2008. április 03., csütörtök 21:24

Tejsavó vs. kazein update

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A különféle típusú fehérjék, különféle tulajdonságokkal rendelkeznek, s így mindegyik más és más megközelítés alapján érdemel kiemelt figyelmet, más és más aspektusból számít „felsőbbrendű” forrásnak. Így minden típusú fehérje szolgáltathat olyan előnyöket, amit más típus nem vagy nem olyan mértékben biztosít. Egy frissen publikált tanulmány az eltérő fehérje-típusokat telítő-érték és étvágy szempontjából vizsgálta.

Csaknem minden testépítő aki fogyasztott már protein-turmixot tudja, hogy a tejsavó és a kazein eltérő aminosav összetétellel és különböző felszívódásbeli jellemzőkkel rendelkezik. A tejsavó gazdag elágazó-láncú aminosavakban, míg a kazein glutaminban. A tejsavó egy gyorsan, a kazein pedig egy lassabban felszívódó fehérje-típus. Mindebből talán azt a következtetést vonhatnánk le, hogy a kazein nyújtottabb felszívódása, hatékonyabban és hosszabb távon képes étvágyunkat elnyomni.
A Surey Egyetem (Guilford, Nagy-Britannia) egy közelmúltban végzett felmérése szerint, mindez nem teljesen igaz. A kísérlet során 48 gramm kazeint illetve 48 gramm tejsavót adtak az alanyoknak, majd 90 perc múlva egy „egyél amennyi beléd fér” étkezést tartottak. Az alanyok akik tejsavó fehérjét fogyasztottak nemcsak enyhébb étvágyról számoltak be, de jelentősen kisebb mennyiségű ételt fogyasztottak el, mint a kazeint fogyasztó csoport tagjai.
Az ok a publikáció tanúsága szerint, hogy a tejsavó fehérje fogyasztása, 60 %-kal nagyobb emelkedést okozott a chole-cystokinin szintben és 65 %-kal nagyobb mérvű emelkedést a GLP-1 (glukagonlike peptide-1) szintjében. E két enterohormon termelődése pedig csökkenti az étvágyat és növeli a teltség-érzetet.

BD
Megjelent: 519 alkalommal