2008. május 09., péntek 11:29

Szántai Dóri ajánlásával: Activita L-Glutamin

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Az izomzat aminosav állományának mintegy 60%-át adja, de az izomállomány magas glutamin szintje segíti a többi aminosav felvételét is. Erős antikatabolikus hatása semlegesíti a kortizolt, mely az izomszövet edzésterhelés indukálta lebontásáért felelős.. A glutamin gyakori építőeleme az izomfehérjéknek és magas nitrogéntartalma miatt ezen fehérjék nitrogéntartalmának kb. harmadát szolgáltatja! A glutamin nem esszenciális aminósav, de szervezetünk számára esszenciálisnak is mondható, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes a szintézisére, bizonyos stressz-helyzetek esetén (testedzés, sérülések és betegségek stb.) a glutamin koncentrációja csökken, így szükségessé válik a külső pótlása.
Activita termékek
A glutaminnak nagy szerepe van az ammónia elszállításában. Az ammónia aminosavak lebomlásából származik és erősen toxikus vegyület, amely alacsony koncentrációban is károsítja az idegsejteket. A glutamin leköti az ammóniát és a kiválasztás helyére, a vesébe szállítja.
Az erős fizikai tréning savasodással és glutamin-vesztéssel jár, mert a glutamin lebomlása szükséges az élettanilag optimális pH helyreállításához. Ha glutamin-hiány lép fel, szervezetünk a szükséges hányadot az izom-fehérjék lebontásából pótolja. Glutamin-kiegészítők szedésével tehát elkerülhetjük, hogy a fáradságos edzéseken felszedett izomzatunk a más irányú glutamin-szükséglet miatt leépüljön. A glutamin erősíti az immunrendszerünket, ugyanis a fehérvérsejtek és nyiroksejtek képzése állandó sejtosztódással jár, és azok osztódásához és szintéziséhez nitrogénre van szükségük. Ezt a nitrogént a glutamin szolgáltatja.
Mi az, amit elérhetsz a glutamin szedésével?
• Izomtelítettség, izomtömeg-növekedés, amit a glutamin sejt térfogatnövelő hatása okoz;
• Sérülések, betegségek esetén nagyobb mennyiségben történő fogyasztása ajánlott;
• Nagyobb igénybevétellel járó egyéb sportoláskor napi 5-15 g szedése ajánlott.
Adagolás: Napi 1-3×5g edzés után, lefekvés előtt ill. edzés közben.
1 adag = 1 teáskanál (kb. 5 g)
Szántai Dóra
Megjelent: 504 alkalommal