csak még inkább akartam. Négy évet edzettem mire 18 évesen elindultam életem első versenyemen és onnantól nem volt megállás.”


 
Közben tanári diplomát szerzett a Wilkes Egyetemen 1964-ben, majd 1977-ben a Kaliforniai Állami Egyetemen tudományos fokozattal doktorált pszichológiából, és 1990-ben a tudományok mestere fokozattal kísérleti pszichológiából.



Pályafutásának csúcsa 1977, 78 és 79. Három alkalommal hódította el a Mr Olympia címet. 175 cm-es magasságához (5'9") versenysúlya csupán 180-191 font (~82-86 kg), felkarjának kerülete pedig alig 18” (~45,5 cm) volt. De nem a méret a lényeg (legalábbis itt és most nem). A Mr Olymipia címet elnyerni önmagában is a legmagasabb szint ebben a sportban, ám az, hogy valaki etalonná váljon a legtöbb ami elérhető. A klasszikus testépítés, a tökéletes arányok és szimetria megtestesítője, a testépítés művésze. Testrészeit mértani pontossággal tervezte, építette és mutatta be. 21 évébe „telt” míg olyan fizikumot épített ami a világ legjobbját jelentette három éven keresztül.

„Ma már mindenki néhány évnyi edzés után 120 kilogrammos „freak” akar lenni. Én ezt az egészet más oldalról szemléltem. Az egész egy út egy folyamat volt, minden testrészem aprólékos gonddal építettem. A versenyeket egyfajta vizsgának tekintettem, azokra testileg és mentálisan is felkészültem. Ha nem vagy tökéletesen erre hangolva és felkészülve, nem tudod a lehető legjobb formádat hozni. Én egy órán át tudtam állni, félig feszített állapotban, így nyugodtnak és magabiztosnak tűnhettem.”



Edzéseit cikikusan, az év adott időszakához alakította.

„A tavasz a növekedés ideje. Minden 5 napban 3-szor edzettem, és minél nagyobb testsúly elérésére fókuszáltam. A nyár a csiszolás, finomítás ideje. A megszerzett tömeget alakítottam. Az edzéseket gyakorítva négy nap alatt háromszor edzek. Az ősz a szüret ideje. Beiktatom kardió-edzéseket, a taposógépen vagy biciklin heti 3-4 órát töltök, és rengeteget pózolok, formába kerülök. A tel a téli álmok, a szintentartás ideje. Minden másnap edzek. Regenerálódok, kipihenem a sérüléseket, esetlegesen lemaradt izomcsoportokra koncentrálok. A diéta is lazább, kicsit engedem magam, élvezem az életet!”

"Testrészenként 16 – 20 szériát végzek 5-6 gyakorlatban. Nem hiszek a változatosságban, úgy vélem mindenre megvan a megfelelő mozdulat és ezeket kell végezni. Ismétléseim szám a 10, a szériák közt a felkészülés alatt 1, szezonon kívül 2 percet pihenek. Nem csalok, és különösen nagy hangsúlyt fektetek a gyakorlatok negatív szakaszára.”



Étkezéseit edzéseihez hasonlóan körzővel és vonalzóval tervezte. Testsúlyfontonként 1 gramm, azaz napi mintegy 200 gramm fehérjét fogyasztott. E mennyiség három 30 grammos fehérje turmixból, napi negyed kiló vörös-húsból, 10-15 dkg halból és némi tojásból jött össze. Elsők közt kísérletezett nagyobb mennyiségű szabad-aminosav fogyasztással.
„Azokban az időkben nagy mennyiségben fogyasztottam kiegészítőket és tonnányi szabad aminosavat. Ez ma már mindennapi, de akkor nem volt az. A becenevem is innen ered, így lettea a Vegyész.”
„Edzések előtt és után 5 gramm L-Glutamin-t fogyasztottam, ami segíti a regenerálódást és diétázás alatt megvéd a katabolikus állapotoktól.”
„Úgy találtam, hogy a triptofán egy rendkívül erős természetes altató. 1000-2000 mg másfél óra múltán mély álomba merít. Versenyéveim alatt a napi két edzés okozta megterhelést a triptofánnal tudtam ellensúlyozni és megfelelően regenerálódni. A reggel hattól nyolcig tartó edzések utáni étkezéssel 1-2 grammot fogyasztottam, majd 3-4 órát aludtam, felkeltem, étkeztem és újból a terembe indultam az esti edzésemre. Hazatérve étkeztem majd este kilenc körül lefeküdtem és másnap reggel ötkor újra kezdtem. Így voltam képes napi négy-öt órát edzeni, elkerülve a testi és szellemi kiégést.”
„Edzések előtt a Blair féle tej és tojás proteint fogyasztottam edzések előtt, ez volt a titka egy jó edzésnek. Megemelte a vércukorszintem és extra bedurranást okozott. Csak a versenyek előtti utolsó hónapokban mellőztem amikor extrém száraz akartam lenni."

 
„Ami a szénhidrátokat illeti, az összetett forrásokra alapoztam és kerültem az egyszerű cukrok minden formáját. Minden 2-3 órában ettem valamilyen formájú fehérjét, összetett szénhidrátot és némi zsiradékot. Így állandó vércukorszintet és folyamatos aminosav ellátást biztosítottam a növekedéshez és energiát az edzésekhez.”



„Ha elbukunk nem a terv vallott kudarcot, hanem maga a kudarc lett megtervezve.”

BD
Megjelent: 1443 alkalommal