2008. február 23., szombat 12:59

Maltodextrin, vitargo, és társai-mi a különbség a szénhidrátok közt?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Mit használ Thomas Scheu?

Ahhoz, hogy a szénhidrát táplálék kiegészítőnkön spórolni tudjunk, ismernünk kell valamennyire a különböző, táplálék kiegészítőkben használt szénhidrátokat.

Ahhoz, hogy tovább haladjunk, meg kell értenünk még valamit. A kukoricakeményítő más, mint a kukoricakeményítő-hidrolizátum! A kukoricakeményítő, akár a burgonyakeményítő és más keményítők, nagyon összetett szénhidrátok, azonban csak süteménykészítéséséhez vagy a leves sűrítéséhez használhatóak jól, az inzulin és a hormonszint szabályozásához már nem!

A maltodextrin keményítőből készült hidrolizátum! Főképpen kukoricából készül, de más keményítőből is gyártják. A maltodextrin egy nagymolekulás szénhidrát polimer. A maltodextrin nagymolekulái hasonlóak a ’glukózszirup’ illetve a dextróz molekuláihoz, mindkettő rövidláncú molekulákkal rendelkezik.
(= maltodextrin = nagymolekulás szénhidrátpolimer).

A kukoricakeményítő hasonlóan a maltodextrinhez, glukózsziruphoz, és a dextrózhoz extrém nagymolekulás anyagok, de egyáltalán nem tartalmaznak glukóz monohidrátot.

A nagymolekulás kukoricakeményítő hidrolizátum csak egy kifejezés, mely valakinek a fejéből kipattant. Valójában nincs ilyen szakkifejezés a táplálkozástudományban, viszont jól mutat a termék címkéken, és a leírásokban, akkor is, ha ebből a vegyészeken kívűl más nem igazán ért egy kukkot sem.
Az emberek többsége nem sokat konyít ehhez a témához, ha olyan szakszót olvasnak, melyet nem értenek, már meg vannak győzve arról, hogy az adott termék tudományos alapokon jött létre, és nem veszik észre, hogy csak a marketing áldozataivá váltak

A "Vitargo", a körülötte zajló kereskedelmi maipuláció ellenére, kémiailag megegyezik egy nagymolekulás maltodextrin szerkezetével, tehát nem más a Vitargo sem, mint egy keményítő hidrolizátum.
Olcsó, mivel savtechnológiával és nem enzimatikus disszociációval gyártják, azonban az erős marketing ellenére NEM MÁS, MINT MALTODEXTRIN, csak egyszerű nagymolekulás kukoricakeményítő hidrolizátum. 

Azt javaslom, hogy mivel az átlag vásárló, nem tudja megkülönböztetni, hogy van e értéke annak amit vesz, vagy megveheti ugyanazt, jóval olcsóbban, hogy a csomagoláson az összetevők végződését figyelje. Ha hidrolizátumra (hydrolysat) végződik, akkor az nem más, mint egy egyszerű nagymolekulás kukoricakeményítő hidrolizátum, annak ellenére, hogy az milyen reklámkörítéssel van hírdetve.

A Vitargo tehát hidrolizált kukoricakeményítő pontosan úgy, mint a maltodextrin. A hidrolizátumokban nagyon sokféle, különböző, összetett molekula van, mint pl. glukóz-monohidrát is, igaz a Vitargoban ebből meglehetősen kevés (kb. 1-2 %, DE 1-2 fokú vegyület, melyek a következőkben magyarázok el, mit jelent)

A hidrolizált kukoricakeményítő más mint a kukoricakeményítő, és ahhoz, hogy a különbséget megértsük, a szupermarketben kukoricakeményítőt és dextróz kell vennünk. A kukoricakeményítő nehezen emészthető, nem édes, viszont a dextróz szőlőcukor édes, ÉS A DEXTRÓZT az emberi szervezet 100%-ban képes, azonnal hidrolizálni, és felszívni. Emiatt, mint az előbb is említettem a kukoricakeményítő a sportban egyáltalán nem használható, mindössze csak a szószok sűrítésére alkalmas. Ezt elsőként megfőzni vagy hidrolizálni kell, hogy táplálkozásfiziológiailag értelme legyen a fogyasztásának.  

A keményítő-hidrolizátumok különböző hidrolizálási fokkal rendelkeznek, ezek kb. DE 1 -DE 20 hidrolizálási fokú termékeket jelentenek. ( DE 21 fokú hidrolizátumok, sűrűbbek már, mint a glukózszirup)
Az ilyen fokú hidrolizátumok, mind nagyon jól felhasználhatóak, sokkal hatékonyabbak mint a főzött keményítő. A hidrolzálás tehát, egy mesterséges emésztést jelent a keményítők esetében.

A Vitargo hidrolizáltsági foka DE 1 - DE2, mely nagyon nagy molekulákat jelent. (de nem különlegesebbet, mint más hidrolizátum) A DE rövidítés, a dextróz-ekvivalenciát jelenti, tehát a teljesen hidrolizált kukorica DE-je 100 mely így egyenlő a 100%-os dextrózzal. A Vitargo vagy DE 1 illetve DE 2 maltodextrin molekulái között csak 1-2 %-nyi dextróz található meg.

Általában a sportolók DE 16 - DE 19 fokú maltodextrint fogyasztanak (ilyen a mi Glucofastunk, illetve ez áll a Createston és a Buildup labor analízisén is)

Korábban Vitargot, tehát DE 2-es maltodextrint alkalmazott a Peak is a gyártási programjukban. Majd megjelent a médiában a Vitargo Hype nevű készítmény, melyet masszív marketing hullám övezett, mely után minden gyártó visszatért a DE 16-20 jellemzőjű maltodextrinekhez, és a DE 2-es maltók „kimentek a divatból”.

Ennek az elsődleges oka a következő:

Mostanra már teljességgel bizonyított, és vitathatatlan, bárki számára elérhető tudományos információ, hogy a gyomorproblémák, a hasmenés stb. és az ozmolaritás összefüggésben van egymással!

A sportolóknak problémákat okoz, ha 40 - 50 g dextrózt (egyéntől függően) EGYSZERRE vesznek be. Ez a mennyiség, az ozmolaritása miatt, rengeteg vizet von be a bélrendszerbe.
Ennél kisebb mennyiség esetén, EGYSZERRE történő bevételkor, nem jön létre túl nagy ozmotikus nyomás, ezért ez nem fogja a gyomrot terhelni.

Tehát mégegyszer tekintsük át ezt:

- 40 g dextróz még nem problémás ... de már 50 g dextróz általában igen.
- 200 g maltodextrin, mely DE 20 fokú, általában maximum 40 g dextrózt tartalmaz ......ez még probléma mentes mennysiég .......de egyszerre bevéve, érzékenyebb személynél már problémát okoz.
- 2000 g maltodextrin, mely DE 2 fokú pont 40 g dextrózt tartalmaz…..ez a mennyiség már pont a határérték….lehet hogy gomorpanaszunk lesz…..

ÉS MOST KÖVETKEZIK A KÉRDÉSEM....ÖNLÁTOTT MÁR OLYAN ATLÉTÁT, AKI TÖBB MINT 200 g MALTODEXTRINT VESZ BE EGYSZERRE?

Egyszerű a válasz. Nem! A Peak Glucofast-ja arra alkalmas, hogy nem túlzott mennyiségekkel, hanem normál adagok fogyasztásakor tökéletesen feltöltse az izomzat glikogén raktárait.
Szénhidrátok esetében jelentéktelen, hogy DE 20, DE 10 vagy DE 2 hidrolizáltsági fokú maltodextrint alkalmaz a gyakorlatban a sportoló!

A magasabb DE értékű vegyületek, kevesebb édesítést igényelnek, az egyébként is édes ízük miatt.

Az utóbbi három évben már tisztázták a tudósok, hogy az inzulin háztartás tekintetében, teljesen mindegy melyik szénhidrát hidrolizátumot használjuk. A különböző maltodextrin vegyületek keverékei, a szervezet iznulin háztartásra gyakorolt hatása alapján szinte egyenlőek voltak. Az eredmények csak abban az esetben javultak, ha a szénhidrát bevitellel egyidőben whey- szója proteint vagy/és szabad aminosavakat is fogyaszt a sportoló.

A szénhidrát mennyiségek túlzott emelése helyett, inkább a nagyon erős hatékonyságú növényi kivonatok inzulin háztartásra gyakorolt hatásait kihasználva kellene ezen felül még jelentősebb eredményeket elérni.

 

Thomas Scheu video: http://www.peak.ag/Hungarian/


Peak Performance – Thomas Sche

Megjelent: 1650 alkalommal