2008. április 30., szerda 12:03

Szántai Dóri ajánlásával: Aktivita BCAA

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Szántai Dóra vagyok, a NAC. szövetség kétszeres fitness világbajnoka. Felkészülésem során az Aktivita termékeivel készültem. Nekem beváltak, próbáljátok ki, szerintem megéri. Nem fogtok csalódni!

                                                                              AKTIVITA BCAA
A BCAA három esszenciális aminosavat tartalmaz: a leucint, a valint és az izoleucint. Együttesen ezek az aminosavak alkotják izmaink szövetállományának 35% aminosav tartalmát, részt vesznek a vércukorszint szabályozásában és energiaként képesek metabolizálódni az izomszövetben edzésterhelés alatt.

Az edzések hatására még kiegyensúlyozott diéta alatt is felhasználunk energiaként bizonyos aminosavakat. A glikogénraktárak kimerülésével a szervezet azon tápanyagokhoz nyúl melyekből glukózt képes szintetizálni, az elsődlegesen az alanin un. glukóz-alanin cikluson keresztül. A dolgozó izomból felszabaduló aminosavak mintegy fele alanin. A BCAA-k az alanin szintézis előanyagai, a glukóz lebontása során keletkező piroszőlősav egy nitrogén atom felvételével, alaninná transzamilálódik. A nitrogén atomot pedig az elágazó-láncú aminosavak adják. Ezután az alanin a májba kerülve ismét glukózzá alakul. Ezen aminosavak segítenek tehát fenntartani az energia-termelés folyamatát, lebontásuk útján keletkező szénláncuk nyomán.

A kutatások azt mutatták, hogy míg a szervezet mindhárom elágazó-láncú aminosavat képes felhasználni, elsődlegesen mégis leucint használ. A leucin kétszer – háromszor nagyobb mennyiségben használódhat fel, mint a valin és az izoleucin. Egy edzett egyén izomzata még akkor is használ fel bizonyos mennyiségű leucint, amikor pihen. A leucin segíti a vércukorszint szabályozását, a bőr, csont- és izomszövet reszintézisét. Az isoleucin hasonlóan segíti a vércukorszint szabályozását, részt vesz a hemoglobin szintézisben, támogatja a regenerálódást és a növekedési hormon kibocsátást.

A leucin emellett fokozza a leptin termelést. A leptin egy a zsírsejtek által termelt hormon mely az elsődleges anyagcsere, étvágy és testsúly szabályozásában. A magas testzsír-arány növeli, az alacsony testzsír százalék csökkenti kibocsátását. Ha diétázunk és testzsírt veszítünk, termelése csökken, ami az étvágy növekedésével és az anyagcsere-lassulásával jár.

A BCAA-k specialitása, hogy nem bomlanak le jelentős mennyiségben a májban, a dolgozó izmokhoz kerülnek, melyek így képesek azokat metabolizálni. Kímélik az izom glikogén-készleteit, csökkentik az izom összeomlásának veszélyét, a fáradtságérzet kialakulását, növelik a zsírmentes izomtömeget.

Tápértéke:
1 tabletta
Fehérje 1 g
Zsír 0,0 g
Szénhidrát 90,0 mg
L-Leucine 423,0 mg
L-Isoleucine 269,0 mg
L-Valine 308,0 mg

Alkalmazása: edzés előtt, ill edzés közben 4-6 tabletta.

                                      Szántai Dóra, fitness világbajnok
Megjelent: 504 alkalommal